Co se v článku dozvíte?
- Jaké sladké dezerty si můžete připravit přímo na grilu?
- Jak grilovat broskve, banány, jablka nebo sendviče s čokoládou?
- Které suroviny budete potřebovat a jaký je postup krok za krokem?
- Jak potěšit hosty originálním zakončením letního grilování?
- Proč sladké grilování nemusí být složité a zvládne ho každý?
Teplé letní večery jsou ideálním časem pro posezení u grilu s rodinou i přáteli. Grilování přitom rozhodně nemusí být jen o šťavnatém mase a křupavé zelenině. Na grilu můžeme vykouzlit i výborné sladké dezerty, které překvapí svou jednoduchostí i úžasnou netradiční chutí. Přinášíme vám proto čtyři recepty na sladké grilované pokrmy, které budou dokonalým zakončením každého letního setkání.
Grilované broskve s medem a skořicí (s vanilkovou zmrzlinou)
Grilované broskve jsou skvělou volbou na rychlý a jednoduchý dezert, jenž zaujme netradiční chutí. Díky jemnému nádechu kouře z grilu totiž vynikne přirozená sladkost a šťavnatost broskví.
Ingredience:
- 4 zralé broskve
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté skořice
- Vanilková zmrzlina (pro podávání)
Postup:
- Broskve rozpůlíme a odstraníme pecku.
- Rozpůlené broskve potřeme medem a posypeme skořicí.
- Připravené broskve umístíme na gril řeznou stranou dolů a grilujeme 4-5 minut, dokud nejsou jemně karamelizované.
- Broskve obrátíme a grilujeme další 2-3 minuty.
- Podáváme teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Grilované banány s čokoládou a oříšky
Banány grilované s čokoládou a oříšky jsou perfektní kombinací dokonale krémového dezertu s příjemně křupavými oříšky. Recept si navíc můžete přizpůsobit podle svých chutí a připravit si tak dokonalý dezert přesně podle vašich představ.
Ingredience:
- 4 zralé banány
- 100 g hořké nebo mléčné čokolády (dle preferencí)
- 50 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
Postup:
- Banány necháme ve slupce, kterou podélně nařízneme (ne úplně do konce).
- Do řezu vložíme kousky čokolády.
- Banány umístíme na gril a grilujeme 8-10 minut, dokud čokoláda uvnitř neroztaje a banány nejsou měkké. Slupka může při grilovaní zčernat.
- Před podáváním posypeme nasekanými ořechy. Podle chuti můžeme podávat i se zmrzlinou.
Grilovaný dezertní sendvič s marshmallow a čokoládou
Tento dezertní sendvič je skvělou volbou pro milovníky marshmallow a čokolády. Kombinuje se v něm sladkost, měkkost a křupavost, což dohromady vytváří nezapomenutelný zážitek.
Ingredience:
- 8 plátků toastového chleba
- 100 g čokolády
- 150 g marshmallow
- Máslo na potření
Postup:
- Plátky chleba lehce potřeme máslem.
- Na čtyři plátky rozložíme kousky čokolády a marshmallow.
- Přikryjeme zbylými plátky a vytvoříme sendviče.
- Sendviče umístíme na gril a grilujeme 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou křupavé a marshmallow s čokoládou uvnitř neroztaje.
- Podáváme teplé, rozkrojené na poloviny.
Grilované plátky jablek s karamelovým dipem
Grilované plátky jablek jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí pochutnat na něčem lehčím, ale přitom sladkém. Karamelový dip dodá jablkům lahodnou chuť a celé jídlo se tak stane neodolatelným.
Ingredience:
- 4 velká jablka
- 50 g másla
- 3 lžíce hnědého cukru
- Špetka skořice
- Karamelový dip (můžete koupit hotový nebo si připravit domácí)
Postup:
- Jablka nakrájíme na silné plátky a odstraníme jadřince.
- Plátky jablek potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hnědým cukrem a skořicí.
- Grilujeme je asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou měkké a lehce karamelizované.
- Podáváme teplé s karamelovým dipem na straně.
Tyto sladké grilované pochoutky jsou skvělým způsobem, jak si zpestřit letní večery. Připravit je můžete rychle a snadno a jejich chuť potěší nejen vás, ale i vaše blízké. Tak proč nezkusit něco nového a nepřekvapit své hosty lahodnými dezerty přímo z grilu?
Užijte si sladké grilování a dobrou chuť!
Zdroj: AkcniCeny.cz






































































































































