Vaše poloha:
Recept na vynikající čokoládou pěnu
(Foto: canva.com)
Recept na vynikající čokoládou pěnu
(Foto: canva.com)

12.09.2022

Recept na vynikající čokoládou pěnu

Připravte si lahodný čokoládový dezert! Příprava lehké nadýchané pěny vám nezabere mnoho času a zaručeně si na ní pochutnají i ti nejnáročnější strávníci.

 

Vychlazená čokoládová pěna s ovocem je ideální dezert na rodinné oslavy i pro zpestření všedních dnů. Jeho příprava vám totiž nezabere více než 20 minut. Ukážeme vám, jak si připravit tradiční čokoládovou pěnu i její veganskou alternativu. Můžete si tak být jisti, že si na vašem dezertu pochutná skutečně každý.

 

Klasická nepečená čokoládová pěna

 

Čokoládová pěna je neskutečně jednoduchý, a přitom nesmírně lahodný dezert. Zejména děti si ji zaručeně zamilují.

 

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

 

 

1) Hořkou čokoládu (nejlépe 75%) rozlámejte na drobné kousky a zalijte ji horkou smetanou. Za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit, aby vznikla hladká a lesklá struktura.

2) U obou vajec oddělte bílky od žloutků. Žloutky následně zašlehejte do čokoládové hmoty.

3) Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého sněhu. Nejprve bílky šlehejte na nejnižší výkon, postupně pak přidávejte na intenzitě.

4) Sníh z bílků a třtinového cukru opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.

5) Hmotu rozdělte rovnoměrně do připravených sklenic a chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Aby pěna na povrchu neoschla, můžete ji přikrýt potravinovou folií.

6) Dezert ozdobte čerstvými či mraženým malinami, šlehačkou či kousky čokolády.

 

Veganská čokoládová pěna z aquafaby

 

Ačkoli se to může zdát neobvyklé, pro přípravu čokoládové pěny skvěle poslouží i aquafaba – tedy nálev z cizrny. Pro přípravu dezertů volte cizrnu s nižším obsahem soli. Ovšem mírně slaný nálev není vůbec na škodu. Naopak – sůl zvýrazní chuť čokolády a vy tak ani nepoznáte, je se jedná o veganský dezert.

 

Ingredience:

 

 

1) Nálev z cizrny (aquafabu) slijte do mísy a začněte šlehat. Postupně zvyšujte otáčky a přisypávejte cukr. Nejprve třtinový, ke konci šlehání i moučkový. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a nadýchaný sníh podobný sněhu z vaječných bílků.

2) Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a nechte ji mírně vychladnout. Poté opatrně vmíchejte čokoládu do sněhu. Čokoláda nesmí být horká, protože pěna by se mohla srazit.

3) Pěnu přelijte do sklenic a nechte ztuhnout v lednici.

4) Sklenice ozdobte kyselým ovocem, šlehačkou či čokoládou podle vlastní chuti.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak upéct Krtkův dort na plech: Jednoduchý a rychlý recept

Hledáte rychlý a chutný dezert, který zvládne i začátečník? Pak je Krtkův dort na plech ideální volbou. Tento populární český dezert se vyznačuje vláčným těstem, lahodnou, pudinkovou, krémovou náplní a strouhaným těstem na povrchu. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám ho zvládnete upéct během chvilky a zaručeně potěšíte celou rodinu.

Recept na pařížské věnečky: Francouzský dezert, který zvládnete i vy

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň se chcete předvést před přáteli či rodinou, pak jsou pařížské věnečky tou správnou volbou. Tento klasický francouzský dezert s jemnou chutí čokolády a lískových oříšků si zamilujete. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem – s tímto receptem zvládnete připravit kakaové a čokoládové věnečky snadno a rychle.

Dubajská čokoláda za hubičku: Luxusní recept, který vás vyjde levněji než v obchodě!

Dubaj je známá svým luxusem, a to platí i pro její ikonickou čokoládu, která se prodává za vysoké ceny. Tato čokoláda je synonymem kvality, bohaté chuti a exkluzivity. Pokud si ji ale chcete dopřát bez zbytečně vysokých výdajů, máme pro vás skvělou zprávu! Přinášíme recept, díky kterému si můžete připravit domácí verzi této lahodné pochoutky za zlomek ceny.

Oslaďte si léto: neobvyklé recepty na domácí zmrzlinu, včetně mangové s kokosem nebo bazalky

Léto je obdobím, kdy máme chuť na osvěžující a lahodné dobroty a co může být lepší než domácí zmrzlina plná exotických chutí a neobvyklých kombinací. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a originálního, máme pro vás tři úžasné recepty na domácí zmrzlinu, které vás okouzlí svou výjimečnou chutí. Připravte se na exotické mango s kokosem a limetkou, pikantní chilli čokoládovou zmrzlinu s mangem a osvěžující bazalkovou zmrzlinu s jahodami.

Recept na čokoládový dezert s pistáciemi jen z 3 ingrediencí

Milovníci čokolády budou tímto receptem potěšeni. Příprava čokoládových kostek s pistáciemi vás ohromí a zároveň překvapí, že výroba je velmi prostá. Pojďte se podívat na recept čokoládového dezertu ze tří surovin.

Jak na pravé belgické vafle?

Nadýchané těsto, zlatavá barva, pravidelná mřížka a neodolatelná vůně i chuť, to jsou pravé belgické vafle. Vychutnat si je můžete nejen na snídani, ale i jako sladkou svačinku či skvělý moučník. Naučte se pravé belgické vafle připravit.

Rychlý a snadný recept na kynuté borůvkové knedlíky: Ideální sladký pokrm pro letní večery

Léto je časem, kdy si můžeme dopřát čerstvé ovoce v plné kráse. Jedním z nejoblíbenějších letních dezertů jsou kynuté borůvkové knedlíky. Tento sladký pokrm nejenže skvěle chutná, ale také se jednoduše připravuje. Přinášíme vám recept, který zvládne každý, a jehož příprava vám nezabere příliš času.

Medovník bez kompromisů: Recept, který musíte vyzkoušet

Věděli jste, že medovník je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času se tento lahodný dezert stal oblíbeným i u nás a vydobyl si čestné místo na našich stolech. Připravte si nadýchaný medovník s lahodným krémem podle mého osvědčeného receptu. Neurazíte s ním na žádné oslavě a zaručeně si získáte srdce všech hostů.

Takto čokoládu nerozpouštějte! 5 nejčastějších chyb, které ji úplně zničí

Rozpouštění čokolády může znít jednoduše, ale právě tady amatérští cukráři často chybují. Výsledkem je hrudkovitá, přepálená nebo spálená hmota. Naučte se, jak to dělají profesionálové, a už nikdy čokoládu nezničíte!

Kinder mléčný řez recept: Nejlepší domácí varianta hotová za půl hodiny

Kinder mléčný řez si můžete jednoduše připravit i doma – bez zbytečné chemie, palmového oleje a umělých přísad. Tento rychlý recept zvládnete za půl hodiny a výsledek? Jemný kakaový korpus, krémová náplň a chuť jako z obchodu. Ideální sladkost pro děti i dospělé.

Spolupracujeme s: