Co se v článku dozvíte?
- Co je to pesto alla Trapanese a odkud pochází?
- Jaké suroviny potřebujete a čím se dá recept upravit?
- Jak pesto připravit krok za krokem doma?
- Jak pesto skladovat a s čím ho nejlépe podávat?
Trapani a arabský vliv na italskou kuchyni
Sicilské pesto známé jako pesto alla Trapanese vzniklo ve městě Trapani, které bylo významným přístavem už ve středověku. Zdejší kuchyně se mísí s vlivy arabského světa – důkazem je použití mandlí, čerstvých rajčat a máty. Tato odlehčená verze janovského pesta se hodí do horkých dnů, kdy chuť na těžké omáčky zkrátka není.
Recept na Sicilské pesto

Ingredience:
- ½ hrnku blanšírovaných mandlí (plátkových nebo celých)
- 1 stroužek česneku (dle chuti i více)
- ⅔ hrnku sýru Pecorino Romano nebo Parmigiano Reggiano (ideálně 50/50)
- ⅓ hrnku extra panenského olivového oleje
- špetka chilli vloček (volitelné)
- ¼ hrnku čerstvé bazalky
- ¼ hrnku čerstvé máty
- 1 pinta cherry rajčátek (cca 3 hrnky)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Základní mix: Do kuchyňského robotu vložte mandle, česnek, sýr, olivový olej a případně chilli. Krátce promixujte, aby vznikla hrubá směs.
- Přidejte svěžest: Přidejte rajčata, bazalku a mátu. Mixujte do požadované konzistence – klidně nechte část mandlí hrubší pro křupavost.
- Dolaďte: Podle potřeby přidejte olej, více rajčat nebo mandlí. Dochucujte solí a pepřem.
- Uložte nebo servírujte: Hotové pesto dejte do čisté sklenice. Můžete ho ihned podávat, nebo uchovat v lednici až na 5 dní.
Tipy, čím nahradit nebo obměnit
- Nemáte mandle? Použijte piniové oříšky nebo kešu.
- Cherry rajčata můžete nahradit švestkovými nebo rajčaty Roma.
- Bazalku a mátu lze použít zvlášť nebo v libovolném poměru.
- Pro veganskou verzi použijte rostlinný parmazán.
Jak pesto podávat a s čím ladí nejlépe
Sicilské pesto se hodí nejen k těstovinám. Skvěle chutná i jako:
- pomazánka na opečený chléb
- dip k zelenině
- základ na pizzu
- příloha k rybám nebo grilovanému kuřeti
- součást sýrové mísy nebo bruschetty
Svěží, jednoduché a chuťově bohaté – pesto alla Trapanese je ideální letní recept, který nezatíží, ale potěší. Je důkazem, že i jednoduché suroviny dokážou vytvořit harmonii chutí. Nechte se inspirovat Sicílií a vyzkoušejte něco nového!
Zdroje: AkcniCeny.cz, urbanfarmandkitchen.com