Vychlazená čokoládová pěna s ovocem je ideální dezert na rodinné oslavy i pro zpestření všedních dnů. Jeho příprava vám totiž nezabere více než 20 minut. Ukážeme vám, jak si připravit tradiční čokoládovou pěnu i její veganskou alternativu. Můžete si tak být jisti, že si na vašem dezertu pochutná skutečně každý.
Klasická nepečená čokoládová pěna
Čokoládová pěna je neskutečně jednoduchý, a přitom nesmírně lahodný dezert. Zejména děti si ji zaručeně zamilují.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 100 g hořké čokolády
- 2 vejce
- 60 ml smetany ke šlehání
- 25 g třtinového cukru
- Maliny (na ozdobu)
1) Hořkou čokoládu (nejlépe 75%) rozlámejte na drobné kousky a zalijte ji horkou smetanou. Za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit, aby vznikla hladká a lesklá struktura.
2) U obou vajec oddělte bílky od žloutků. Žloutky následně zašlehejte do čokoládové hmoty.
3) Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého sněhu. Nejprve bílky šlehejte na nejnižší výkon, postupně pak přidávejte na intenzitě.
4) Sníh z bílků a třtinového cukru opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
5) Hmotu rozdělte rovnoměrně do připravených sklenic a chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Aby pěna na povrchu neoschla, můžete ji přikrýt potravinovou folií.
6) Dezert ozdobte čerstvými či mraženým malinami, šlehačkou či kousky čokolády.
Veganská čokoládová pěna z aquafaby
Ačkoli se to může zdát neobvyklé, pro přípravu čokoládové pěny skvěle poslouží i aquafaba – tedy nálev z cizrny. Pro přípravu dezertů volte cizrnu s nižším obsahem soli. Ovšem mírně slaný nálev není vůbec na škodu. Naopak – sůl zvýrazní chuť čokolády a vy tak ani nepoznáte, je se jedná o veganský dezert.
Ingredience:
- 100 ml aquafaby
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády
- Ovoce (na ozdobu)
1) Nálev z cizrny (aquafabu) slijte do mísy a začněte šlehat. Postupně zvyšujte otáčky a přisypávejte cukr. Nejprve třtinový, ke konci šlehání i moučkový. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a nadýchaný sníh podobný sněhu z vaječných bílků.
2) Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a nechte ji mírně vychladnout. Poté opatrně vmíchejte čokoládu do sněhu. Čokoláda nesmí být horká, protože pěna by se mohla srazit.
3) Pěnu přelijte do sklenic a nechte ztuhnout v lednici.
4) Sklenice ozdobte kyselým ovocem, šlehačkou či čokoládou podle vlastní chuti.