Recept na grilované batáty s česnekem a zakysanou smetanou
Ingredience
- 2 středně velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup:
-
Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.
-
Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.
-
Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
-
Ve velké míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
-
Plátky batátů přidejte do misky s olejovou směsí a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.
-
Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.
-
Hotové grilované batáty přeneste na talíř a podávejte ještě teplé. Zakysanou smetanou můžete batáty ozdobit přímo na talíři nebo je namočit do ní při konzumaci.
Recept na grilované batáty se skořicí a medem

Ingredience
- 2 středně velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
-
Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.
-
Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.
-
Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
-
Ve velké míse smíchejte olivový olej, med, mletou skořici, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
-
Plátky batátů přidejte do misky s olejovou směsí a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.
-
Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.
-
Hotové grilované batáty přeneste na talíř a podávejte ještě teplé. Před podáváním můžete batáty posypat trochou skořice nebo pokapat medem pro zvýraznění chuti.
Recept na grilované batáty s chilli a limetou
Ingredience
- 2 středně velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 čerstvé červené chilli papričky, jemně nasekané (podle preferované pikantnosti)
- Šťáva z 1 limetky
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nasekaná čerstvá petrželka (volitelně, pro ozdobu)
Postup:
-
Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.
-
Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.
-
Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
-
Ve velké míse smíchejte olivový olej, jemně nasekané červené chilli papričky, šťávu z limetky, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
-
Plátky batátů přidejte do misky s marinádou a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.
-
Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.
-
Hotové grilované batáty přeneste na talíř a případně posypte nasekanou čerstvou petrželkou pro ozdobu.
Recept na grilované batáty s kari a jogurtem

Ingredience
- 2 středně velké batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kari koření
- 1/2 lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 šálku řeckého jogurtu
- Čerstvá nasekaná koriandr (volitelně, pro ozdobu)
Postup:
-
Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.
-
Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.
-
Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
-
Ve velké míse smíchejte olivový olej, kari koření, sůl a čerstvě mletý černý pepř.
-
Plátky batátů přidejte do misky s marinádou a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.
-
Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.
-
Ve šálku smíchejte řecký jogurt s trochou soli a pepře. Tento jogurtový dip můžete použít jako omáčku ke grilovaným batátům.
-
Hotové grilované batáty přeneste na talíř a ozdobte je čerstvě nasekaným koriandrem, pokud máte rádi jeho chuť.