Vaše poloha:
Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše
(Foto: canva.com)

30.10.2022

Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše

Máte doma starší pečivo a nevíte si rady co s ním? Rozhodně ho nevyhazujte, protože my jsme pro vás našli spoustu řešení, jak ho zpracovat a zároveň tímto krokem zabráníte plýtváním potravin.

 

Každému z nás se stalo, že jsme šli nakoupit, vzali si větší množství pečiva a poté po pár dnech zjistíme, že nám ztvrdlo a chceme ho tím pádem vyhodit. Jenže to není vlastně potřeba. Tvrdší pečivo má stále své užití, pokud samozřejmě neobsahuje plíseň.

 

Abyste zabránili velkému množství zbylých, tvrdých například rohlíků, tak určitě už při samotném nákupu myslete na to, že nakupte si takové množství, které jste schopni sníst do dvou dnů.

 

Jak správně skladovat pečivo?

 

  • Rozhodně pečivo neskladujte v igelitových sáčcích, protože se lehce pečivo zapaří a začne plesnivět.
  • Pečivo vložte do bavlněných sáčků nebo utěrky a zavřete do temné a suché části kuchyně.
  • Můžete použít i voskované sáčky.
  • Zabalte pečivo do alobalu a dejte ho do mrazáku. Takhle budete mít každé ráno čerstvé, křupavé pečivo.

 

1/ Strouhanka

 

Pokud máte tvrdé rohlíky a housky, tak určitě si z nich nastrouhejte strouhanku. Strouhanka má v kuchyni široké využití a takhle aspoň budete mít svou vlastní, domácí.

 

Nezapomeňte si ji před uložením ještě prosít, aby v ni nebyli semínka nebo kmín.

 

2/ Krutony

 

Na krutony můžete použít jakékoliv pečivo. Nakrájejte si pečivo na kostičky a pak už jen osmažte na pánvi s trochou másla nebo je vložte na deset minut do trouby (180°C). Skvěle se hodí se do polévek nebo salátů.

 

3/ Žemlovka

 

Zbyla vám veka nebo rohlíky a máte rádi sladké jídlo? K tomu se krásně vybízí si upéct žemlovku. Tento pokrm snad každý zná a rozhodně je to skvělá varianta, jak zpracovat starší pečivo.

 

Recept na žemlovku s tvarohem a jablky

Milujete tradiční česká jídla? Vyzkoušejte náš recept na žemlovku s tvarohem a jablky!

 

4/ Topinky

 

Chcete si připravit tatarák nebo si dát nějakou menší pochoutku s pomazánkou k pivu? Tak to určitě se vám budou hodit topinky. Bochník chleba se ne vždy zvládne jako čerstvý zkonzumovat, takže poté se nabízí ho použít jako právě jako topinku.

 

5/ Chleba ve vajíčku

 

Určitě každý z nás zná toto rychlé a zároveň velmi chutné jídlo. Potřebujete k tomu jen chleba, vajíčka, okurku a hořčici.

 

6/ Knedlíky

 

Na výrobu knedlíku, je potřeba pečivo a klidně i to starší. Určitě k zpracování staršího pečiva si najděte důvod k uvaření například guláše nebo svíčkové.

 

7/ Nádivka

 

Nádivku si nemusíte dělat jen na jaře. Díky ní si můžete poradit právě se starším pečivem.

 

Recept na nádivku

 

nádivka
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

  • cca 12 rohlíků nebo housek
  • 300g slaniny
  • 6x vajec
  • 370ml mléka
  • 200g tvrdého sýra
  • petržel, sůl a pepř

 

POSTUP:

1) Nejdříve si nakrájejte slaninu na kostičky a osmažte ji na pánvi.

2) Nakrájejte si pečivo na kostičky a tvrdý sýr si nastrouhejte.

3) Smíchejte si mléko, vajíčka, nasekanou petržel, sůl a pepř.

4) Do misky si nalijte směs, přidejte nakrájené pečivo, nastrouhaný tvrdý sýr, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 min do lednice odpočinout.

5) Předehřejte si troubu na 180 °C.

6) Připravte si na pečící formu, vymažte ji máslem a přilijte připravenou směs. Případně dosypte zbylý nastrouhaný sýr. Formu zakryjte alobalem.

7) Pečte cca 25 min, dokud nebude nádivka dozlatova.

 

8/ K zahuštění guláše

 

Nejde vám zahustit guláš? S tímto si poradí obyčejný chléb a klidně i ten starší. Stačí ho jemně nadrobit do omáčky a ještě chvíli povařit.

 

9/ Zapečené pečivo se sýrem a slaninou

Udělejte si skvělou pochoutku. Stačí na housku nebo rohlík položit plátek slaniny a plátek sýra. Vložte do trouby a nechte zapéct.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Jak upravit rebarboru do koláče: Největší chyby, kterým se musíte vyhnout

Rebarbora do koláče patří mezi tradiční ingredience, ale její příprava má svá pravidla. Pokud nechcete, aby byl koláč příliš kyselý, vodnatý nebo s rozvařenými kousky, je potřeba rebarboru správně upravit. V tomto článku zjistíte, jak na to, a kterým chybám se při pečení vyhnout.

Hit internetu: Nejjemnější rohlíčky z pár surovin. Bez kynutí celé dopoledne!

Když se vůně čerstvě upečených rohlíčků line kuchyní, nikdo neodolá. Tyto máslové „kiflice“ jsou měkoučké, jemné a jejich přípravu zvládne každý. Potřebujete jen pár základních surovin a hodinku času.

Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Deštivý víkend si přímo říká o něco teplého, voňavého a domácího. Česneková pečiva jsou ideální volbou – snadná na přípravu, neodolatelná na chuť. Přinášíme vám recept a tipy, jak je zvládnout jako profesionál!

Jak smažit holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tohle udělejte, aby se nerozpadl

Holandský řízek je klasikou, kterou milují malí i velcí. Pokud ho ale chcete připravit zdravěji, a přitom si zachovat šťavnatost i křupavou kůrku, horkovzdušná fritéza je ideálním pomocníkem. Naučte se, jak na to, aby vám řízek držel tvar a nerozpadl se.

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Domácí smažené kuře jako z KFC: Tajemství dokonalého křupavého těstíčka

Milujete křupavé a šťavnaté kuře jako z KFC? S tímto receptem si ho připravíte jednoduše doma, a ještě si ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti! Ukážeme vám, jak dosáhnout dokonale ochuceného těstíčka, které bude křupavé na povrchu a zároveň udrží maso šťavnaté uvnitř.

Co přidat do míchaných vajíček, aby chutnaly ještě lépe?

Míchaná vajíčka patří mezi nejoblíbenější snídaňová jídla, ale co když vám připadají příliš obyčejná? Přidáním správných surovin a použitím vhodné techniky můžete jejich chuť i konzistenci posunout na úplně novou úroveň. Inspirujte se recepty, které z míchaných vajec udělají dokonalý gurmánský zážitek.

Znáte tatarkové těsto? Zkuste tyhle recepty a uvidíte, proč je tak oblíbené

Tatarkové těsto je netradiční, ale velmi chutná varianta těsta, která se vyznačuje svou jemností a vláčností. Díky přidání tatarské omáčky získává těsto příjemně pikantní chuť a zároveň zůstává křehké. Využít jej můžete na různé slané pečivo, koláče nebo dokonce bagetky. Pokud hledáte nový způsob, jak obohatit svůj jídelníček, rozhodně stojí za to vyzkoušet tyto recepty.

Milujete chalvu? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na domácí verzi

Chalva je sladká pochoutka s kořeny na Blízkém východě a ve střední Asii, kde patří mezi tradiční dezerty už po staletí. Vyrábí se z mletých semínek (nejčastěji sezamových) a cukru nebo medu, což jí propůjčuje charakteristickou sypkou konzistenci a bohatou, oříškovou chuť. Ale co je chalva přesně? Jedná se o dezert, který vzniká z jednoduchých ingrediencí a má jemně krémovou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku.

Zavařování feferonek: Snadný recept na pálivé potěšení

Zavařování feferonek je skvělý způsob, jak si uchovat chuť a pálivost těchto ohnivých plodů na celý rok. Kromě toho, že máte vždy po ruce pikantní pochoutku, kterou můžete přidat do různých pokrmů, zavařování nabízí i další výhody, jako je možnost kontroly nad ingrediencemi a přizpůsobení chuti podle vlastních preferencí. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč je domácí zavařování feferonek lepší než kupované produkty, jak vybrat a připravit feferonky pro zavařování, a nakonec se podělíme o osvědčený recept, který zvládne i začátečník.

Spolupracujeme s: