Co se v článku dozvím?
-
Co je tortilla polévka a proč je tak oblíbená
-
Jaké ingredience budete potřebovat
-
Postup přípravy krok za krokem
-
Tipy, jak polévku ozdobit a podávat
Co je tortilla polévka?
Tortilla polévka, známá také jako sopa de tortilla, patří k tradičním pokrmům středního Mexika. Základem je rajčatový nebo kuřecí vývar ochucený chilli, do kterého se přidávají proužky osmažených tortill. Typické je také servírování s plátky avokáda, čerstvým sýrem a křupavou cibulkou.
Ingredience na 4 porce
-
6 kukuřičných tortill (nakrájených na tenké proužky)
-
2 lžíce rostlinného oleje
-
2 stroužky česneku (nasekané)
-
1 cibule (nasekaná)
-
3 zralá rajčata (nebo 400 g drcených rajčat z plechovky)
-
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
-
1–2 sušené chilli papričky (pasilla, guajillo nebo jalapeño)
-
Sůl a pepř podle chuti
-
1 avokádo (nakrájené na plátky)
-
100 g čerstvého sýra (queso fresco, balkánský sýr nebo feta)
-
Čerstvý koriandr nebo máta na ozdobu
-
Volitelné: smažená cibulka, zakysaná smetana
Postup přípravy
1. Příprava tortill
Tortilly nakrájejte na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a proužky osmažte dozlatova. Poté je vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
2. Rajčatový základ
Na zbylém oleji orestujte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájená rajčata (nebo drcená rajčata z plechovky) a duste, dokud směs nezhoustne.
3. Chilli a vývar
Sušené chilli papričky krátce opečte na suché pánvi, namočte do horké vody na 10 minut a rozmixujte na pastu. Vmíchejte do rajčatového základu. Poté zalijte vývarem a nechte zhruba 10–15 minut provařit.
4. Servírování
Do misek rozdělte osmažené tortilla proužky, zalijte horkou polévkou a ozdobte plátky avokáda, kousky sýra, bylinkami a případně smaženou cibulkou či kapkou zakysané smetany.
Tipy na závěr
-
Pokud chcete výraznější chuť, použijte kombinaci více druhů chilli papriček.
-
Vegetariánskou variantu připravíte s kvalitním zeleninovým vývarem.
-
Pro luxusnější servírování můžete přidat i kousky pečeného kuřecího masa.
Zdroje: AkcniCeny.cz, mexicoinmykitchen.com, seriouseats.com