Reklama Reklama
Vaše poloha:
Švestkový koláč s čokoládou: Recept na vláčný dezert
(Foto: akcniceny.cz)
Švestkový koláč s čokoládou: Recept na vláčný dezert
(Foto: akcniceny.cz)

11.09.2025

Švestkový koláč s čokoládou: Recept na vláčný dezert

Spojení šťavnatých švestek a čokolády je kombinací, která potěší milovníky sladkých dezertů i klasického domácího pečení. Vyzkoušejte recept na švestkový koláč s čokoládou, který je vláčný, jednoduchý a ideální jako podzimní pohoštění pro rodinu i hosty.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak připravit vláčný švestkový koláč s čokoládou?
  • Jaké ingredience zvolit pro nejlepší chuť?
  • Jak koláč podávat a jak jej skladovat?

 

Švestky patří mezi nejoblíbenější sezónní ovoce, které se na českých stolech objevuje nejčastěji na podzim. V kombinaci s čokoládou vzniká dezert, který spojuje šťavnatost a jemnou kyselost ovoce s hutnou a sladkou chutí čokolády. Švestkový koláč s čokoládou je ideální variantou pro ty, kteří hledají jednoduchý recept s překvapivým výsledkem. Hodí se nejen jako nedělní moučník, ale i jako dezert k odpolední kávě.

 

Recept na švestkový koláč s čokoládou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience (forma o průměru 24 cm, 8 porcí):

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 120 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g hořké čokolády (nasekané)
  • 400 g švestek (vypeckovaných a rozkrojených na půlky)
  • špetka soli
  • máslo a mouka na vymazání formy

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
  3. Vmíchejte mléko a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a solí.
  4. Nakonec zapracujte nasekanou čokoládu. Těsto by mělo být hladké a vláčné.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete.
  6. Na povrch vyskládejte švestky slupkou dolů, lehce je zatlačte do těsta.
  7. Pečte 35–40 minut dozlatova. Propečení ověřte špejlí – pokud se nelepí, je koláč hotový.
  8. Nechte vychladnout, poté podávejte posypané moučkovým cukrem.

 

Tipy na vylepšení

 

  • Místo hořké čokolády můžete použít mléčnou nebo bílou pro jemnější chuť.
  • Do těsta lze přidat lžičku skořice, která zvýrazní ovocný tón švestek.
  • Koláč se hodí podávat ještě vlažný se zakysanou smetanou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Uchovávejte v chladu, nejlépe přikrytý, aby zůstal vláčný i druhý den.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Švestkový koláč na plech: vláčná klasika, která voní po domově

Hledáte recept na rychlý a osvědčený koláč, který nasytí celou rodinu? Švestkový koláč na plech je ideální volba. Nadýchané těsto, šťavnaté švestky a lehký cukrový posyp vytvoří dezert, který se hodí jak k odpolední kávě, tak i jako sladká svačina.

Švestkové knedlíky: tradiční český recept, který nikdy nezklame

Švestkové knedlíky patří mezi nejoblíbenější sladké pokrmy české kuchyně. V sezóně zralých švestek se objevují na stolech po celé zemi a mají mnoho podob – z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Přinášíme recept na jemné a vláčné knedlíky se švestkami, které si můžete připravit jako sladký oběd nebo dezert.

Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby

Švestky jsou vynikající ovoce, které si můžete užít i mimo sezónu díky jejich zavaření. Naučte se, jak připravit sladké zavařené švestky, které budou ideální pochoutkou do zásoby pro dlouhé zimní měsíce.

Recept na povidlový koláč s drobenkou: Neodolatelná klasika

Povidlový koláč s drobenkou je tradiční česká pochoutka, která nikdy nezklame. Tento koláč spojuje sladkost povidel, křupavost drobenky a jemnost těsta do jednoho lahodného celku. Naučte se, jak připravit tento jednoduchý, ale přesto vynikající dezert, který si zamiluje celá rodina.

Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem

Švestky a tvaroh – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Tento rychlý recept na zapečené švestky s cukrem a tvarohem si zamilujete pro jeho snadnou přípravu, omamnou vůni a lahodnou chuť. Ideální jako sladká tečka po obědě nebo dezert k odpolední kávě.

Banana split: Rychlý recept na sladký banánový pohár s čokoládou

Banana split patří mezi legendární dezerty, které zvládnete připravit bez pečení během pár minut. Sladká kombinace banánů, čokolády, šlehačky a ovoce se hodí na letní oslavy, posezení s přáteli i jako hravý dezert pro děti. Objevte jednoduchý recept a tipy na moderní variace.

Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Sladké švestky, křupavá drobenka a jemné těsto – tahle kombinace nikdy nezklame. Připravte si doma voňavý švestkový koláč, který provoní celou kuchyni a potěší každého milovníka českých moučníků.

Rybízový koláč s drobenkou: Křehké těsto a svěží kyselkavé ovoce

Voňavý, šťavnatý a příjemně nakyslý – přesně takový je rybízový koláč s drobenkou, který si spojujeme s prázdninami u babičky. Připravte si tenhle letní dezert snadno doma. Stačí pár základních surovin a trocha čerstvého rybízu.

Takto čokoládu nerozpouštějte! 5 nejčastějších chyb, které ji úplně zničí

Rozpouštění čokolády může znít jednoduše, ale právě tady amatérští cukráři často chybují. Výsledkem je hrudkovitá, přepálená nebo spálená hmota. Naučte se, jak to dělají profesionálové, a už nikdy čokoládu nezničíte!

Jak upéct Krtkův dort na plech: Jednoduchý a rychlý recept

Hledáte rychlý a chutný dezert, který zvládne i začátečník? Pak je Krtkův dort na plech ideální volbou. Tento populární český dezert se vyznačuje vláčným těstem, lahodnou, pudinkovou, krémovou náplní a strouhaným těstem na povrchu. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám ho zvládnete upéct během chvilky a zaručeně potěšíte celou rodinu.

Spolupracujeme s: