Reklama Reklama
Vaše poloha:
Snadný a rychlý recept na dýňovou polévku
Snadný a rychlý recept na dýňovou polévku

24.10.2017

Snadný a rychlý recept na dýňovou polévku

Anglosaský lidový svátek Halloween se blíží a všude kolem nás se to hemží dýněmi všech možných tvarů a velikostí.

Nejen zápraží, schodiště, okna, parapety a stoly, ale i obchody, supermarkety a farmářské trhy jsou plné dýní, kterou jsou aktuálně k dostání za velmi příznivé a akční ceny. Tato pestrobarevná plodina ovšem není vhodná pouze ke stylové a oku lahodící dekoraci či vystrašení koledníků. Pokud vás dlabání dýní a vyřezávání hrůzostrašných či vysmátých obličejů naladí i na tematickou večeři, není nic snazšího než se chopit vařečky, obléci si zástěru a pustit se do díla. Navíc, dokážete si představit stylovější podzimní pokrm, který nádherně zahřeje, než je dýňová polévka?

 

Rychlá a snadná dýňová polévka

  • 1 ks dýně
  • 1 ks cibule
  • smetana na vaření
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • pražená dýňová semínka na ozdobu

 

Nejprve se chopte dýně, kterou důkladně omyjte. Po vydlabání, odstranění semínek a oloupání dýni nakrájejte na kostky. Menší, až středně velkou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nyní máte všechny suroviny připraveny a můžete začít vařit.

V hrnci si rozpusťte máslo a osmahněte cibulku krásně dozlatova. Poté přidejte nakrájenou dýni, kterou lehce osmahnete. Vše zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud nebude dýně měkká (přibližně 20–30 minut).

Nyní si připravte žáruvzdornou podložku a hrnec s uvařenou dýní na chvíli odstavte ze sporáku. Přilijte smetanu na vaření, opatrně zamíchejte a připravte si tyčový mixér, kterým vše rozmixujete do hladka. Polévku okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem dle chuti. Výslednou směs opět krátce povařte. Pokud se vám zdá polévka hustá, můžete přidat trochu vody.

Pokud máte rádi pokrmy nejen chutné, ale i krásné na pohled, můžete dýňovou polévku dozdobit smetanou či upraženými dýňovými semínky. Podávejte s čerstvým pečivem.

Mohlo by Vás zajímat

Recept na dýňovou polévku s chilli: Hřejivá večeře během chladných dnů

Dýňová polévka patří k nejoblíbenějším podzimním pokrmům. V této pikantní verzi se snoubí sladká chuť dýně s ostrostí chilli a jemnou svěžestí zázvoru. Výsledkem je krémová, hřejivá a zdravá polévka, která skvěle zahřeje i zasytí.

Jak připravit květákovou polévku  s opečenou slaninou: Jednoduchý recept na bohatou a chutnou polévku

Chcete si pochutnat na bohaté, krémové polévce, která vás zahřeje a potěší výraznou chutí? Vyzkoušejte jednoduchý recept na hustou květákovou polévku s opečenou slaninou – kombinaci, která se stane hitem vaší kuchyně.

Dýňové lívance: Podzimní dobrota, kterou si zamilujete na první sousto

Vůně skořice, nadýchané těsto a jemná chuť pečené dýně – to jsou dýňové lívance, které se perfektně hodí k podzimním víkendovým snídaním. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne i začátečník, a vykouzlíte voňavou pochoutku, kterou si zamiluje celá rodina.

Podzim chutná takhle: Dýňový mramorový koláč, který okouzlí vůní i vzhledem

Pokud máte doma dýni a nevíte, co s ní, zkuste z ní upéct tento nádherně vláčný mramorový koláč. Kombinuje chuť dýně, kakaa a skořice do podzimní harmonie, která se hodí k horkému čaji i k ranní kávě.

S pokličkou nebo bez? Překvapivá pravda o vaření vývaru

Vaření vývaru se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale otázka, zda hrnec přikrýt pokličkou nebo ne, rozděluje kuchaře na dva tábory. Ovlivňuje totiž nejen chuť, ale i čirost a výživovou hodnotu výsledného vývaru. Jaký přístup tedy zvolit, aby byl váš vývar dokonalý?

Italský penicilin, který funguje: Polévka pastina pomáhá při nachlazení i únavě

Na první pohled vypadá obyčejně – jen vývar, drobné těstoviny a trochu parmazánu. A přesto ji Italové považují za zázrak, který dokáže utišit nejen rýmu, ale i duši. Pastina, přezdívaná „italský penicilin“, je víc než polévka. Je symbolem domova, péče a lásky, kterou předávají generace italských babiček.

5 neodolatelných způsobů, jak letos na podzim připravit dýni: od krémové polévky po dezert

Podzim bez vůně pečené dýně si snad ani nelze představit. Její jemná chuť, sytá barva a všestranné využití v kuchyni z ní dělají skutečný sezónní poklad. Ať už ji chcete na sladko nebo na slano, přinášíme 5 nápadů, jak dýni připravit jinak než obvykle.

Bohatství, které skrývá dýně: Posiluje imunitu, chrání srdce a pomáhá hubnout – znáte všechny její účinky?

Dýně není jen symbolem podzimu a oblíbenou surovinou do polévek či koláčů. Tato oranžová královna mezi plodinami má neuvěřitelné zdravotní přínosy – od podpory imunity přes zdravé srdce až po pomoc při hubnutí. Zjistěte, proč by se měla stát stálicí na vašem talíři po celý rok.

Vylepšete svou polévku: 7 superpotravin, které dodají vaší polévce potřebné živiny

Polévky jsou oblíbeným pokrmem, zejména v chladných měsících. Ať už je to hustý chilli, nebo krémová rajčatová, polévky mohou být skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat lokální suroviny. Pokud však hledáte způsoby, jak do svého oblíbeného pokrmu přidat ještě více živin, máme pro vás několik skvělých tipů na ingredience, které vaši polévku povznesou na novou úroveň.

Halloweenská výzdoba na talíři: Recept na dokonalé dýňové muffiny

Halloween se blíží a s ním i příležitost oslavit tuto tematickou událost způsobem, který potěší nejen vaše smysly, ale také vaši kreativitu. Dýně jsou neodmyslitelnou součástí Halloweenu a jejich využití v kuchyni je nejen chutné, ale také vizuálně atraktivní. Co může být lepší než dýňové muffiny, které okouzlí vaše hosty a dodají vaší halloweenské párty šmrnc?

Spolupracujeme s: