Co se v článku dozvím?
-
Jaké suroviny budete potřebovat na těsto, drobenku i náplň
-
Postup přípravy od kynutí po pečení
-
Tipy, jak koláč vylepšit pro extra chuť
-
Jak koláč skladovat, aby zůstal vláčný
Recept na švestkový koláč s drobenkou
Suroviny
Na těsto:
-
250 g polohrubé mouky
-
30 g cukru krupice
-
1/2 kostky čerstvého droždí (cca 21 g)
-
125 ml vlažného mléka
-
50 g změklého másla
-
1 vejce
-
Špetka soli
Na náplň:
-
500 g zralých švestek
-
2 lžíce cukru (podle sladkosti ovoce)
-
1 lžička mleté skořice
Na drobenku:
-
80 g polohrubé mouky
-
50 g másla
-
50 g cukru krupice nebo třtinového
Postup
-
Příprava kvásku
Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.
-
Těsto
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto (ručně nebo v robotu) a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
-
Příprava ovoce a drobenky
Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Drobenku připravte smícháním mouky, cukru a změklého másla prsty do sypké směsi.
-
Skládání koláče
Vykynuté těsto rozválejte nebo prsty roztáhněte na vymazaný plech či kulatou formu. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte cukrem a skořicí. Nakonec rovnoměrně rozprostřete drobenku.
-
Pečení
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Tipy pro extra chuť
-
Vanilkový cukr: Přidejte ho do drobenky pro jemnou vůni.
-
Rum: Švestky můžete předem zakápnout lžící rumu.
-
Mandle: Do drobenky lze přimíchat hrst mletých mandlí.
Skladování
Koláč chutná nejlépe čerstvý, ale můžete ho uchovat 2–3 dny v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Pro delší trvanlivost ho zamrazte po vychladnutí.
Zdroje: AkcniCeny.cz, apetittonline.cz, ireceptar.cz