Vaše poloha:
Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku
(Foto: canva.com)
Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku
(Foto: canva.com)

14.08.2025

Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Sladké švestky, křupavá drobenka a jemné těsto – tahle kombinace nikdy nezklame. Připravte si doma voňavý švestkový koláč, který provoní celou kuchyni a potěší každého milovníka českých moučníků.

 

Co se v článku dozvím?

  • Jaké suroviny budete potřebovat na těsto, drobenku i náplň

  • Postup přípravy od kynutí po pečení

  • Tipy, jak koláč vylepšit pro extra chuť

  • Jak koláč skladovat, aby zůstal vláčný

 

Recept na švestkový koláč s drobenkou

 

Suroviny

 

Na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky

  • 30 g cukru krupice

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 21 g)

  • 125 ml vlažného mléka

  • 50 g změklého másla

  • 1 vejce

  • Špetka soli

Na náplň:

  • 500 g zralých švestek

  • 2 lžíce cukru (podle sladkosti ovoce)

  • 1 lžička mleté skořice

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky

  • 50 g másla

  • 50 g cukru krupice nebo třtinového

 

Postup

 

  1. Příprava kvásku
    Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.

  1. Těsto
    Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, vejce, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto (ručně nebo v robotu) a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.

  1. Příprava ovoce a drobenky
    Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Drobenku připravte smícháním mouky, cukru a změklého másla prsty do sypké směsi.

  1. Skládání koláče
    Vykynuté těsto rozválejte nebo prsty roztáhněte na vymazaný plech či kulatou formu. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte cukrem a skořicí. Nakonec rovnoměrně rozprostřete drobenku.

  1. Pečení
    Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–35 minut, dokud drobenka nezezlátne.

 

Tipy pro extra chuť

 

  • Vanilkový cukr: Přidejte ho do drobenky pro jemnou vůni.

  • Rum: Švestky můžete předem zakápnout lžící rumu.

  • Mandle: Do drobenky lze přimíchat hrst mletých mandlí.

 

Skladování

 

Koláč chutná nejlépe čerstvý, ale můžete ho uchovat 2–3 dny v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Pro delší trvanlivost ho zamrazte po vychladnutí.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, apetittonline.cz, ireceptar.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Nanaimo Bars: Recept na nepečený kanadský třívrstvý dezert s kokosem a čokoládou

Nanaimo Bars jsou ikonickým kanadským dezertem, který vás okouzlí kombinací křupavého kakaovo-kokosového základu, jemného vanilkového krému a lesklé čokoládové polevy. Tento sladký zázrak zvládnete bez pečení a stane se hvězdou každé oslavy i pohodového odpoledne.

Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí

Kapání je nenápadná, ale klíčová tečka za dobrou polévkou. Přesto ho mnoho lidí připravuje tak, že je příliš tuhé, nebo se naopak rozvaří a polévka pak nevypadá ani nechutná lákavě. Tento jednoduchý postup a pár babičkovských rad zajistí, že kapání bude vždy jemné, nadýchané a krásně propojí chuť celé polévky.

Cheesecake s ostružinami: Letní dezert s vanilkovým krémem a bezlepkovým korpusem

Nadýchaný vanilkový krém, šťavnaté čerstvé ostružiny a křehký bezlepkový korpus – to je cheesecake, který se stane hvězdou každého letního setkání. Připravte si tento osvěžující dezert podle našeho podrobného receptu a objevte tipy, díky nimž bude pokaždé dokonalý.

Pečené cukety s parmazánem: Jednoduchý recept, který si zamilujete

Cukety patří mezi nejoblíbenější letní zeleninu – jsou lehké, zdravé a v kuchyni nesmírně variabilní. Tento recept na pečené cukety s parmazánem zvládne každý a výsledek vás nadchne. Skvěle se hodí jako lehká večeře, příloha k masu nebo pohoštění pro návštěvu.

Letní dort bez pečení: Banánky v čokoládě a sušenky v jedné misce, hotovo za pár minut

V horkých dnech se nikomu nechce zapínat troubu, a přesto si všichni rádi dopřejeme sladkou tečku. Tento bleskový dort připravíte v jediné míse, bez pečení a vaření, a výsledek vás nadchne. Banánky v čokoládě, křupavé sušenky a nadýchaný krém vytvoří kombinaci, po které se jen zapráší.

Borůvkové iced latté: Letní kávová senzace, kterou si připravíte za pár minut

Spojení voňavé kávy, jemného mléka a sladkokyselých borůvek dobývá kavárenské menu i sociální sítě. Borůvkové iced latté není jen krásné na pohled, ale také osvěžující a plné chuti. Ukážeme vám, jak si ho snadno připravit doma.

Lahodný povidlový cheesecake: Recept, který si zamilujete

Vůně švestkových povidel, jemná tvarohová náplň a křupavý kakaový základ – to vše spojuje tento lahodný povidlový cheesecake, který zazáří při každé příležitosti. Připravte si proto tento jednoduchý dezert a vychutnejte si spojení tradiční chuti s moderní kuchyní.

Krémové rajčatové rizoto: Italská klasika, která vás zahřeje i potěší

Rizoto s rajčaty je jednoduché, voňavé a plné chuti. Tento recept vychází z italské tradice, ale přizpůsobený českým surovinám. Připravíte ho za méně než hodinu a skvěle se hodí jako lehký oběd či večeře.

Citronové kuřecí paličky: Letní recept plný svěží chuti

Lehký, voňavý a přitom neskutečně šťavnatý recept, který se hodí na rychlý oběd i víkendové grilování. Citron, česnek a rozmarýn promění obyčejné kuře v gurmánský zážitek, který si zamilujete.

Pudingové taštičky z listového těsta: Snadný dezert s jahodami a mandlovými lupínky

Efektní, rychlé, a přitom tak lahodné – pudingové taštičky z listového těsta s jemným vanilkovým krémem, šťavnatými jahodami a křupavými mandlovými lupínky si zamilujete na první sousto. Stačí pár surovin, chvilka času a na stole máte dezert jako z francouzské cukrárny.

Spolupracujeme s: