Po náročném vylouskání oříšků si pak říkáte, co vlastně dělat se skořápky. Zbytečně je nevyhazujte a využijte je k dalším účelům, které vás mile překvapí.
Vlašské ořechy obsahují vitamíny E, B1, B2, B3, B6, minerály, cenné oleje a kyselinu listovou. Jsou velmi oblíbenou pochoutkou, přidávají se do koláčů, paštik, salátů nebo na nazdobení vánočního cukroví.
1/ Čaj z ořechových skořápek
.png)
Už dříve se čaj z ořechových skořápek používal na cukrovku. Léčba probíhala tak, že během 6 týdnu se vybral jeden den, ve kterém se vypilo cca 4 šálky čaje, a opravdu pomáhal zmírnit cukrovku. Dále ho můžete použít na nepříjemný kašel nebo nachlazení. Po vypití by se vám mělo už během pár hodin ulevit od problému.
Nejlepší na tom je, že má i skvělou chuť a vůní, takže jeho konzumace vás bude bavit.
Recept na čaj z ořechových skořápek
Ingredience
- 12 skořápek
- 500ml vody
- Med (dle chuti)
Skořápky si omyjte a povařte ve vodě půl hodiny až hodinu. Nechte ho na cca 15minut odležet, přeceďte a dochuťte medem.
2/ Krásnější a zdravější vlasy
Vypadávají vám vlasy nebo ztratily lesk? Vyřešte to odvarem z ořechových skořápek. Postup je stejný, jako při výrobě čaje, jen nechte odvar vychladnout. Pokud chcete silnější, tak vložte skořápky do vody na 12 hodin a potom převařte na cca 5 minut a nechte vychladnout.
3/ Bělejší zuby
.png)
Trápí vás nažloutlé zuby? Zkuste tuto přírodní metodu. Skořápky si omyjte a dejte je vysušit. Poté je nadrťte na jemný prášek. Ten si přidejte do zubní pasty a těšte se na bělejší úsměv.
4/ Správná hladina jódu
Jód je důležitý pro správné fungování štítné žlázy, prostaty a dělohy. Jeho nedostatkem se projeví spousta problému.
Příprava je podobná jako na čaj. Použijte ale více skořápek (cca dva hrnky skořápek), zalijte 500ml vody a povařte 15minut. Odvar pak nechte vychladnout. Pijte třikrát denně (panák), nejlépe před jídlem až 3 týdny.