Houbovo kuřecí těstoviny
Ingredience
- 450 g těstovin
- 1 lžíce másla
- 400 g žampionů
- 100 g nakrájené slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml vína
- 4 lžíce zakysané smetany
- 40 g parmazánu
- 2 lžíce petržel
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Těstoviny uvařte al dente (ne zcela do měkka) podle návodu na obalu.
2. Poté na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Nechte trochu podusit a promíchejte.
3. Přidejte nadrobno nakrájenou slaninu. Když cibule zesklovatí a slanina pustí tuk, přidejte houby, které jste očistili a nakrájeli na plátky. Smažte deset minut, dokud se tekutina neodpaří a houby nezměknou.
4. Poté zalijte vínem a vařte, dokud se neodpaří. Dochuťte solí a pepřem.
5. Přidejte uvařené těstoviny a pár lžic vody, ve které se vařily, smetanu, najemno nastrouhaný parmezán a dvě lžíce nasekané petrželky. Vše promíchejte.
6. Podávejte teple posypané parmazánem.

Plněné houby
Ingredience
- 12 celých hub (žampiony)
- 2 stroužky česneku
- 150 g smetanového sýra
- 3 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu
- Sůl
- Pepř
- Olej
Příprava
1. Houby omyjte, očistěte papírovou utěrkou a oddělte nohy od klobouků.
2. Rozehřejte olej na pánvi, přidejte česnek a nasekané nohy hub. Nechte dusit, dokud nezměknou. Poté nechte vychladnout a vmíchejte smetanový sýr, parmazán, sůl a pepř.
3. Lžící naplňte houby a posypte je zbytkem parmazánu.
4. Pečte asi 20 minut na 180 stupňů nebo dokud houby nezměknou.

Veganský sendvič s houbami
Ingredience
- 4 housky z celozrnné mouky nebo tousty
- 300 g hub
- 1 ks rajče
- 2 stroužky česneku
- 1 ks lilek
- Ocet
- Sůl
- Petržel
- Bazalka
Příprava
1. Houby omyjte a osušte utěrkou. Lilek omyjte a nakrájejte na kolečka. Osolte je, zalijte olejem a dejte do pekáče. Polovinu hub nakrájíme na kostičky a zbývající část na plátky.
2. Plátky hub vložte do pekáčku s lilkem, osolte a zalijte olejem. Nechte je péct v troubě na 200 stupňů asi 15 minut.
3. Na oleji na pánvi orestujte na kostičky nakrájená rajčata a houby, přidejte česnek a sůl. Zalijte octem, promíchejte a na mírném ohni nechte podusit asi pět minut. Přidejte petržel, bazalku.
4. Housky rozkrojte napůl a poté je opečte, dokud nebudou křupavé jako toasty. Na jejich spodní část pokládejte lilek, směs hub a rajčat, plátky hub a horní část housky. Podávejte teplé.
