Vaše poloha:
Recept vánoční Masarykovo cukroví s mandlemi - k tomu přidat ještě s pistáciemi jako bonus
(Foto: canva.com)
Recept vánoční Masarykovo cukroví s mandlemi - k tomu přidat ještě s pistáciemi jako bonus
(Foto: canva.com)

29.11.2024

Recept vánoční Masarykovo cukroví s mandlemi - k tomu přidat ještě s pistáciemi jako bonus

Masarykovo cukroví je ikonou tradičních českých Vánoc. Jeho křehké těsto plné mandlí a jednoduchá příprava z něj dělají nepostradatelnou součást svátečního stolu. Tentokrát vám přinášíme nejen klasický recept s mandlemi, ale také variantu s pistáciemi, která dodá cukroví moderní nádech.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Kde se vzalo Masarykovo cukroví a proč ho Češi milují?
  • Jak připravit křehké těsto na cukroví podle tradiční receptury?
  • Jak přidat pistácie jako zajímavou variaci?
  • Jak správně skladovat cukroví, aby vydrželo čerstvé až do Vánoc?

 

Masarykovo cukroví nese jméno po prvním československém prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi, který byl znám svou láskou k jednoduchým a poctivým pokrmům. Tento druh vánočního cukroví se poprvé objevil v kuchyních na počátku 20. století a rychle si získal oblibu pro svou jemnou chuť, snadnou přípravu a možnost dlouhodobého skladování. Díky kombinaci másla, oříšků a cukru vzniká cukroví, které je nejen lahodné, ale i snadno přizpůsobitelné moderním chutím.

 

Recept na masarykovo cukroví

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla (měkkého)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 150 g celých mandlí
  • Špetka soli

 

Ingredience (varianta s pistáciemi):

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla (měkkého)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 150 g nesolených pistácií
  • Špetka soli

 

Postup:

 

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte žloutek a vypracujte hladké těsto.
  2. Přidání ořechů: Do těsta přimíchejte celé mandle nebo pistácie. Ujistěte se, že ořechy jsou rovnoměrně rozmístěny.
  3. Tvarování: Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte z nich válečky o průměru cca 3 cm. Zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) ztuhnout v lednici.
  4. Pečení: Troubu předehřejte na 170 °C. Ztuhlé válečky nakrájejte na plátky o tloušťce cca 5 mm. Plátky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut, dokud nezačnou zlátnout okraje.
  5. Chlazení: Po vyjmutí z trouby nechte cukroví zcela vychladnout. Uložením do dózy získá cukroví na chuti.

 

TIP: Masarykovo cukroví uchovávejte v dobře uzavíratelné plechové dóze na chladném a suchém místě. Přidejte k němu kousek jablka nebo chleba, který pomůže udržet cukroví krásně měkké. Pistáciová varianta stejnou trvanlivost, ale díky jemné chuti pistácií ji možná zkonzumujete dřív, než se dostane na vánoční stůl!

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak vytvořit dokonalou čokoládovou polevu na cukroví? Tento recept si zamilujete!

Čokoládová poleva je základem pro dokonalé vánoční cukroví. Naučte se jednoduchý recept a zjistěte, jak ji použít ke zdobení, aby vaše cukroví bylo nejen chutné, ale i krásné.

Nejlepší vánoční kávové cukroví: Recept, který si zamiluje celá rodina

Kávové cukroví přináší na vánoční stůl nádech elegance a výjimečné chuti. Jemná kombinace kávy a máslového těsta je ideální pro každého, kdo si rád dopřeje trochu neobvyklého cukroví. Připravte si tento lahodný recept, který potěší celou rodinu.

Recept na tradiční vosí hnízda z piškotového těsta

Vosí hnízda jsou neodmyslitelnou součástí vánoční tabule. Tento recept na tradiční vosí hnízda z piškotového těsta je snadný, chutný a přináší nepečenou klasiku, kterou milují všechny generace. Připravte si je letos i vy!

Zbyly vám bílky? Tyto vánoční recepty vás překvapí svou jednoduchostí i chutí

Zůstaly vám po pečení vánočního cukroví bílky? Nevyhazujte je! Připravte z nich lahodné cukroví, které bude ozdobou každé sváteční tabule. Sněhové pusinky, kokosky nebo čokoládové dobroty – tyto recepty vás svou chutí i snadnou přípravou nadchnou.

Nemáte čas na složité cukroví? Marokánky jsou snadné a chutnají božsky

Nestíháte složité vánoční pečení? Marokánky, známé také jako florentýnky, jsou jednoduché na přípravu a zároveň neuvěřitelně lahodné. Připravte toto čokoládové cukroví, které zpříjemní vaše Vánoce.

Recept na ihned měkké vánoční perníčky: Upečte, ozdobte a hned ochutnejte

Toužíte po vánočních perníčcích, které nemusí týdny měknout? Vyzkoušejte recept na ihned měkké perníčky, které můžete ozdobit a ochutnat hned po upečení. Perfektní volba pro rychlé a chutné vánoční pečení.

Vánoční išelské dortíčky: Recept na sladkou klasiku, která nikdy nezklame

Išelské dortíčky jsou perla vánočního cukroví – křehké slepované kousky s čokoládovou náplní a polevou, které zaručeně obohatí každou sváteční tabuli. Naučte se jejich přípravu a získejte pochvalu od všech svých hostů.

Recept na vánoční kokosové pracny: Klasické cukroví s kokosovou variantou

Kokosové pracny, neboli medvědí tlapky, jsou jemnou a voňavou variantou tradičního cukroví. Přidejte do těsta strouhaný kokos a užijte si tuto lahodnou obměnu na vašem svátečním stole.

Tajemství nejlepšího ořechového cukroví: 4 recepty, které zbožňuje každá rodina

Ořechové cukroví patří k vánočním klasikám, které miluje snad každý. Od tradičních pracen, přes plněné ořechy až po jemné pusinky s ořechy. Připravte se na sladkou vánoční cestu s těmi nejlepšími recepty, které zaručeně zaujmou.

Jak připravit vánoční šlehačkové cukroví: Recept, který zaručí dokonalou jemnost

Šlehačkové cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočních pochoutek díky své jemnosti a křehké struktuře. Připravte si s námi tento jednoduchý recept, který se stane hitem na vašem vánočním stole.

Spolupracujeme s: