Vaše poloha:
Skvělé recepty na grilované batáty: Od česneku a bylinek po skořici a med
(Foto: canva.com)
Skvělé recepty na grilované batáty: Od česneku a bylinek po skořici a med
(Foto: canva.com)

22.06.2023

Skvělé recepty na grilované batáty: Od česneku a bylinek po skořici a med

Připravte se na neodolatelný zážitek plný výjimečných chutí a vůní. Grilované batáty je lahodný pokrm s exotickým nádechem, který se hodí právě na grilování. Svou jemnou sladkostí a křupavou texturou dokáží obohatit každý letní večer. Ať už si je připravíte s kari a jogurtem pro pikantní dobrodružství, nebo s medem a skořicí pro sladší požitek, grilované batáty se stávají korunou každého grilovacího menu. Připravte se na jedinečnou gastronomickou cestu, která spojuje kreativitu, zdraví a neodolatelnou chuť v jednom lahodném soustu.

 

Recept na grilované batáty s česnekem a zakysanou smetanou

 

Ingredience

 

 

Postup:

 

  1. Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.

  2. Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.

  3. Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.

  4. Ve velké míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

  5. Plátky batátů přidejte do misky s olejovou směsí a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.

  6. Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.

  7. Hotové grilované batáty přeneste na talíř a podávejte ještě teplé. Zakysanou smetanou můžete batáty ozdobit přímo na talíři nebo je namočit do ní při konzumaci.

 

 

Recept na grilované batáty se skořicí a medem

 

batáty
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

 

  • 2 středně velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti

 

Postup:

 

  1. Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.

  2. Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.

  3. Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.

  4. Ve velké míse smíchejte olivový olej, med, mletou skořici, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

  5. Plátky batátů přidejte do misky s olejovou směsí a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.

  6. Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.

  7. Hotové grilované batáty přeneste na talíř a podávejte ještě teplé. Před podáváním můžete batáty posypat trochou skořice nebo pokapat medem pro zvýraznění chuti.

 

 

Recept na grilované batáty s chilli a limetou

 

Ingredience

 

  • 2 středně velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 čerstvé červené chilli papričky, jemně nasekané (podle preferované pikantnosti)
  • Šťáva z 1 limetky
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Nasekaná čerstvá petrželka (volitelně, pro ozdobu)

 

Postup:

 

  1. Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.

  2. Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.

  3. Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.

  4. Ve velké míse smíchejte olivový olej, jemně nasekané červené chilli papričky, šťávu z limetky, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

  5. Plátky batátů přidejte do misky s marinádou a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.

  6. Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.

  7. Hotové grilované batáty přeneste na talíř a případně posypte nasekanou čerstvou petrželkou pro ozdobu.

 

 

Recept na grilované batáty s kari a jogurtem

 

batáty
(Foto: canva.com)

 

Ingredience

 

  • 2 středně velké batáty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kari koření
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • Čerstvá nasekaná koriandr (volitelně, pro ozdobu)

 

Postup:

 

  1. Připravte si gril a rozehřejte ho na středně vysokou teplotu.

  2. Batáty důkladně omyjte a očistěte. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale kůže na batátech přidává při grilování na chuti.

  3. Batáty nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 1 cm.

  4. Ve velké míse smíchejte olivový olej, kari koření, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

  5. Plátky batátů přidejte do misky s marinádou a důkladně je obalte, aby byly rovnoměrně pokryté.

  6. Připravené plátky batátů přeneste na grilovací rošt a grilujte je přibližně 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou jemně zlatavé a měkké. Grilovací doba se může lišit v závislosti na tloušťce plátků batátů, takže je sledujte a otáčejte podle potřeby.

  7. Ve šálku smíchejte řecký jogurt s trochou soli a pepře. Tento jogurtový dip můžete použít jako omáčku ke grilovaným batátům.

  8. Hotové grilované batáty přeneste na talíř a ozdobte je čerstvě nasekaným koriandrem, pokud máte rádi jeho chuť.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zasytí a dodá energii: 3 recepty bohaté na vlákninu. Dejte si opečený toust s avokádem nebo vydatnou batátovou polévku

Hledáte jednoduché a chutné recepty, které vám dodají energii a zasytí vás na dlouhou dobu? V tom případě se máte na co těšit. V dnešním článku vám představíme tři lahodné recepty plné vlákniny, která je klíčovým prvkem pro zdravou a vyváženou stravu. Vláknina zdroj, který má mnoho benefitů pro naše tělo, vám pomůže udržet hladinu cukru v krvi stabilní a zlepší trávení. Pojďme se tedy společně ponořit do světa receptů bohatých na vlákninu.

Grilovačka: Znáte Chimichurri? Osvěžte grilování s omáčkami, které zdokonalí zážitek

Chystáte grilovací hostinu a přemýšlíte, jaké dipy budete podávat? Přinášíme vám recepty, po nové až exotické, které vám vytvoří nezapomenutelný zážitek a skvělou přílohu ke grilovanému masu. Připravte se na domácí dipy, které zvedne vaše grilování na další level.

Grilovačka: Trhané vepřové maso na grilu

Trhané vepřové maso se stává stále populárnější volbou mezi milovníky grilování. Toto lahodné jídlo, které přináší skvělou kombinaci šťavnatého masa, křupavé kůrky a bohatých chutí vás rozhodně zasytí. Jak připravit dokonalé trhané vepřové maso na grilu tak, abyste z něj měli maximum.

Grilovačka: Lilek ve svěží marinádě

Pokud si chystáte ugrilovat nějaké maso, tak určitě si nezapomeňte k němu přidělat grilovanou zeleninu. Je to skvělá příloha nebo lehčí varianta pokrmu ke grilování. My jsme pro vás připravili recept na naložený lilek v marinádě, který splní vaše očekávání.

Grilovačka: Vepřová žebírka naložena v medové marinádě

Dochází vám nápady, co si udělat na grilu? My pro vás máme skvělý recept na vepřová žebra s medovou marinádou. Určitě budete spokojeni a takovou pochoutku si budete dělat častěji.

Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.

Neobvyklé grilovací marinády: Vyzkoušejte chutě, které vás vystřelí z rutiny

Připravte své chuťové pohárky na nezapomenutelný zážitek. Představujeme vám neobvyklé grilovací marinády, které oživí vaše letní grilování. Inspirujte se těmito netradičními recepty a překvapte svou rodinu a přátele novými chutěmi.

Grilovaný hermelín s brusinkami? Luxusní chuťovka, která vám z grilu zmizí dřív, než ji otočíte

Grilovaný hermelín s brusinkami je letní stálice, kterou si zamilují i ti, co jinak sýru moc nedají. Spojení krémového sýra, sladkokyselých brusinek a křupavé kůrky je zkrátka neodolatelné – ideální jako rychlá chuťovka nebo večeře s letním salátem.

Bylinky na snížení krevního tlaku: Těchto 7 chutných zázraků musíte zkusit

Vysoký krevní tlak je tichý zabiják, který často nebolí, ale výrazně zvyšuje riziko infarktu či mrtvice. Dobrou zprávou je, že kromě léků existují i přirozené cesty, jak ho dostat pod kontrolu. Bylinky a koření nejen dochutí vaše jídla, ale mohou také podpořit zdraví srdce a cév. Seznamte se s těmi nejúčinnějšími.

Recept na avokádové těstoviny s citronem, česnekem a parmazánem

Hledáte rychlý a zdravý recept na večeři? Avokádové těstoviny s citronem, česnekem a parmazánem jsou ideální volbou. Krémová omáčka z avokáda je bez smetany, lehká a svěží díky citronu. Hotové je máte do 15 minut a chutnají skvěle teplé i studené.

Spolupracujeme s: