Každému z nás se stalo, že jsme šli nakoupit, vzali si větší množství pečiva a poté po pár dnech zjistíme, že nám ztvrdlo a chceme ho tím pádem vyhodit. Jenže to není vlastně potřeba. Tvrdší pečivo má stále své užití, pokud samozřejmě neobsahuje plíseň.
Abyste zabránili velkému množství zbylých, tvrdých například rohlíků, tak určitě už při samotném nákupu myslete na to, že nakupte si takové množství, které jste schopni sníst do dvou dnů.
Jak správně skladovat pečivo?
- Rozhodně pečivo neskladujte v igelitových sáčcích, protože se lehce pečivo zapaří a začne plesnivět.
- Pečivo vložte do bavlněných sáčků nebo utěrky a zavřete do temné a suché části kuchyně.
- Můžete použít i voskované sáčky.
- Zabalte pečivo do alobalu a dejte ho do mrazáku. Takhle budete mít každé ráno čerstvé, křupavé pečivo.
1/ Strouhanka
Pokud máte tvrdé rohlíky a housky, tak určitě si z nich nastrouhejte strouhanku. Strouhanka má v kuchyni široké využití a takhle aspoň budete mít svou vlastní, domácí.
Nezapomeňte si ji před uložením ještě prosít, aby v ni nebyli semínka nebo kmín.
2/ Krutony
Na krutony můžete použít jakékoliv pečivo. Nakrájejte si pečivo na kostičky a pak už jen osmažte na pánvi s trochou másla nebo je vložte na deset minut do trouby (180°C). Skvěle se hodí se do polévek nebo salátů.
3/ Žemlovka
Zbyla vám veka nebo rohlíky a máte rádi sladké jídlo? K tomu se krásně vybízí si upéct žemlovku. Tento pokrm snad každý zná a rozhodně je to skvělá varianta, jak zpracovat starší pečivo.
Recept na žemlovku s tvarohem a jablky
Milujete tradiční česká jídla? Vyzkoušejte náš recept na žemlovku s tvarohem a jablky!
4/ Topinky
Chcete si připravit tatarák nebo si dát nějakou menší pochoutku s pomazánkou k pivu? Tak to určitě se vám budou hodit topinky. Bochník chleba se ne vždy zvládne jako čerstvý zkonzumovat, takže poté se nabízí ho použít jako právě jako topinku.
5/ Chleba ve vajíčku
Určitě každý z nás zná toto rychlé a zároveň velmi chutné jídlo. Potřebujete k tomu jen chleba, vajíčka, okurku a hořčici.
6/ Knedlíky
Na výrobu knedlíku, je potřeba pečivo a klidně i to starší. Určitě k zpracování staršího pečiva si najděte důvod k uvaření například guláše nebo svíčkové.
7/ Nádivka
Nádivku si nemusíte dělat jen na jaře. Díky ní si můžete poradit právě se starším pečivem.
Recept na nádivku
.png)
Ingredience
- cca 12 rohlíků nebo housek
- 300g slaniny
- 6x vajec
- 370ml mléka
- 200g tvrdého sýra
- petržel, sůl a pepř
POSTUP:
1) Nejdříve si nakrájejte slaninu na kostičky a osmažte ji na pánvi.
2) Nakrájejte si pečivo na kostičky a tvrdý sýr si nastrouhejte.
3) Smíchejte si mléko, vajíčka, nasekanou petržel, sůl a pepř.
4) Do misky si nalijte směs, přidejte nakrájené pečivo, nastrouhaný tvrdý sýr, přikryjte potravinovou fólií a dejte na 30 min do lednice odpočinout.
5) Předehřejte si troubu na 180 °C.
6) Připravte si na pečící formu, vymažte ji máslem a přilijte připravenou směs. Případně dosypte zbylý nastrouhaný sýr. Formu zakryjte alobalem.
7) Pečte cca 25 min, dokud nebude nádivka dozlatova.
8/ K zahuštění guláše
Nejde vám zahustit guláš? S tímto si poradí obyčejný chléb a klidně i ten starší. Stačí ho jemně nadrobit do omáčky a ještě chvíli povařit.
9/ Zapečené pečivo se sýrem a slaninou
Udělejte si skvělou pochoutku. Stačí na housku nebo rohlík položit plátek slaniny a plátek sýra. Vložte do trouby a nechte zapéct.