Reklama Reklama
Vaše poloha:
Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem
(Foto: canva.com)
Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem
(Foto: canva.com)

01.09.2025

Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem

Švestky a tvaroh – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Tento rychlý recept na zapečené švestky s cukrem a tvarohem si zamilujete pro jeho snadnou přípravu, omamnou vůni a lahodnou chuť. Ideální jako sladká tečka po obědě nebo dezert k odpolední kávě.


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit jednoduchý a chutný dezert ze švestek

  • Jaké ingredience budete potřebovat

  • Postup krok za krokem

  • Tipy na obměny receptu


Sladký poklad z podzimu

 

Švestky patří mezi nejoblíbenější podzimní ovoce a hodí se nejen do koláčů nebo povidel, ale také do rychlých sladkých dezertů. Pokud hledáte něco jednoduchého, co zvládnete připravit během pár minut a přitom ohromíte rodinu či návštěvu, vyzkoušejte zapečené švestky s cukrem a tvarohem.


Ingredience

 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 8–10 zralých švestek

  • 250 g měkkého tvarohu

  • 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)

  • 1 vanilkový cukr

  • špetku skořice

  • máslo na vymazání formy

  • čerstvou mátu na ozdobu


Postup přípravy

 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.

  2. Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.

  3. Malou zapékací misku vymažte kouskem másla.

  4. Švestky vyskládejte rozříznutou stranou nahoru do formy.

  5. Smíchejte tvaroh, moučkový a vanilkový cukr a špetku skořice.

  6. Každou švestku naplňte trochou tvarohové směsi.

  7. Posypte ještě trochou cukru a vložte do trouby.

  8. Pečte asi 15–20 minut, dokud švestky nezměknou a cukr se lehce nezkaramelizuje.


Tipy a obměny

 

  • Pokud chcete dezert více slavnostní, posypte švestky nasekanými ořechy nebo přelijte medem.

  • Milovníci vůní mohou přidat i trochu mletého badyánu nebo hřebíčku.

  • Švestky chutnají výborně i zapečené se zakysanou smetanou místo tvarohu.

  • Podávat můžete teplé i studené, ideálně se lžící vanilkové zmrzliny.

 

Zapečené švestky s cukrem a tvarohem jsou skvělým důkazem, že k vytvoření lahodného dezertu nepotřebujete desítky ingrediencí ani hodiny času. Stačí pár švestek, trocha tvarohu a cukru a na stole se objeví sladká tečka, která voní podzimem a chutná každému.


Zdroje: AkcniCeny.cz, iReceptar.cz, apetitonline.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Jednoduchý recept na tvarohový koláč s Biscoff bez pečení, který si ihned zamilujete

Tvarohový koláč Biscoff bez pečení je ideální volbou, pokud hledáte rychlý dezert, který je jednoduchý na přípravu a zároveň plný bohatých chutí. Kombinace karamelových sušenek Lotus a tvarohového krému vytvoří skvělou pochoutku, kterou si oblíbí celá rodina. Pusťte se do přípravy tohoto neodolatelného receptu a uvidíte, jak snadno může vzniknout dezert snů.

Jak připravit žemlovku se švestkami, aby byla vláčná a voňavá

Žemlovka patří k nejtradičnějším českým sladkým pokrmům a vyvolává vzpomínky na dětství. Pokud ji však připravíte se švestkami, získáte originální variantu, která spojuje jemnou vláčnost pečiva s kyselkavou ovocnou svěžestí. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou voňavé žemlovky, která potěší celou rodinu.

Recept na vídeňský tvarohový koláč: Šťavnaté švestky a jemný tvaroh v dokonalé kombinaci

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami je dezert, který spojuje jemnost tvarohu, křehkost těsta a sladkokyselou chuť švestek. Patří mezi tradiční rakouské recepty, které si oblíbili milovníci pečení po celém světě. Naučíte se jej připravit krok za krokem a získáte tipy, jak jej podávat či vylepšit.

Pečené švestky: Sladký recept s medem a skořicí, který zvládnete za pár minut

Pečené švestky s medem a skořicí jsou jednoduchý a voňavý dezert, který využívá podzimní úrodu. Sladké ovoce doplněné medem a kořeněnou skořicí vytvoří jemně karamelizovanou pochoutku, kterou lze podávat samotnou i s jogurtem či zmrzlinou. Recept je rychlý, nenáročný a dokonale propojuje tradiční chutě.

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchá, vláčná a plná chuti

Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické české moučníky, které voní domovem a tradicí. Vláčný tvarohový základ v kombinaci se šťavnatými švestkami tvoří ideální spojení chutí. Tento recept je snadný, rychlý a zvládne jej opravdu každý – stačí pár běžných surovin a kousek času.

Domácí švestková povidla: Tradiční recept, který provoní celou kuchyni

Švestková povidla patří k nejoblíbenějším tradičním dobrotám české kuchyně. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to – hustá, voňavá a přirozeně sladká povidla, která vydrží ve spíži i několik let. Naučíte se, jak je připravit bez konzervantů, a získáte tipy na jejich využití.

Recept na vepřovou roládu s ovocem: Meruňky a švestky v karamelu dodají masu noblesu

Vepřová roláda patří mezi klasické sváteční pokrmy české kuchyně. Tentokrát vám ukážeme, jak ji povýšit na skutečný gurmánský zážitek díky náplni z karamelizovaných meruněk a švestek. Sladko-slaná kombinace s jemnými bylinkami překvapí hosty a promění běžný nedělní oběd v kulinářskou událost.

Švestkové knedlíky: tradiční český recept, který nikdy nezklame

Švestkové knedlíky patří mezi nejoblíbenější sladké pokrmy české kuchyně. V sezóně zralých švestek se objevují na stolech po celé zemi a mají mnoho podob – z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Přinášíme recept na jemné a vláčné knedlíky se švestkami, které si můžete připravit jako sladký oběd nebo dezert.

Švestkový koláč s čokoládou: Recept na vláčný dezert

Spojení šťavnatých švestek a čokolády je kombinací, která potěší milovníky sladkých dezertů i klasického domácího pečení. Vyzkoušejte recept na švestkový koláč s čokoládou, který je vláčný, jednoduchý a ideální jako podzimní pohoštění pro rodinu i hosty.

Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby

Švestky jsou vynikající ovoce, které si můžete užít i mimo sezónu díky jejich zavaření. Naučte se, jak připravit sladké zavařené švestky, které budou ideální pochoutkou do zásoby pro dlouhé zimní měsíce.

Spolupracujeme s: