Letošní ročník Svatomartinských vín dosahuje mimořádně vysoké kvality, a to především díky příznivému počasí v období zrání plodů révy i díky schopnosti vinařů připravit víno ve velmi krátkém časovém intervalu. Již v prvním kole hodnocení vín udělila odborná porota právo používat známku Svatomartinské 272 vínům z 285 přihlášených. Hodnocení proběhlo v pondělí 23. října v sídle Národního vinařského centra ve Valticích. Druhé kolo hodnocení, po kterém podle odhadů přibude ještě asi 20 % vín, pak proběhne 1. listopadu. Za pouhé dva týdny tak můžeme očekávat první možnost nákupu Svatomartinských vín se známým logem na etiketě.
Hodnocení Svatomartinských vín
Ochrannou známku Svatomartinské propůjčuje Vinařský fond pouze těm nejlepším vínům daného ročníku. Každé víno, které se uchází o toto označení tak musí projít hodnocením, při kterém musí získat alespoň 80 z celkových 100 bodů. Hodnotí se zejména čistota vína, barva, vůně, chuť, ale i celkový dojem. Kontrola kvality pak neprobíhá pouze při hodnocení vín, ale také u již nalahvovaných vín v obchodní síti. Díky tomu mohou mít zákazníci jistotu, že hodnocená vína jsou stejná jako vína, která se následně objevují v obchodech, restauracích či vinárnách.
Do prvního kola hodnocení letošních vín své produkty přihlásilo 63 vinařů a vinařských společností. Z 285 přihlášených vín nesplnilo přísné požadavky na kvalitu pouhých 13 vzorků. Všem ostatním porota přiznala právo používat známku Svatomartinské víno. Úspěšnost vinařů byla tedy v letošním roce mimořádná, neboť v hodnocení uspělo neuvěřitelných 95,4 % přihlášených uchazečů.
Ani pro vinaře, kterým odborná porota možnost užívání známky Svatomartinské nepřiznala, však není vše ztraceno. Ti mohou s víny do 1. listopadu pracovat a přihlásit produkty do druhého kola hodnocení. Lze očekávat, že v druhém kole přibude ještě asi 20 % z celkového počtu úspěšných vín. Větší podíl bude v druhém kole vín červených, jejichž příprava často vyžaduje více času. Po druhém kole hodnocení tak bude přesně znám počet letošních Svatomartinských vín. Prozatím je odhadováno, že pod značkou Svatomartinské bude prodáváno přes dva miliony lahví vína.
Svatomartinská vína
Svatomartinská vína jsou vína různých odrůd s osobitým charakterem, které spojuje zejména to, že se jedná o první vína nového ročníku. Taková vína sice zrají pouze několik týdnů, i za tuto dobu však získají charakteristickou chuť a aroma. Svatomartinská vína jsou velmi svěží, lehká, ovocitá a aromatická, povětšinou s nižším obsahem alkoholu.
Z 272 vín, která letos uspěla v prvním kole hodnocení, je 124 bílých, 85 růžových a klaretů a 63 červených vín. Mezi nejvíce zastoupenými odrůdami je nejoblíbenější Müller Thurgau (69 vzorků vín), následovaný Svatovavřineckým (57), Modrým Portugalem (48), Zweigeltrebe (42) a Muškátem moravským (38). Méně zastoupené jsou pak například Veltlínské červené rané (17) a růžové Cuvée.
"Letošní Svatomartinská odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu, nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí," popsal letošní Svatomartinská vína Ing. Petr Gondáš z Národního vinařského centra.
Kdy a kde si Svatomartinské vychutnat?
Svatomartinské víno je tradičně určeno ke konzumaci od 11. listopadu, kdy startuje nepočet oslav a ochutnávek. Mnohé restaurace proto budou od soboty nabízet speciální menu, ve kterých by Svatomartinská vína rozhodně neměla chybět. Od 11. listopadu seženete Svatomartinské také v maloobchodu a dalších gastronomických podnicích. Prostřednictvím e-shopů je možné letošní ročník objednávat již od čtvrtka 9. listopadu. Obecně si pak Svatomartinská vína můžete vychutnávat po celý zbytek roku, avšak nejpozději do Velikonoc je vhodné je zkonzumovat, aby nepřišla o svou typickou svěžest a lehkou chuť.