Co je lepek a co způsobuje?
O lepku slyšíme čím dál častěji, ale mnozí neví, co lepek je. Je to přírodní bílkovina, která se vyskytuje v zrnech obilovin. Říka se mu často i gluten, jehož původ pochází z latiny a znamená to lepidlo. Skládá se ze dvou proteinů – gliadinu a gluteninu. Používá se nejčastěji v potravinářství pří výrobě těsta. Vlastností glutenu je lepkavost, díky které se těsto pří výrobě dobře zpracovává a drží u sebe.
Obiloviny, které obsahují lepek:
- Pšenice
- Žito
- Oves
- Špalda
- Ječmen
S potravinami obsahující lepek se potkáváme každodenně. Je tomu tak, protože veškeré výrobky z mouky obsahují právě lepek. Mnozí lidé ale netuší, že trpí intolerancí na lepek.
Příznaky nesnášenlivosti lepku:
- Potíže se žaludkem
- Bolesti hlavy a břicha
- Vyčerpání
- Kožní problémy
- Hormonální problémy
- Úzkosti
- Tělní záněty
Trpíte intolerancí na lepek? Zkuste slané pečivo z Vitalecia.sk
Máte rádi pečivo, ale Vaše tělo říká něco jiného? To Vás už nemusí trápit, protože ze sortimentu Vitacelia.sk si vybere každý. Najdete zde třeba bezlepkové bagetky, chlebíky, krekry, pagáče a veku. Celá nabídka slaného bezlepkového pečiva zde.
Sladké bezlepkové pečivo
Honí Vás mlsná a máte chuť na něco sladkého, ale přitom bezlepkového? Není problém. Vitacelia je totiž na Vaší straně s bohatou nabídkou bezlepkového sladkého pečiva. Dejte si třeba bezlepkové buchty s tvarohovou, švestkovou nebo makovou náplní. Anebo máte chuť na kakaový muffin? Vše najdete v sortimentu Vitacelia spolu s bezlepkovou makovkou, banánovým chlebíkem, čajovým pečivem, hvězdičkou z piškotového těsta dalšími výrobky. Celá nabídka zde.
Všechny výrobky je možné doručit na území České republiky. Při nákupu nad 50 EUR je poštovné zdarma.
To jednoduše musíte ochutnat!