Vaše poloha:
Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma
(Foto: shutterstock.com)
Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma
(Foto: shutterstock.com)

31.07.2025

Slané rohlíky, které znáte z dovolené v Chorvatsku: Teď si je upečete doma

Slané rohlíky neboli slane kifle jsou klasika, kterou najdete v chorvatských pekárnách, hotelech i u rodinných snídaní. Jemné, nadýchané a lehce slané – přesně tak, jak je znáte z dovolené.


Co se v článku dozvím?

  • Jaké suroviny potřebujete na typické chorvatské „slane kifle“

  • Jak připravit těsto a přeliv, aby chutnaly jako od Jadranu

  • Tipy na tvarování dlouhých rohlíků a pečení

  • S čím chutnají nejlépe na chorvatský způsob


Chorvatské slané rohlíky: symbol dovolenkové vůně

 

Pokud jste někdy stáli frontu v chorvatské pekárně ráno po pláži, určitě jste si odnesli i tyto dlouhé rohlíky. Jemné, vláčné uvnitř a s typickým slaným přelivem navrch. Říká se jim slane kifle nebo slani štapići a patří mezi nejoblíbenější slané pečivo u Jadranu.

Doma je zvládnete úplně jednoduše – a přitom chutnají přesně jako z dovolené.


Ingredience na těsto (cca 10 ks)

  • 550 g hladké mouky

  • 400 ml vlažné vody

  • 50 g čerstvého droždí (1 kostka)

  • 1 rovná lžíce soli

  • 100 ml zakysané smetany

  • 1 lžíce octa

  • 2 lžíce oleje


Ingredience na přeliv

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce soli

  • Trochu vody (na vytvoření hustší kašičky)


Postup přípravy

 

1. Kvásek

Do vlažné vody přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrolenou kostku čerstvého droždí. Promíchejte a nechte asi 10 minut, dokud kvas nezačne pěnit.


2. Těsto

Do velké mísy nasypte zbytek mouky, přidejte aktivovaný kvásek, sůl, olej, zakysanou smetanu a ocet. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho utěrkou nebo fólií a nechte kynout asi 30 minut.


3. Tvarování

Těsto vyklopte na pomoučený vál, krátce prohněťte a rozdělte na 10 částí. Z každé části vyválejte dlouhý tenký rohlík (tyčinku). Kdo má raději menší, může těsto rozdělit na 15–20 kousků.


4. Pečení – první fáze

Rohlíky přendejte na vymazaný plech a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut.


5. Přeliv

Mezitím si připravte přeliv – v misce rozmíchejte mouku, sůl a trochu vody, aby vznikla hustší směs. Po 10 minutách pečení rohlíky vyjměte, přelijte připravenou směsí a vraťte do trouby.


6. Pečení – dokončení

Dále pečte, dokud rohlíky nezezlátnou a přeliv neztuhne – obvykle 3–5 minut.


Tip z dovolené

 

V Chorvatsku se tyto rohlíky často prodávají ještě teplé a lidé si je berou „za pochodu“ – k jogurtu, pivu nebo jen tak. Skvěle chutnají k pršutu, sýru nebo jako příloha k salátu.


Zdroje: AkcniCeny.cz, danas.hr, gastro.hr

 

Mohlo by Vás zajímat

Hit internetu: Nejjemnější rohlíčky z pár surovin. Bez kynutí celé dopoledne!

Když se vůně čerstvě upečených rohlíčků line kuchyní, nikdo neodolá. Tyto máslové „kiflice“ jsou měkoučké, jemné a jejich přípravu zvládne každý. Potřebujete jen pár základních surovin a hodinku času.

Stačí pár surovin a vznikne zázrak: Vyzkoušejte domácí česneková pečiva, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Deštivý víkend si přímo říká o něco teplého, voňavého a domácího. Česneková pečiva jsou ideální volbou – snadná na přípravu, neodolatelná na chuť. Přinášíme vám recept a tipy, jak je zvládnout jako profesionál!

Recepty ze staršího pečiva aneb staré pečivo nepatří do koše

Máte doma starší pečivo a nevíte si rady co s ním? Rozhodně ho nevyhazujte, protože my jsme pro vás našli spoustu řešení, jak ho zpracovat a zároveň tímto krokem zabráníte plýtváním potravin.

Cuketové špagety: 10 minut práce a kila jdou dolů

Zapomeňte na těžké porce klasických těstovin. Cuketové špagety jsou lehké, zdravé a hotové během chvilky. Ukážeme vám jednoduchý recept i tipy na chutné varianty, které si zamiluje celá rodina.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Překvapte své blízké domácím langošem: Recept, který si zamilují

Přemýšlíte, jak překvapit své blízké něčím výjimečným? Vyzkoušejte domácí langoš. Tento jednoduchý recept na langoš vás zavede do světa chutí, které si zamilujete vy i blízcí. Křupavý zvenčí a měkký uvnitř, langoš je ideální pro každou příležitost.

Cuketové krokety křupavější než hranolky: Lehký letní hit do trouby i fritézy

Hledáte nápad, co udělat z cukety? Vyzkoušejte domácí cuketové krokety – lehké, křupavé a bez masa. Zvládnete je v troubě i horkovzdušné fritéze a budou chutnat dětem i dospělým. Hodí se jako zdravější alternativa smažených jídel nebo originální zeleninová příloha.

Babyccino je hit mezi dětmi: Naučte se ho připravit zdravě, chutně a bez kofeinu

Babyccino je napěněné mléko bez kofeinu, které vypadá jako opravdové cappuccino. Je oblíbené mezi malými dětmi, které si díky němu mohou připadat jako „velcí kavárníci“. Tento roztomilý nápoj si snadno připravíte doma, a to i ve zdravější variantě bez cukru.

Letní hit na talíři: Krémová cuketová polévka, která vás nadchne hned první lžící

Cuketa je zelenina, která v kuchyni zvládne zázraky. Připravte si hedvábně jemnou krémovou polévku, která je lehká, rychlá a perfektní na letní dny.

Spolupracujeme s: