Hamburger
Každý ho zná a téměř každý ho jedl. Jaký je ale jeho původ? Historie hamburgeru se začala psát ve městě Hamburk, odkud byl převezen do USA, kde se stal nejoblíbenějším americkým jídlem. Základem hamburgeru je plátek mletého masa (tradičně se jedná o hovězí), který je vložen mezi dvě poloviny housky a je doplněn salátem, sýrem, cibulí a plátky rajčat. S hamburgery se setkáme nejen v prodejnách s rychlým občerstvením (fast foodech), ale i v restauracích. Stále populárnější je připravovat si domácí hamburgery na grilu.
Recept na šťavnatý hamburger na grilu s čerstvou zeleninou, grilovanými žampiony a cuketou
Ingredience:
- hovězí maso – cca 800 g masa na 4 porce
- cuketa – 1 ks
- žampiony – 8 ks
- rajče - 2 ks, středně velké
- salátová okurka – 1 ks
- bílá cibule – 1 ks, středně velká
- sýr ementál – 8 plátků
- rukola – 1 balení
- olivový olej
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- majonéza

Postup:
- Nejprve si připravte maso. Ideální je použít hovězí maso s 20–30 % tuku, které si sami doma namelete. Pomleté hovězí pouze lehce osolte a opepřete.
- Vytvořte plátky, a to přibližně 2 cm silné s průměrem asi 10 cm (průměr upravte dle velikosti housky).
- Zeleninu důkladně očistěte a nakrájejte na plátky.
- Nakrájenou cuketu a žampiony lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Maso, cukety a žampiony ugrilujte na grilu. Všechny tři ingredience budou hotové během několika minut. Hamburger grilujte přibližně 3–4 minuty z každé strany (záleží na rozpálenosti grilu).
- Chvíli poté, co maso otočíte, přiložte na něho plátek ementálu, aby se krásně roztekl.
- Bulky rozkrojte a vnitřní stranou položte na gril. Poté spodní polovinu potřete majonézou, položte maso a obložte ostatními ingrediencemi, a to tepelně upravenou cuketou a žampiony, plátky rajčat, salátovou okurkou, cibulí a rukolou.
- Ihned podávejte. Takto připravený hamburger si nejlépe vychutnáte pod širým nebem s partou přátel nebo rodinou.

RADA: Aby se vám plátek masa během tepelné úpravy uprostřed nenafoukl, udělejte do něho před grilováním lžící důlek.
TIP č.1: Během tvarování masa zapracujte do středu plátku kousek studeného bylinkového másla. Upečený hamburger bude nádherně šťavnatý.
TIP č.2: Vytvořte si vlastní omáčku. Stačí, když smícháte klasickou majonézu s několika špetkami grilovacího koření.
Hovězí maso v akci
Rohlik.cz má novou privátní značku Maso! - posouvá tím kvalitu masa o kus dál.
Novinka, kterou si pro svoje zákazníky připravil on-line supermarket Rohlik.cz, potěší především všechny masožravce. Kvalitní porce masa od českých farmářů, to je MASO! z Rohlíku, které vám až domů dovezou spolehliví kurýři.
Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování
Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.