Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit vláčný švestkový koláč s čokoládou?
- Jaké ingredience zvolit pro nejlepší chuť?
- Jak koláč podávat a jak jej skladovat?
Švestky patří mezi nejoblíbenější sezónní ovoce, které se na českých stolech objevuje nejčastěji na podzim. V kombinaci s čokoládou vzniká dezert, který spojuje šťavnatost a jemnou kyselost ovoce s hutnou a sladkou chutí čokolády. Švestkový koláč s čokoládou je ideální variantou pro ty, kteří hledají jednoduchý recept s překvapivým výsledkem. Hodí se nejen jako nedělní moučník, ale i jako dezert k odpolední kávě.
Recept na švestkový koláč s čokoládou

Ingredience (forma o průměru 24 cm, 8 porcí):
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 120 g másla (měkkého)
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 100 g hořké čokolády (nasekané)
- 400 g švestek (vypeckovaných a rozkrojených na půlky)
- špetka soli
- máslo a mouka na vymazání formy
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
- Vmíchejte mléko a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a solí.
- Nakonec zapracujte nasekanou čokoládu. Těsto by mělo být hladké a vláčné.
- Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
- Na povrch vyskládejte švestky slupkou dolů, lehce je zatlačte do těsta.
- Pečte 35–40 minut dozlatova. Propečení ověřte špejlí – pokud se nelepí, je koláč hotový.
- Nechte vychladnout, poté podávejte posypané moučkovým cukrem.
Tipy na vylepšení
- Místo hořké čokolády můžete použít mléčnou nebo bílou pro jemnější chuť.
- Do těsta lze přidat lžičku skořice, která zvýrazní ovocný tón švestek.
- Koláč se hodí podávat ještě vlažný se zakysanou smetanou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Uchovávejte v chladu, nejlépe přikrytý, aby zůstal vláčný i druhý den.
Zdroj: AkcniCeny.cz