Reklama Reklama
Vaše poloha:
Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše
(Foto: canva.com)

30.10.2022

Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše

Máte doma starší pečivo a nevíte si rady co s ním? Rozhodně ho nevyhazujte, protože my jsme pro vás našli spoustu řešení, jak ho zpracovat a zároveň tímto krokem zabráníte plýtváním potravin.

 

Každému z nás se stalo, že jsme šli nakoupit, vzali si větší množství pečiva a poté po pár dnech zjistíme, že nám ztvrdlo a chceme ho tím pádem vyhodit. Jenže to není vlastně potřeba. Tvrdší pečivo má stále své užití, pokud samozřejmě neobsahuje plíseň.

 

Abyste zabránili velkému množství zbylých, tvrdých například rohlíků, tak určitě už při samotném nákupu myslete na to, že nakupte si takové množství, které jste schopni sníst do dvou dnů.

 

Jak správně skladovat pečivo?

 

  • Rozhodně pečivo neskladujte v igelitových sáčcích, protože se lehce pečivo zapaří a začne plesnivět.
  • Pečivo vložte do bavlněných sáčků nebo utěrky a zavřete do temné a suché části kuchyně.
  • Můžete použít i voskované sáčky.
  • Zabalte pečivo do alobalu a dejte ho do mrazáku. Takhle budete mít každé ráno čerstvé, křupavé pečivo.

 

1/ Strouhanka

 

Pokud máte tvrdé rohlíky a housky, tak určitě si z nich nastrouhejte strouhanku. Strouhanka má v kuchyni široké využití a takhle aspoň budete mít svou vlastní, domácí.

 

Nezapomeňte si ji před uložením ještě prosít, aby v ni nebyli semínka nebo kmín.

 

2/ Krutony

 

Na krutony můžete použít jakékoliv pečivo. Nakrájejte si pečivo na kostičky a pak už jen osmažte na pánvi s trochou másla nebo je vložte na deset minut do trouby (180°C). Skvěle se hodí se do polévek nebo salátů.

 

3/ Žemlovka

 

Zbyla vám veka nebo rohlíky a máte rádi sladké jídlo? K tomu se krásně vybízí si upéct žemlovku. Tento pokrm snad každý zná a rozhodně je to skvělá varianta, jak zpracovat starší pečivo.

 

Recept na žemlovku s tvarohem a jablky

Milujete tradiční česká jídla? Vyzkoušejte náš recept na žemlovku s tvarohem a jablky!

 

4/ Topinky

 

Chcete si připravit tatarák nebo si dát nějakou menší pochoutku s pomazánkou k pivu? Tak to určitě se vám budou hodit topinky. Bochník chleba se ne vždy zvládne jako čerstvý zkonzumovat, takže poté se nabízí ho použít jako právě jako topinku.

 

5/ Chleba ve vajíčku

 

Určitě každý z nás zná toto rychlé a zároveň velmi chutné jídlo. Potřebujete k tomu jen chleba, vajíčka, okurku a hořčici.

 

6/ Knedlíky

 

Na výrobu knedlíku, je potřeba pečivo a klidně i to starší. Určitě k zpracování staršího pečiva si najděte důvod k uvaření například guláše nebo svíčkové.

 

7/ Nádivka

 

Nádivku si nemusíte dělat jen na jaře. Díky ní si můžete poradit právě se starším pečivem.

 

Recept na nádivku

 

nádivka
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

  • cca 12 rohlíků nebo housek
  • 300g slaniny
  • 6x vajec
  • 370ml mléka
  • 200g tvrdého sýra
  • petržel, sůl a pepř

 

POSTUP:

1) Nejdříve si nakrájejte slaninu na kostičky a osmažte ji na pánvi.

2) Nakrájejte si pečivo na kostičky a tvrdý sýr si nastrouhejte.

3) Smíchejte si mléko, vajíčka, nasekanou petržel, sůl a pepř.

4) Do misky si nalijte směs, přidejte nakrájené pečivo, nastrouhaný tvrdý sýr, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 min do lednice odpočinout.

5) Předehřejte si troubu na 180 °C.

6) Připravte si na pečící formu, vymažte ji máslem a přilijte připravenou směs. Případně dosypte zbylý nastrouhaný sýr. Formu zakryjte alobalem.

7) Pečte cca 25 min, dokud nebude nádivka dozlatova.

 

8/ K zahuštění guláše

 

Nejde vám zahustit guláš? S tímto si poradí obyčejný chléb a klidně i ten starší. Stačí ho jemně nadrobit do omáčky a ještě chvíli povařit.

 

9/ Zapečené pečivo se sýrem a slaninou

Udělejte si skvělou pochoutku. Stačí na housku nebo rohlík položit plátek slaniny a plátek sýra. Vložte do trouby a nechte zapéct.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zapomeňte na pánev: Tento trik udělá ze slaniny křupavou pochoutku bez nepořádku

Křupavá slanina bez prskajícího oleje a špinavé pánve? Stačí tři minuty a jednoduchý trik, který si získal miliony fanoušků na internetu. Vyzkoušejte ho i vy doma.

Zavařování feferonek: Snadný recept na pálivé potěšení

Zavařování feferonek je skvělý způsob, jak si uchovat chuť a pálivost těchto ohnivých plodů na celý rok. Kromě toho, že máte vždy po ruce pikantní pochoutku, kterou můžete přidat do různých pokrmů, zavařování nabízí i další výhody, jako je možnost kontroly nad ingrediencemi a přizpůsobení chuti podle vlastních preferencí. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč je domácí zavařování feferonek lepší než kupované produkty, jak vybrat a připravit feferonky pro zavařování, a nakonec se podělíme o osvědčený recept, který zvládne i začátečník.

Křupavé, nadýchané a voňavé: Tajemství nejlepších domácích croissantů

Chcete si doma upéct croissanty, které budou stejně křupavé, nadýchané a voňavé jako z francouzské pekárny? Prozradíme vám recept, díky kterému se vám to podaří, i když je děláte poprvé.

Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma

Slané rohlíky neboli slane kifle jsou klasika, kterou najdete v chorvatských pekárnách, hotelech i u rodinných snídaní. Jemné, nadýchané a lehce slané – přesně tak, jak je znáte z dovolené.

Rybízová šťáva: Jak ji připravit bez ztráty vitamínů a chuti

Domácí rybízová šťáva je ideální způsob, jak zužitkovat letní úrodu. Při správném postupu si zachová výraznou chuť i vitamíny – bez potřeby zavařování nebo přidávání konzervantů. Hodí se pro děti, do limonád i do moučníků.

Jak upravit rebarboru do koláče: Největší chyby, kterým se musíte vyhnout

Rebarbora do koláče patří mezi tradiční ingredience, ale její příprava má svá pravidla. Pokud nechcete, aby byl koláč příliš kyselý, vodnatý nebo s rozvařenými kousky, je potřeba rebarboru správně upravit. V tomto článku zjistíte, jak na to, a kterým chybám se při pečení vyhnout.

Hit internetu: Nejjemnější rohlíčky z pár surovin. Bez kynutí celé dopoledne!

Když se vůně čerstvě upečených rohlíčků line kuchyní, nikdo neodolá. Tyto máslové „kiflice“ jsou měkoučké, jemné a jejich přípravu zvládne každý. Potřebujete jen pár základních surovin a hodinku času.

Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Deštivý víkend si přímo říká o něco teplého, voňavého a domácího. Česneková pečiva jsou ideální volbou – snadná na přípravu, neodolatelná na chuť. Přinášíme vám recept a tipy, jak je zvládnout jako profesionál!

Jak smažit holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tohle udělejte, aby se nerozpadl

Holandský řízek je klasikou, kterou milují malí i velcí. Pokud ho ale chcete připravit zdravěji, a přitom si zachovat šťavnatost i křupavou kůrku, horkovzdušná fritéza je ideálním pomocníkem. Naučte se, jak na to, aby vám řízek držel tvar a nerozpadl se.

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Spolupracujeme s: