Co se v článku dozvíte?
- Jak zpestřit vánoční tabuli slaným cukrovím.
- Recept na listové tyčinky se slaninou a tymiánem.
- Jak připravit vánoční stromek z listového těsta.
- Recept na hvězdičky z lososa a sýra.
- Tipy na servírování slaného cukroví.
Vánoce jsou tradičně spojeny se sladkým cukrovím, ale slané pochoutky získávají stále větší oblibu. Jsou ideální jako předkrm nebo pohoštění na večírcích. Slané cukroví z listového těsta je jednoduché na přípravu, efektní a skvěle doplní slavnostní stůl.
Recept na listové tyčinky se slaninou a tymiánem

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 100 g anglické slaniny
- 1 vejce na potření
- Čerstvý tymián
- Sůl a pepř
Postup:
- Rozválejte listové těsto a nakrájejte na proužky o šířce 1,5 cm.
- Na každý proužek položte plátek slaniny a stočte je do spirály.
- Položte tyčinky na plech s pečicím papírem.
- Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte tymiánem, solí a pepřem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12–15 minut do zlatova.
Recept na vánoční stromek z listového těsta se špenátem a brusinkami

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 200 g mraženého špenátu (rozmraženého a vyždímaného)
- 100 g strouhaného sýra (např. mozzarella nebo parmezán)
- 50 g sušených brusinek
- 1 vejce na potření
Postup:
- Rozválejte listové těsto a vykrájejte dva stejné tvary vánočního stromku.
- Na jeden stromek rovnoměrně rozložte špenát, sýr a brusinky.
- Přikryjte druhým stromkem z těsta a po stranách dobře přimáčkněte.
- Nakrájejte těsto na proužky od středu ke krajům a každý proužek lehce otočte.
- Potřete vejcem a pečte na 180 °C přibližně 20 minut.
Recept na vánoční hvězdičky z listového těsta s lososem a sýrem

Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 100 g uzeného lososa
- 100 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
- 1 vejce na potření
- Sezam na posypání
Postup:
- Rozválejte listové těsto a vykrajovátkem vytvořte hvězdičky.
- Na polovinu hvězdiček položte kousek uzeného lososa a trochu smetanového sýra.
- Přikryjte druhou hvězdičkou a po stranách přimáčkněte.
- Potřete vejcem, posypte sezamem a pečte na 200 °C asi 12–15 minut.