

12.09.2022
Recept na vynikající čokoládou pěnu
Připravte si lahodný čokoládový dezert! Příprava lehké nadýchané pěny vám nezabere mnoho času a zaručeně si na ní pochutnají i ti nejnáročnější strávníci.
Vychlazená čokoládová pěna s ovocem je ideální dezert na rodinné oslavy i pro zpestření všedních dnů. Jeho příprava vám totiž nezabere více než 20 minut. Ukážeme vám, jak si připravit tradiční čokoládovou pěnu i její veganskou alternativu. Můžete si tak být jisti, že si na vašem dezertu pochutná skutečně každý.
Klasická nepečená čokoládová pěna
Čokoládová pěna je neskutečně jednoduchý, a přitom nesmírně lahodný dezert. Zejména děti si ji zaručeně zamilují.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- 100 g hořké čokolády
- 2 vejce
- 60 ml smetany ke šlehání
- 25 g třtinového cukru
- Maliny (na ozdobu)
1) Hořkou čokoládu (nejlépe 75%) rozlámejte na drobné kousky a zalijte ji horkou smetanou. Za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit, aby vznikla hladká a lesklá struktura.
2) U obou vajec oddělte bílky od žloutků. Žloutky následně zašlehejte do čokoládové hmoty.
3) Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do tuhého sněhu. Nejprve bílky šlehejte na nejnižší výkon, postupně pak přidávejte na intenzitě.
4) Sníh z bílků a třtinového cukru opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
5) Hmotu rozdělte rovnoměrně do připravených sklenic a chlaďte v lednici alespoň 2 hodiny. Aby pěna na povrchu neoschla, můžete ji přikrýt potravinovou folií.
6) Dezert ozdobte čerstvými či mraženým malinami, šlehačkou či kousky čokolády.
Veganská čokoládová pěna z aquafaby
Ačkoli se to může zdát neobvyklé, pro přípravu čokoládové pěny skvěle poslouží i aquafaba – tedy nálev z cizrny. Pro přípravu dezertů volte cizrnu s nižším obsahem soli. Ovšem mírně slaný nálev není vůbec na škodu. Naopak – sůl zvýrazní chuť čokolády a vy tak ani nepoznáte, je se jedná o veganský dezert.
Ingredience:
- 100 ml aquafaby
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce moučkového cukru
- 100 g hořké čokolády
- Ovoce (na ozdobu)
1) Nálev z cizrny (aquafabu) slijte do mísy a začněte šlehat. Postupně zvyšujte otáčky a přisypávejte cukr. Nejprve třtinový, ke konci šlehání i moučkový. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a nadýchaný sníh podobný sněhu z vaječných bílků.
2) Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a nechte ji mírně vychladnout. Poté opatrně vmíchejte čokoládu do sněhu. Čokoláda nesmí být horká, protože pěna by se mohla srazit.
3) Pěnu přelijte do sklenic a nechte ztuhnout v lednici.
4) Sklenice ozdobte kyselým ovocem, šlehačkou či čokoládou podle vlastní chuti.
Mohlo by Vás zajímat

Dubajská čokoláda za hubičku: Luxusní recept, který vás vyjde levněji než v obchodě!
Dubaj je známá svým luxusem, a to platí i pro její ikonickou čokoládu, která se prodává za vysoké ceny. Tato čokoláda je synonymem kvality, bohaté chuti a exkluzivity. Pokud si ji ale chcete dopřát bez zbytečně vysokých výdajů, máme pro vás skvělou zprávu! Přinášíme recept, díky kterému si můžete připravit domácí verzi této lahodné pochoutky za zlomek ceny.

Oslaďte si léto: neobvyklé recepty na domácí zmrzlinu, včetně mangové s kokosem nebo bazalky
Léto je obdobím, kdy máme chuť na osvěžující a lahodné dobroty a co může být lepší než domácí zmrzlina plná exotických chutí a neobvyklých kombinací. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a originálního, máme pro vás tři úžasné recepty na domácí zmrzlinu, které vás okouzlí svou výjimečnou chutí. Připravte se na exotické mango s kokosem a limetkou, pikantní chilli čokoládovou zmrzlinu s mangem a osvěžující bazalkovou zmrzlinu s jahodami.

Recept na čokoládový dezert s pistáciemi jen z 3 ingrediencí
Milovníci čokolády budou tímto receptem potěšeni. Příprava čokoládových kostek s pistáciemi vás ohromí a zároveň překvapí, že výroba je velmi prostá. Pojďte se podívat na recept čokoládového dezertu ze tří surovin.

Jak na pravé belgické vafle?
Nadýchané těsto, zlatavá barva, pravidelná mřížka a neodolatelná vůně i chuť, to jsou pravé belgické vafle. Vychutnat si je můžete nejen na snídani, ale i jako sladkou svačinku či skvělý moučník. Naučte se pravé belgické vafle připravit.

Piškotová roláda snadno a rychle: Recept, který zvládne každý
Máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni? Piškotová roláda je ideální volbou, je rychlá, jednoduchá, a přesto nadýchaná a efektní. Díky základnímu receptu a univerzálnímu těstu si ji navíc můžete přizpůsobit podle své chuti. S ovocem, marmeládou nebo šlehačkou? Fantazii se meze nekladou.

Nejlepší recept na hot cross buns: Sladké velikonoční pečivo, které provoní váš domov
Hledáte originální recept na velikonoční pečivo? Vyzkoušejte tradiční hot cross buns – nadýchané sladké bochánky s rozinkami a křížem z těsta. Jsou symbolem Velkého pátku a jejich vůně vás okamžitě naladí na svátky jara.

Velikonoční čokoláda: Jak si vyrobit domácí vajíčka, pralinky i sladké dárky
Chcete letos Velikonoce osladit jinak než jen tradičními mazanci? Zkuste domácí velikonoční čokoládu! Připravíte si vlastní čokoládová vajíčka, pralinky i originální čokoládové dárky, které nadchnou koledníky i celou rodinu.

Hrníčkový recept na kefírovou buchtu, která dokáže zpříjemnit každý den
Hledáte jednoduchý, ale neodolatelně chutný recept, který osvěží vaše odpoledne u kávy nebo čaje? Kefírová buchta na plech je odpovědí na vaše kulinářské přání. Tento hrníčkový recept nejenže přináší pohodlí snadné přípravy, ale zaručuje i vynikající výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i vaše blízké.

Recept na nadýchaný mazanec, který zmizí dřív, než řeknete 'Velikonoce'
S blížícími se Velikonočními svátky se na naše stoly opět vrací tradiční pochoutky, mezi které patří i neodolatelně voňavý a luxusně nadýchaný mazanec. Tento klenot české kuchyně dokáže vykouzlit úsměv na tváři každého, kdo se po jeho ochutnání cítí jako v ráji. V tomto článku vám přinášíme recept na mazanec, který zmizí dřív, než stačíte říct "Velikonoce".

Nejlepší recept na americké lívance: Nadýchané, jemné a neodolatelně chutné
Americké lívance jsou symbolem dokonalé snídaně – nadýchané, jemné a neodolatelně chutné. Chcete si je připravit doma přesně tak, jak je dělají v USA? S tímto receptem se vám to povede.