Co se v článku dozvím?
- 
Jak připravit těsto na švestkový koláč na plech 
- 
Jak správně rozložit švestky, aby koláč vypadal lákavě 
- 
Tipy na různé varianty těsta (kynuté, hrníčkové, třené) 
- 
Jak koláč vylepšit drobenkou, skořicí nebo ořechy 
- 
Jak skladovat a případně zamrazit švestkový koláč 
Klasický švestkový koláč na plech
Ingredience (na klasický plech 30×40 cm):
- 
500 g polohrubé mouky 
- 
250 g cukru krupice 
- 
250 g másla (rozpuštěného) 
- 
4 vejce 
- 
250 ml mléka 
- 
1 prášek do pečiva 
- 
špetka soli 
- 
cca 1 kg zralých švestek 
- 
moučkový cukr na posypání 
Postup přípravy
- 
Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. 
- 
Přidejte rozpuštěné máslo a mléko. 
- 
Smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vše zapracujte do tekuté směsi. 
- 
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. 
- 
Švestky rozpulte, vypeckujte a klaďte je řezem nahoru hustě vedle sebe. 
- 
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud těsto nezezlátne. 
- 
Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. 
Varianty těsta
1. Hrníčkový švestkový koláč
Pokud nemáte váhu, použijte hrníčkový recept:
- 
2 hrnky polohrubé mouky 
- 
1 hrnek cukru 
- 
1 hrnek mléka 
- 
½ hrnku oleje 
- 
2 vejce 
- 
1 prášek do pečiva 
Smíchejte, nalijte na plech, přidejte švestky a upečte. Výhoda? Hotovo do 10 minut.
2. Kynutý švestkový koláč
Tradiční verze, která je nadýchanější a vydrží déle vláčná:
- 
500 g polohrubé mouky 
- 
250 ml mléka 
- 
100 g másla 
- 
80 g cukru 
- 
1 kostka droždí (42 g) 
- 
2 žloutky 
- 
špetka soli 
Droždí nechte vzejít v mléce s cukrem, smíchejte s ostatními surovinami, vypracujte těsto a nechte kynout cca 1 hodinu. Pak rozválejte na plech, poklaďte švestkami a pečte.
3. Třený koláč
Nadýchaný a máslový, ideální, pokud chcete hutnější základ. Základem je vyšlehání másla s cukrem a žloutky do pěny, do které se přidá mouka a sníh z bílků. Výsledkem je jemné těsto podobné piškotu.
Tipy, jak koláč ještě vylepšit
- 
Drobenka: Smíchejte 100 g hrubé mouky, 80 g cukru a 80 g másla. Před pečením posypte. 
- 
Skořice a vanilka: Švestky můžete před pečením poprášit skořicí nebo vanilkovým cukrem. 
- 
Ořechy či mandle: Nasekané vlašské ořechy nebo plátky mandlí dodají koláči další rozměr. 
- 
Kakao: Do části těsta přidejte kakao a vytvořte mramorovou verzi. 
Švestkový koláč na plech je sázka na jistotu – snadná příprava, poctivá chuť a vůně, která provoní celou kuchyň. Ať už zvolíte rychlý hrníčkový, tradiční kynutý nebo nadýchaný třený, vždycky si pochutnáte.
Zdroje: AkcniCeny.cz, ireceptar.cz, apetitonline.cz, recepty.cz







































































































































