Reklama Reklama
Vaše poloha:
Šťavnatá kachní srdíčka: Tajemství chuti je v bylinkách
(Foto: canva.com)

26.09.2025

Šťavnatá kachní srdíčka: Tajemství chuti je v bylinkách

Kachní srdíčka patří mezi suroviny, které si v českých kuchyních teprve hledají své místo. Přitom jde o cenově dostupnou a šťavnatou delikatesu, která vás překvapí svou chutí. V kombinaci s čerstvými bylinkami se z nich stane rychlý, a přitom výjimečný pokrm vhodný jak na všední oběd, tak i na netradiční večeři.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit kachní srdíčka, aby byla šťavnatá a měkká?
  • Proč jsou bylinky klíčem k výjimečné chuti?
  • Jak recept zařadit do běžného domácího vaření?

 

Kachní srdíčka patří mezi drůbeží vnitřnosti, které byly v minulosti běžnou součástí české kuchyně. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízké ceně představují skvělou alternativu ke klasickému kachnímu masu. Využívají se nejen u nás, ale i v zahraniční kuchyni, kde se často dusí s kořením a zeleninou. Sezónnost nehraje zásadní roli – kachní srdíčka lze sehnat celoročně, a proto je tento recept ideální kdykoliv. S kombinací čerstvých bylinek, jako je tymián, petržel nebo majoránka, získají srdíčka nezaměnitelnou chuť.

 

Recept na šťavnatá kachní srdíčka s bylinkami

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (4 porce):

  • 500 g kachních srdíček
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • hrst nasekané petrželky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml vývaru nebo vody

 

Postup:


Kachní srdíčka očistěte a podélně rozkrojte, aby se lépe propekla. Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo a orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte. Vložte kachní srdíčka, osolte, opepřete a nechte zatáhnout. Poté přidejte majoránku a tymián, podlijte vývarem a duste pod pokličkou asi 25 minut, dokud nejsou srdíčka měkká a šťavnatá. Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku.

 

Tipy na vylepšení receptu


Pokrm můžete podávat s čerstvým chlebem, bramborovou kaší nebo rýží. Pokud chcete výraznější chuť, přidejte do omáčky trochu červeného vína. Srdíčka lze také připravit v pomalém hrnci, kde se díky delšímu času přípravy ještě více zjemní. Zbylý pokrm můžete skladovat v chladu až dva dny a snadno ohřát.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Recept na kuřecí stehna na česneku a bylinkách s jemnou krémovou omáčkou

Kuřecí stehna na česneku a bylinkách s krémovou omáčkou jsou ideálním receptem pro chvíle, kdy toužíte po jídle, které je jednoduché na přípravu, ale zároveň působí slavnostně. Jemné maso, aromatické bylinky a sametová omáčka se postarají o vyváženou chuť, která potěší celou rodinu i hosty u nedělního stolu.

Zkaramelizovaná cuketa s fetou a bylinkami: lehký letní recept, který zvládne každý

Cuketa je letní zelenina, která dokáže překvapit svou jemnou chutí i variabilitou. V kombinaci s křupavou karamelizací na pánvi, slanou fetou a osvěžujícími bylinkami se promění v lahodný recept, který se hodí jako příloha i samostatné jídlo. Rychlý, jednoduchý, a přitom plný chuti – ideální pro letní dny.

Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou

Říkáte si: „Co budu dnes vařit k obědu?“ Každý z nás má oblíbené recepty, které se v našem jídelníčku pravidelně opakují. Proč ale nevyzkoušet něco nového. Pokud před vámi na kuchyňské lince leží kuře, máte více možností než jen z něho udělat řízky, nudličky či ho klasicky upéct v troubě. Připravte si tentokrát jarní kuřecí roládu s bylinkovou nádivkou.

Máme tu sezónu medvědího česneku! Využijte ho k výrobě domácího bylinkového másla

Sezona medvědího česneku je tady a trvá od konce března do poloviny května. Využijte možnost jeho výrazné chuti a připravte si bylinkové máslo s medvědím česnekem. Přípravu zvládne každý, tak jdeme na to!

Recept na lahodnou zeleninovou bramboračku

Bramboračka je jednou z nejoblíbenějších českých polévek, která zahřeje a zasytí. Varianta bez hub, obohacená o čerstvou zeleninu, se hodí pro každého, kdo má rád chutné a zdravé pokrmy. Tento recept je jednoduchý a přístupný, takže si ho může připravit i začátečník. V následujících řádcích se dozvíte, jak na lahodnou zeleninovou bramboračku, která potěší celou rodinu.

Pečené hotdogy v troubě: Snadný recept na dokonalou večeři

Hotdogy nemusí být jen rychlé občerstvení z ulice. Díky tomuto jednoduchému receptu si je připravíte doma v troubě a budou dokonale křupavé, šťavnaté a voňavé. Hodí se jak na rychlou večeři, tak na pohoštění pro návštěvu nebo rodinnou oslavu.

Zapečené špagety s tuňákem a rajčaty: Jednoduchý recept na večeři, která zasytí

Pokud hledáte snadný a chutný recept na rychlou večeři, vyzkoušejte zapečené špagety s tuňákem a rajčaty. Tento pokrm spojuje italskou inspiraci s jednoduchostí domácí kuchyně a díky sýrové krustě na povrchu potěší celou rodinu.

Recept na kuřecí prsa s domácím „fiesta“ kořením

Hledáte jednoduchý a výrazně ochucený recept, který oživí všední večeři? Vyzkoušejte kuřecí prsa s domácím „fiesta“ kořením – směsí, kterou si připravíte během pár minut a uložíte na později. Výsledkem je šťavnaté maso s jemně pikantním, kouřovým nádechem, které se hodí do tortilly, k rýži i salátu.

Recept na zapečené špagety s krémovou dýňovou omáčkou a sýrem

Zapečené špagety s krémovou dýňovou omáčkou a sýrem jsou skvělým způsobem, jak využít podzimní dýni k vytvoření lahodného a výživného pokrmu. Tento recept vás provede krok za krokem, abyste dosáhli dokonale krémové omáčky s bohatou chutí sýra, kterou doplní pečená dýně.

Lehké kuře s pečenou dýní a rukolou: Nízkokalorický recept, který si zamilujete

Hledáte chutnou a zdravou večeři, která nezatíží vaši linii? Tento recept na šťavnaté kuře s pečenou dýní, rukolou a kousky sýra vás překvapí svou jednoduchostí a lehkostí. Perfektní kombinace podzimních chutí a nízkokalorické varianty, která zasytí a potěší chuťové buňky.

Spolupracujeme s: