Nejen zápraží, schodiště, okna, parapety a stoly, ale i obchody, supermarkety a farmářské trhy jsou plné dýní, kterou jsou aktuálně k dostání za velmi příznivé a akční ceny. Tato pestrobarevná plodina ovšem není vhodná pouze ke stylové a oku lahodící dekoraci či vystrašení koledníků. Pokud vás dlabání dýní a vyřezávání hrůzostrašných či vysmátých obličejů naladí i na tematickou večeři, není nic snazšího než se chopit vařečky, obléci si zástěru a pustit se do díla. Navíc, dokážete si představit stylovější podzimní pokrm, který nádherně zahřeje, než je dýňová polévka?
Rychlá a snadná dýňová polévka
- 1 ks dýně
- 1 ks cibule
- smetana na vaření
- máslo
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- pražená dýňová semínka na ozdobu
Nejprve se chopte dýně, kterou důkladně omyjte. Po vydlabání, odstranění semínek a oloupání dýni nakrájejte na kostky. Menší, až středně velkou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nyní máte všechny suroviny připraveny a můžete začít vařit.
V hrnci si rozpusťte máslo a osmahněte cibulku krásně dozlatova. Poté přidejte nakrájenou dýni, kterou lehce osmahnete. Vše zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud nebude dýně měkká (přibližně 20–30 minut).
Nyní si připravte žáruvzdornou podložku a hrnec s uvařenou dýní na chvíli odstavte ze sporáku. Přilijte smetanu na vaření, opatrně zamíchejte a připravte si tyčový mixér, kterým vše rozmixujete do hladka. Polévku okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem dle chuti. Výslednou směs opět krátce povařte. Pokud se vám zdá polévka hustá, můžete přidat trochu vody.
Pokud máte rádi pokrmy nejen chutné, ale i krásné na pohled, můžete dýňovou polévku dozdobit smetanou či upraženými dýňovými semínky. Podávejte s čerstvým pečivem.






































































































































