

16.12.2022
Tipy a triky pro úspěšné pečení vánočního cukroví
Čas na pečení Vánočního cukroví je v plném proudu. Ať už jste v pečení začátečník, nebo se pasujete mezi zkušené, vždy je prostor pro inovace a vylepšení. Máme pro vás 10 bodů, jak svou techniku pečení ještě dále vylepšit.
Příprava surovin, náčiní a receptu
Základem kvalitně odvedené práce s dobrým výsledkem je příprava. U vaření a pečení to platí dvojnásob. Předem si ujasněte, jaké cukroví chcete péct. Připravte si recept, kterým se chcete řídit. Na základě receptu pak veškeré suroviny, včetně předem odváženého, nebo odměřeného množství. Připravené suroviny si seřaďte v pořadí, v jaké je budete míchat. Nezapomeňte si také připravit všechno potřebné náčiní. Takto vytvořený systém vám značně usnadní práci a hlavně eliminuje zbytečné prostoje, které by mohly mít vliv na kvalitu výsledku. I rychlost a dobrá organizace je v kuchyni totiž velmi důležitá.
Na kvalitě surovin záleží
Ano i kvalita použitých surovin je zásadní pro kvalitu výsledného produktu. Pokud máte možnost, použijte kvalitní, nejlépe domácí, vejce, bioprodukty a vyhněte se trvanlivému mléku. Čím kvalitnější jsou použité suroviny, tím lepší a plnější chuť bude mít vaše cukroví.
Dodržování receptu je důležité
Zde se jedná spíše o radu pro začátečníky. Pakliže si najdete důvěryhodný recept, držte se ho. Pokud například nemáte dostatečné množství surovin, raději nejdříve zajděte do obchodu a zásoby si doplňte. Může se zdát, že malé odchylka od uváděných množství nebude znát, ale zbytečně tím riskujete nepovedené těsto a suroviny v něm použité. Proto raději než plýtvat, postupujte podle receptu.

Máslo na výrobu těsta musí mít správnou teplotu
Máslo je důležitou složkou většiny těst. Je nutno ho tak důkladně promíchat s těstem a za tímto účelem jej rozpustit. Máslo rozpouštějte důkladně. Nerovnoměrně rozpuštěné máslo může vytvoří hrudky a negativně ovlivní chuť cukroví. Před použitím si v rámci přípravy máslo vytáhněte z lednice v předstihu.
Zkuste použít citron nebo vanilku pro lepší chuť
Do těsta můžete přidat malé množství citronové kůry, nebo vanilky. Jsou to aromatické přísady, které silně zvýrazní jeho chuť a dodají mu ten správný nádech. Přísady kombinujte dle chuti a druhu cukroví.
Při pečení cukroví s ořechy nebo mandlemi: předem je namočte v teplé vodě
Pokud máte v plánu při pečení cukroví použít mandle či ořechy, zkuste je před použitím namočit v teplé vodě. Docílíte tak jemnější chuti. Budou méně hořké a při pečení se nevysuší. Jsou pak také lepe stravitelné. Namáčení musí být dostatečné dlouhé, aby měli čas vodu nasát.
Těsto nechte delší dobu odpočinout
Připravené těsto nechte před pečením odležet několik hodin, nejlépe však do druhého dne, v lednici. Těsto díky tomu jednak ztuhne a lepe se vám s ním pak bude pracovat a dále se v něm lépe rozloží chutě. Cukroví pak bude chutnější.

Pro lepší čerstvost přidejte trochu alkoholu
Aby cukroví vydrželo o něco déle čerstvé a jemné, můžete zkusit přidat kapku alkoholu v podobě Baileys, nebo vanilkového koňaku. Nejen, že tím dodáte cukroví zajímavé aroma, ale také si déle zachová jemnost.
Formičky vymažte tukem
Důležité je, abyste formičky nezapomněli důkladně vymazat tukem, například máslem. Cukroví je po upečení velmi křehké. Pokud se vám k formičkám připeče, dolovat ho z nich ven bude skoro jistě znamenat jeho polámání. Po každém použití formičky umyjte a opět vymažte máslem. Nikdy nepoužívejte dvakrát jednu formičku bez očištění.
Kontrolujte cukroví v troubě
Každá trouba peče jinak. To bývá také jedna z nejčastějších příčin nepovedeného pokrmu připravovaného v ní. Pro cukroví to platí dvojnásob, neboť jej většinou pečeme relativně krátkou dobu. Cukroví je proto určitě vhodné často kontrolovat a hlídat, abyste jej nespálili. Lepe díky tomu také odhadnete ideální moment, kdy jej z trouby vytáhnout.
Mohlo by Vás zajímat

Kde koupit ta nejlepší vánoční vykrajovátka? Vyzkoušejte razítka na cukroví!
Přichází Vánoce a s nimi i čas pečení cukroví. Připravte se na ně s originálními vykrajovátky, díky kterým bude vaše cukroví blíže k vánočním svátkům!

Nejčastější chyby při vánočním pečení cukroví a jak se jim vyhnout
Vánoční pečení cukroví je tradicí, kterou si užívá mnoho rodin. Někdy se ale stane, že výsledek není úplně podle našich představ – perníčky jsou tvrdé, linecké příliš drobivé a tvary cukroví se během pečení slévají. Přinášíme přehled nejčastějších chyb a praktické tipy, jak zajistit, aby vaše cukroví bylo letos dokonalé.

Máslové cukroví s citronovou polevou: Sladký zázrak pro váš stůl
Připravte se na sladkou symfonii chutí s naším receptem na máslové cukroví s citronovou polevou. Tento recept je ideální pro každou příležitost, ať už chystáte slavnostní stůl nebo hledáte dokonalou pochoutku k odpolední kávě. Lehké, máslové cukroví, doplněné svěží a osvěžující citronovou polevou, přinese úsměv na tváře vašich blízkých.

Pečeme vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky
Na svátečním stole určitě nesmí chybět křehké pařížské rohlíčky, které patří mezi jednu z nejoblíbenějších vánočních dobrot. Máme pro Vás par tipů, jak připravit ty nejlahodnější pařížské rohlíčky.

Pečeme vánoční cukroví: Išelské cukroví
Išelské cukroví zmizí ze stolu vždy jako první! Připravili jsme pro Vás skvělý recept na toto oblíbené vánoční cukroví.

Pečeme vánoční cukroví: Vanilkové rohlíčky
Vánoce si rozhodně nemůžeme představit bez křehkých vanilkových rohlíčků. Proto jsme pro Vás připravili nejen recept na tradiční vanilkové rohlíčky s citronovou kůrou, ale i recept na bezlepkové rohlíčky!

Zdobení vánočního cukroví může být i příjemná rodinná chvilka.
Blíží se svátky a s nimi i čas pečení vánočního cukroví. Zpříjemněte si tedy jeho přípravu a nechte se inspirovat našimi tipy! Vaše cukroví pak bude krásné a jeho příprava bude zaručeně bavit i ty nejmenší.

Pečeme vánoční cukroví: Linecké cukroví
Advent už je tady! Spolu s ním i čas na pečení vánočního cukroví. Dnes jsme pro Vás připravili recept na oblíbené linecké cukroví!

Slané cukroví? Tyhle recepty vás dostanou svou chutí a jednoduchostí
Slané cukroví je skvělou alternativou k sladkým vánočním dobrotám. Připravte si jednoduché recepty z listového těsta, které překvapí svou chutí a přidají šmrnc vaší sváteční tabuli.

Jak připravit vánoční salám? Tyto recepty vás zachrání na poslední chvíli
Vánoční salám je nepečené cukroví, které skvěle doplní vánoční stůl. Ať už sáhnete po klasickém čokoládovém, pistáciovém nebo variantě s bílou čokoládou a mandlemi, tyto jednoduché recepty zvládnete rychle a bez pečení.