Dětské domácí přesnídávky
Každá maminka moc dobře ví, co je pro její dítě nejlepší. Pokud chcete mít zcela pod kontrolou i to, co vaše dítko papá, připravte mu zdravou domácí přesnídávku. Každý kousek ovoce, zeleniny či dalších ingrediencí v kašičce projde vaší pečlivou kontrolou a vás ani malého strávníka tak nemůže nic nemile překvapit. Vyhnete se i pečlivému čtení etiket a hledání, zda přesnídávka neobsahuje nějaké alergeny či škodlivé látky.
Vhodné ingredience
Připravit můžete jednosložkové přesnídávky i mix několika chutí. Základem nespočtu přesnídávek bývá jablko, které je vhodné i pro ty nejmenší strávníky, a to již od šesti měsíců. Pokud s ovocnými či zeleninovými příkrmy teprve začínáte, postupujte pozvolna a nové chutě přidávejte vždy s odstupem několika dnů, ať si malá bříška a dětské jazýčky na nové vjemy zvyknout.
Ovoce – určitě začněte jablíčkem nebo hruškou. Postupem času lze přidat banány, broskve, meruňky, borůvky či jahody. Třešně, ostružiny, maliny či některé druhy exotického ovoce zařaďte do přípravy až později. Přesnídávky z jahod a bobulovin se nejrychleji kazí a je dobré je spotřebovat jako první.
Zelenina – první zeleninovou přesnídávku vyrobte z dýně nebo batáty. Hned po nich lze do seznamu ingrediencí zařadit hrášek, mrkev, zelené fazolky, brambory či špenát a v další fázi brokolici, květák, celer nebo pastinák.

Slazení
Nejlepší je připravovat přesnídávky bez přidání cukru. Pokud chcete ovocné pyré přeci jen trochu přisladit, použijte raději banán, popřípadě med nebo glukopur (hroznový cukr), po klasickém cukru sáhněte až v krajním případě.
Zavařování
Skleničky, do kterých budete přesnídávky zavařovat, důkladně omyjte a vysušte. Pro plnění je vhodné použít trychtýř, aby se vám od hmoty nezašpinilo hrdlo sklenic. Pevně uzavřené sklenice rozložte na plech s vodou (cca 2–3 cm) a sterilizujte 20 minut při teplotě 180 °C. Již zavařené skleničky otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Recepty

Jablečná přesnídávka s banánem
Ingredience:
Postup:
- Jablka omyjte, zbavte jádřinců (pro menší děti je lepší jablka i oloupat) a nakrájejte na kostičky.
- Do hrnce nalijte trochu vody, vložte jablka a duste přibližně 20 minut.
- K lehce vychladlé hmotě přidejte banán a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přesnídávku nalijte do skleniček a zavařte.
Ovocná bomba s hruškou a meruňkou
(Tuto přesnídávku ocení děti, které mají rády sladké.)
Ingredience:
Postup:
- Jablka a hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostičky.
- Meruňky oloupejte a vyjměte pecku. V tomto případě stačí rozdělit na půlky.
- Očištěné ovoce povařte s trochou vody doměkka.
- Přidejte banán a rozmixujte.
- Naplňte skleničky a zavařte.
Dýňovo-jablečná přesnídávka
(Vhodné i pro ty opravdu nejmenší.)
Ingredience:
Postup:
- Dýni zbavte tuhé slupky a nakrájejte na malé kousíčky.
- Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky.
- Obě ingredience spolu povařte (cca 20 minut).
- Rozmixujte a zavařte.
Jahodová přesnídávka s pudinkem
(Vhodná pro větší děti.)
Ingredience:
- jahody – 1,5 kg
- voda – 3 hrnky
- cukr – dle chuti
- vanilkový pudinkový prášek – 1 balíček
Postup:
- Očištěné jahody povařte cca 15 minut s 2 hrnky vody a rozmixujte.
- Do jahodové kaše přidejte pudink rozmíchaný s cukrem v 1 hrnku vody.
- Vše krátce povařte.
- Nalijte do skleniček a zavařte.
Hrášková přesnídávka
Ingredience:
- hrášek – ½ kg (nejlépe čerstvý)
- zelené fazolky – ½ kg
- olivový olej – lžička
- voda – 1 šálek
Postup:
- Hrášek vyloupejte z lusků.
- Spolu se zelenými fazolkami ho vhoďte do hrnce a vařte doměkka.
- Přidejte olivový olej a rozmixujte.
- Přelijte do skleniček a zavařte.

Kojenecká mléka pro zdraví dítěte. Proč je mléčný tuk důležitý?
Mléčný tuk je jednou z nejzastoupenějších složek mateřského mléka a hraje klíčovou roli ve výživě dítěte. Zajišťuje zdravý vývoj mozku, imunitního systému a kognitivních funkcí. Děti mohou získat důležité živiny i prostřednictvím náhradní mléčné výživy.