Vaše poloha:
Švestkový koláč na plech: vláčná klasika, která voní po domově
(Foto: canva.com)
Švestkový koláč na plech: vláčná klasika, která voní po domově
(Foto: canva.com)

12.09.2025

Švestkový koláč na plech: vláčná klasika, která voní po domově

Hledáte recept na rychlý a osvědčený koláč, který nasytí celou rodinu? Švestkový koláč na plech je ideální volba. Nadýchané těsto, šťavnaté švestky a lehký cukrový posyp vytvoří dezert, který se hodí jak k odpolední kávě, tak i jako sladká svačina.

 

Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit těsto na švestkový koláč na plech

  • Jak správně rozložit švestky, aby koláč vypadal lákavě

  • Tipy na různé varianty těsta (kynuté, hrníčkové, třené)

  • Jak koláč vylepšit drobenkou, skořicí nebo ořechy

  • Jak skladovat a případně zamrazit švestkový koláč

 

Klasický švestkový koláč na plech

 

Ingredience (na klasický plech 30×40 cm):

  • 500 g polohrubé mouky

  • 250 g cukru krupice

  • 250 g másla (rozpuštěného)

  • 4 vejce

  • 250 ml mléka

  • 1 prášek do pečiva

  • špetka soli

  • cca 1 kg zralých švestek

  • moučkový cukr na posypání

 

Postup přípravy

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.

  2. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko.

  3. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vše zapracujte do tekuté směsi.

  4. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.

  5. Švestky rozpulte, vypeckujte a klaďte je řezem nahoru hustě vedle sebe.

  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud těsto nezezlátne.

  7. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

 

Varianty těsta

 

1. Hrníčkový švestkový koláč

Pokud nemáte váhu, použijte hrníčkový recept:

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek cukru

  • 1 hrnek mléka

  • ½ hrnku oleje

  • 2 vejce

  • 1 prášek do pečiva

Smíchejte, nalijte na plech, přidejte švestky a upečte. Výhoda? Hotovo do 10 minut.

 

2. Kynutý švestkový koláč

Tradiční verze, která je nadýchanější a vydrží déle vláčná:

  • 500 g polohrubé mouky

  • 250 ml mléka

  • 100 g másla

  • 80 g cukru

  • 1 kostka droždí (42 g)

  • 2 žloutky

  • špetka soli

Droždí nechte vzejít v mléce s cukrem, smíchejte s ostatními surovinami, vypracujte těsto a nechte kynout cca 1 hodinu. Pak rozválejte na plech, poklaďte švestkami a pečte.

 

3. Třený koláč

Nadýchaný a máslový, ideální, pokud chcete hutnější základ. Základem je vyšlehání másla s cukrem a žloutky do pěny, do které se přidá mouka a sníh z bílků. Výsledkem je jemné těsto podobné piškotu.

 

Tipy, jak koláč ještě vylepšit

 

  • Drobenka: Smíchejte 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla. Před pečením posypte.

  • Skořice a vanilka: Švestky můžete před pečením poprášit skořicí nebo vanilkovým cukrem.

  • Ořechy či mandle: Nasekané vlašské ořechy nebo plátky mandlí dodají koláči další rozměr.

  • Kakao: Do části těsta přidejte kakao a vytvořte mramorovou verzi.

 

Švestkový koláč na plech je sázka na jistotu – snadná příprava, poctivá chuť a vůně, která provoní celou kuchyň. Ať už zvolíte rychlý hrníčkový, tradiční kynutý nebo nadýchaný třený, vždycky si pochutnáte.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, ireceptar.cz, apetitonline.cz, recepty.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Švestkový koláč s čokoládou: Recept na vláčný dezert

Spojení šťavnatých švestek a čokolády je kombinací, která potěší milovníky sladkých dezertů i klasického domácího pečení. Vyzkoušejte recept na švestkový koláč s čokoládou, který je vláčný, jednoduchý a ideální jako podzimní pohoštění pro rodinu i hosty.

Recept na vídeňský tvarohový koláč: Šťavnaté švestky a jemný tvaroh v dokonalé kombinaci

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami je dezert, který spojuje jemnost tvarohu, křehkost těsta a sladkokyselou chuť švestek. Patří mezi tradiční rakouské recepty, které si oblíbili milovníci pečení po celém světě. Naučíte se jej připravit krok za krokem a získáte tipy, jak jej podávat či vylepšit.

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchá, vláčná a plná chuti

Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické české moučníky, které voní domovem a tradicí. Vláčný tvarohový základ v kombinaci se šťavnatými švestkami tvoří ideální spojení chutí. Tento recept je snadný, rychlý a zvládne jej opravdu každý – stačí pár běžných surovin a kousek času.

Víte, jak upéct ten nejlepší frgál? Podrobný návod krok za krokem

Frgál, tradiční valašský koláč, je lahůdkou, která potěší každého milovníka sladkého pečiva. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje pozornost a správný postup. Přinášíme vám podrobný návod, jak upéct ten nejlepší frgál přímo u vás doma.

Recept na povidlový koláč s drobenkou: Neodolatelná klasika

Povidlový koláč s drobenkou je tradiční česká pochoutka, která nikdy nezklame. Tento koláč spojuje sladkost povidel, křupavost drobenky a jemnost těsta do jednoho lahodného celku. Naučte se, jak připravit tento jednoduchý, ale přesto vynikající dezert, který si zamiluje celá rodina.

Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Sladké švestky, křupavá drobenka a jemné těsto – tahle kombinace nikdy nezklame. Připravte si doma voňavý švestkový koláč, který provoní celou kuchyni a potěší každého milovníka českých moučníků.

Rybízový koláč s drobenkou: Křehké těsto a svěží kyselkavé ovoce

Voňavý, šťavnatý a příjemně nakyslý – přesně takový je rybízový koláč s drobenkou, který si spojujeme s prázdninami u babičky. Připravte si tenhle letní dezert snadno doma. Stačí pár základních surovin a trocha čerstvého rybízu.

Recept na Oreo Cheesecake: Zamilujte se na první kousnutí

Představte si dokonalou harmonii chutí, kde se sladkost čokoládových sušenek Oreo spojí s krémovou lahodností cheesecake. Tento Oreo cheesecake je kulinářským zjevením, které vás donutí zamilovat se na první kousnutí. Tento dezert je ideální volbou pro každou příležitost, ať už jde o oslavu narozenin, rodinnou večeři nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových pohárků.

Pistáciový Cheesecake: Tajemství luxusního dezertu, který rozpálí vaše chuťové pohárky!

Objevte recept na pistáciový cheesecake – dezert, který kombinuje jemnost sýrové náplně s neopakovatelnou chutí pražených pistácií. Tento luxusní recept vás krok za krokem provede přípravou dokonalého dezertu, který nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale také zaujme svým vzhledem a originalitou.

Jednoduchý recept na tvarohový koláč s Biscoff bez pečení, který si ihned zamilujete

Tvarohový koláč Biscoff bez pečení je ideální volbou, pokud hledáte rychlý dezert, který je jednoduchý na přípravu a zároveň plný bohatých chutí. Kombinace karamelových sušenek Lotus a tvarohového krému vytvoří skvělou pochoutku, kterou si oblíbí celá rodina. Pusťte se do přípravy tohoto neodolatelného receptu a uvidíte, jak snadno může vzniknout dezert snů.

Spolupracujeme s: