Co se v článku dozvíte?
- Proč jsou švestkové knedlíky tak oblíbeným sezónním receptem?
- Jaké těsto zvolit – tvarohové, bramborové nebo kynuté?
- Jak připravit švestkové knedlíky krok za krokem?
- Čím knedlíky ozvláštnit a jak je nejlépe podávat?
Tradiční pochoutka české kuchyně
Švestkové knedlíky patří k pokladům české gastronomie. Tento sladký pokrm se připravuje hlavně koncem léta, kdy jsou švestky nejšťavnatější. V rodinách se dědí různé varianty – někdo nedá dopustit na kynuté těsto, jiný volí jemné bramborové nebo rychlé tvarohové. Každý způsob má své kouzlo, ale základ zůstává stejný: sladké ovoce zabalené v těstě, které se po uvaření podává s máslem, cukrem, mákem nebo skořicí.
Recept na švestkové knedlíky
 
Ingredience (na cca 20 knedlíků):
- 500 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 200 g hrubé mouky
- 50 g dětské krupičky
- špetka soli
- 20 zralých švestek
- 100 g másla na polití
- cukr moučka, mletý mák nebo skořice na posypání
Postup:
- V míse smíchejte tvaroh, vejce, mouku, krupičku a špetku soli. Vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Švestky omyjte, osušte a podle chuti můžete vypeckovat – dovnitř lze vložit kousek cukru nebo skořice.
- Z těsta oddělujte kousky, zploštěte je, zabalte do nich švestku a dobře uzavřete.
- Knedlíky vařte v mírně osolené vroucí vodě asi 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Podávejte horké, přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem, mákem nebo skořicí.
Tipy na vylepšení receptu
- Pokud máte rádi nadýchanější verzi, vyzkoušejte kynuté těsto. Naopak bramborové těsto dodá knedlíkům hutnější chuť.
- Místo švestek lze použít i meruňky nebo jahody – recept tak snadno obměníte.
- Knedlíky chutnají nejlépe čerstvé, ale pokud vám zbydou, můžete je skladovat v lednici a druhý den krátce ohřát v páře.
- Na slavnostnější verzi posypte knedlíky strouhaným perníkem nebo vanilkovým cukrem.
Zdroj: AkcniCeny.cz







































































































































