Co se v článku dozvím?
-
Jaké suroviny potřebujete na typické chorvatské „slane kifle“
-
Jak připravit těsto a přeliv, aby chutnaly jako od Jadranu
-
Tipy na tvarování dlouhých rohlíků a pečení
-
S čím chutnají nejlépe na chorvatský způsob
Chorvatské slané rohlíky: symbol dovolenkové vůně
Pokud jste někdy stáli frontu v chorvatské pekárně ráno po pláži, určitě jste si odnesli i tyto dlouhé rohlíky. Jemné, vláčné uvnitř a s typickým slaným přelivem navrch. Říká se jim slane kifle nebo slani štapići a patří mezi nejoblíbenější slané pečivo u Jadranu.
Doma je zvládnete úplně jednoduše – a přitom chutnají přesně jako z dovolené.
Ingredience na těsto (cca 10 ks)
-
550 g hladké mouky
-
400 ml vlažné vody
-
50 g čerstvého droždí (1 kostka)
-
1 rovná lžíce soli
-
100 ml zakysané smetany
-
1 lžíce octa
-
2 lžíce oleje
Ingredience na přeliv
-
2 lžíce hladké mouky
-
1 lžíce soli
-
Trochu vody (na vytvoření hustší kašičky)
Postup přípravy
1. Kvásek
Do vlažné vody přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrolenou kostku čerstvého droždí. Promíchejte a nechte asi 10 minut, dokud kvas nezačne pěnit.
2. Těsto
Do velké mísy nasypte zbytek mouky, přidejte aktivovaný kvásek, sůl, olej, zakysanou smetanu a ocet. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou nebo fólií a nechte kynout asi 30 minut.
3. Tvarování
Těsto vyklopte na pomoučený vál, krátce prohněťte a rozdělte na 10 částí. Z každé části vyválejte dlouhý tenký rohlík (tyčinku). Kdo má raději menší, může těsto rozdělit na 15–20 kousků.
4. Pečení – první fáze
Rohlíky přendejte na vymazaný plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut.
5. Přeliv
Mezitím si připravte přeliv – v misce rozmíchejte mouku, sůl a trochu vody, aby vznikla hustší směs. Po 10 minutách pečení rohlíky vyjměte, přelijte připravenou směsí a vraťte do trouby.
6. Pečení – dokončení
Dále pečte, dokud rohlíky nezezlátnou a přeliv neztuhne – obvykle 3–5 minut.
Tip z dovolené
V Chorvatsku se tyto rohlíky často prodávají ještě teplé a lidé si je berou „za pochodu“ – k jogurtu, pivu nebo jen tak. Skvěle chutnají k pršutu, sýru nebo jako příloha k salátu.
Zdroje: AkcniCeny.cz, danas.hr, gastro.hr