Z regálu obchodů, supermarketů i hypermarketů na nás pomrkávají hromady sladkých a šťavnatých broskví, které jsou nejen velmi chutné, ale v tomto ročním období k dostání i za velmi výhodné ceny v akci.
Neodoláte-li a vložíte-li do svého nákupního košíku toto prázdninové ovoce, otevírá se před vámi celá škála možností, jak doma broskve zpracovat. My jsme pro vás jako tip na rychlý, chutný, levný a jednoduchý dezert vybrali drobenkovou buchtu s broskvemi.
Suroviny:
- 400 g broskví
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krystalového cukru
- 125 g másla nebo Hery
- 1 prášek do pečiva
- 1 velký bílý jogurt
- mléko dle potřeby
Nejdříve si řádně omyjeme broskve, které si nakrájíme na požadované kousky. Můžete zvolit kostičky i estetické měsíčky. Záleží pouze na vašem vkusu. Chuť výsledné buchty to nijak neovlivní.
Ve větší misce smícháme dva hrnky polohrubé mouky s hrnkem krupicového cukru a důkladně promícháme. Přidáme změklou Heru nebo máslo. Směs promneme (nejlépe) prsty a vytvoříme tak drobenku. Část si odebereme do hrnečku a dáme stranou.
Do zbytku mouky, cukru a tuku přidáme jedno vajíčko, velký bílý jogurt a prášek do pečiva. Pokud je směs příliš tuhá, přilijeme trochu mléka na zředění. A opět vše důkladně promícháme. Těsto nalijeme na předem připravený plech vyložený pečícím papírem. Na povrch klademe omyté a osušené kousky broskví, které posypeme drobenkou z hrnečku a pečeme přibližně 35 až 40 minut na 180 °C ve středu trouby. Samozřejmě bereme na zřetel zkušenosti s tepelnými vlastnostmi vašeho spotřebiče.
Podávat můžeme jak samostatně, tak dozdobené nadýchanou šlehačkou a čerstvými broskvemi. Pokud budete mít chuť na pokrm i mimo sezónu broskví, můžete pro přípravu použit i broskvový kompot z plechovky.