Vaše poloha:
Rychlá, levná a výborná drobenková buchta s broskvemi
Rychlá, levná a výborná drobenková buchta s broskvemi

29.08.2017

Rychlá, levná a výborná drobenková buchta s broskvemi

I když léto pomalu, ale jistě končí, můžeme si ho vychutnat do posledního sousta. A to doslova.

Z regálu obchodů, supermarketů i hypermarketů na nás pomrkávají hromady sladkých a šťavnatých broskví, které jsou nejen velmi chutné, ale v tomto ročním období k dostání i za velmi výhodné ceny v akci.

Neodoláte-li a vložíte-li do svého nákupního košíku toto prázdninové ovoce, otevírá se před vámi celá škála možností, jak doma broskve zpracovat. My jsme pro vás jako tip na rychlý, chutný, levný a jednoduchý dezert vybrali drobenkovou buchtu s broskvemi.

 

Suroviny:

  • 400 g broskví
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 125 g másla nebo Hery
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 velký bílý jogurt
  • mléko dle potřeby

 

Nejdříve si řádně omyjeme broskve, které si nakrájíme na požadované kousky. Můžete zvolit kostičky i estetické měsíčky. Záleží pouze na vašem vkusu. Chuť výsledné buchty to nijak neovlivní.

Ve větší misce smícháme dva hrnky polohrubé mouky s hrnkem krupicového cukru a důkladně promícháme. Přidáme změklou Heru nebo máslo. Směs promneme (nejlépe) prsty a vytvoříme tak drobenku. Část si odebereme do hrnečku a dáme stranou.

Do zbytku mouky, cukru a tuku přidáme jedno vajíčko, velký bílý jogurt a prášek do pečiva. Pokud je směs příliš tuhá, přilijeme trochu mléka na zředění. A opět vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme na předem připravený plech vyložený pečícím papírem. Na povrch klademe omyté a osušené kousky broskví, které posypeme drobenkou z hrnečku a pečeme přibližně 35 až 40 minut na 180 °C ve středu trouby. Samozřejmě bereme na zřetel zkušenosti s tepelnými vlastnostmi vašeho spotřebiče.

Podávat můžeme jak samostatně, tak dozdobené nadýchanou šlehačkou a čerstvými broskvemi. Pokud budete mít chuť na pokrm i mimo sezónu broskví, můžete pro přípravu použit i broskvový kompot z plechovky.

 

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé špagety carbonara s krevetami: Avokádo nahradí smetanu a dodá krémovost

Klasické carbonara v moderním pojetí? Zapomeňte na smetanu i těžké ingredience a vsaďte na avokádo a krevety. Výsledkem je lehká, krémová a výživná večeře, kterou připravíte za pár minut, a navíc udělá dojem i na návštěvu.

Drunkorexie: Hladovím, abych mohla pít. Skrytá závislost u mladých žen

Drunkorexie je nebezpečné spojení poruchy příjmu potravy a zneužívání alkoholu. Mnohé mladé ženy hladovějí, aby si „dovolily“ kalorie z drinků. Co je k tomu vede, jaké to má následky a proč o tom téměř nikdo nemluví?

Chyby při zavařování, které vás mohou připravit o celou úrodu. Děláte je taky?

Domácí zavařování je krásný způsob, jak si uchovat chutě léta. Stačí ale jediná chyba – špatné víčko, špatná teplota nebo nedostatečná čistota – a z celé várky marmelády či kompotu nic nezbyde. Seznamte se s nejčastějšími zavařovacími chybami a naučte se jim předejít.

Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček: Zdravý a nadýchaný dezert bez mouky i cukru

Hledáte rychlý, zdravý a přitom chutný dezert? Banánovo-kakaová buchta z ovesných vloček je skvělou volbou – bez bílé mouky, bez přidaného cukru a hotová za pár minut. Stačí pár ingrediencí, které většina z nás má doma.

Než vyhodíte korek od lahve, zkuste tohle – rostliny vám poděkují

Korková zátka z vína nebo šampaňského nemusí skončit v koši. V zahradě má překvapivě široké využití – od udržení vlhkosti v půdě přes ochranu kořenů až po mulčování. Jak korek správně použít, aby rostlinám opravdu prospěl?

Zapomeňte na chipsy! Toto jsou tři nejzdravější snacky, které si můžete dopřát každý den

Zapomeňte na chipsy a sladké tyčinky. Tyto tři nenápadné pochutiny si vysloužily označení „nejzdravější na světě“. Jsou chutné, snadno dostupné a jejich konzumace nezanechá výčitky svědomí. Znáte je všechny?

Freud měl jasno: Jedna vlastnost, která podle něj prozradí hloupé lidi. Poznáte ji hned

Sigmund Freud byl nejen zakladatel psychoanalýzy, ale také bystrý pozorovatel lidského chování. Tvrdil, že existuje jedna nenápadná vlastnost, která často prozradí lidi s nižší inteligencí – a není to to, co byste čekali.

Nevinná rutina, která ničí vaše zdraví. Ve sprše to dělá skoro každý

Mnozí z nás mají ve sprše svoje malé rituály, které považují za nevinné. Některé z nich ale mohou z dlouhodobého hlediska přinášet nepříjemné zdravotní komplikace. O jaký zvyk jde a proč by si na něj měli dát pozor hlavně ženy?

Tortilla polévka: Mexická klasika, která vás zahřeje a okouzlí chutí

Mexická kuchyně je plná barev, vůní a intenzivních chutí. Jedním z pokladů, který stojí za to ochutnat, je tradiční tortilla polévka. Kombinuje křupavé proužky kukuřičných tortill, bohatý rajčatový vývar, avokádo, sýr a pikantní chilli. Připravte si tuto autentickou lahůdku i doma – zvládnete ji překvapivě snadno.

Kuřecí stroganov za půl hodiny: Lehčí verze klasiky s méně než 400 kaloriemi

Tradiční hovězí stroganov je hutný a vydatný, ale tahle odlehčená kuřecí varianta překvapí nejen rychlou přípravou, ale i nízkým obsahem kalorií. Za půl hodiny máte na stole lahodné jídlo, které si bez výčitek vychutnáte i při hlídání váhy.

Spolupracujeme s: