Vaše poloha:
Toto ovoce pomáhá budovat svaly a chránit kosti po čtyřicítce. Máte ho doma?
(Foto: canva.com)
Toto ovoce pomáhá budovat svaly a chránit kosti po čtyřicítce. Máte ho doma?
(Foto: canva.com)

14.06.2025

Toto ovoce pomáhá budovat svaly a chránit kosti po čtyřicítce. Máte ho doma?

Po čtyřicítce přirozeně ubývá svalové hmoty i hustoty kostí. Existuje ale překvapivě jednoduchý způsob, jak tomu čelit – zařaďte do jídelníčku ovoce bohaté na bílkoviny a další klíčové živiny. Které ovoce je pro vaše tělo po 45. roce věku největším spojencem?


Co se v článku dozvím?

  • Proč je příjem bílkovin po 45 letech klíčový

  • Které ovoce obsahuje nejvíce bílkovin

  • Jaké další živiny pomáhají svalům a kostem

  • Praktické tipy, jak ovoce zařadit do jídelníčku


Proč je po čtyřicítce důležité myslet na bílkoviny?

 

Od přibližně 40. roku života začíná naše tělo přirozeně ztrácet svalovou hmotu (sarcopenie) a postupně dochází i k úbytku kostní hustoty. Tento proces se s věkem zrychluje a je jedním z důvodů, proč starší lidé bývají křehčí a více ohrožení například při pádu.

Dostatečný příjem bílkovin je přitom klíčem k udržení svalů i pevných kostí. A nemusíme se spoléhat jen na maso, vejce nebo mléčné výrobky – některé druhy ovoce mohou být překvapivě bohaté na rostlinné bílkoviny a další prospěšné látky.


Které ovoce obsahuje nejvíce bílkovin?

 

Přestože ovoce obecně není považováno za hlavní zdroj bílkovin, některé druhy mohou přispět k dennímu příjmu bílkovin i dalších klíčových živin, které podporují svaly, kosti a celkové zdraví.

 

1. Guava – proteinová hvězda mezi ovocem

  • Obsah bílkovin: Až 2,6 g na 100 g

  • Bohatá také na vitamin C, draslík a vlákninu

  • Podporuje imunitu, regeneraci svalů i zdravé trávení

2. Avokádo – zdravé tuky a bílkoviny

  • Obsah bílkovin: cca 2 g na 100 g

  • Obsahuje i vitamin K, hořčík a zdravé tuky, které jsou důležité pro zdraví kostí

3. Sušené meruňky a broskve

  • Bílkoviny: až 3,4 g na 100 g (v sušené formě)

  • Skvělý zdroj draslíku, vlákniny a antioxidantů

4. Rozinky a sušené fíky

  • Bílkoviny: 3–5 g na 100 g

  • Pomáhají doplnit železo a udržovat energii

5. Banány

  • Obsahují sice jen cca 1 g bílkovin na 100 g, ale zároveň dodávají draslík, který pomáhá s funkcí svalů a srdeční činností


Jaké další živiny posilují svaly a kosti?

 

Kromě samotných bílkovin by měli lidé nad 45 let dbát také na dostatek:

  • Vápníku – podporuje pevnost kostí (např. sezamová semínka, sardinky, jogurt)

  • Vitaminu D – usnadňuje vstřebávání vápníku a působí protizánětlivě

  • Vitaminu K – reguluje ukládání vápníku v kostech

  • Hořčíku – důležitý pro funkci svalů, nervů i kostí


Jak ovoce prakticky zařadit do jídelníčku

 

  • Přidejte guavu nebo avokádo do smoothie – ideální snídaně plná živin

  • Ke svačině dejte hrst sušených meruněk nebo fíků

  • Banán s ořechovým máslem je rychlý zdroj energie i bílkovin

  • Dejte si plátky avokáda na žitný chleba se semínky – skvělý zdroj tuků i bílkovin

 

Po čtyřicítce potřebuje vaše tělo trochu jiný přístup k výživě než dřív. Bílkoviny jsou klíčové pro svaly, kosti i celkovou vitalitu. Ovoce, které je na ně bohaté – jako guava, avokádo nebo sušené meruňky – může být výborným doplňkem jídelníčku. Zkuste ho zařadit pravidelně a vaše tělo se vám odvděčí větší silou a stabilitou.


Zdroje: AkcniCeny.cz, webmd.com, healthline.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Zapomeňte na chipsy! Toto jsou tři nejzdravější snacky, které si můžete dopřát každý den

Zapomeňte na chipsy a sladké tyčinky. Tyto tři nenápadné pochutiny si vysloužily označení „nejzdravější na světě“. Jsou chutné, snadno dostupné a jejich konzumace nezanechá výčitky svědomí. Znáte je všechny?

Tato potravina po 45 ničí vaše zdraví: Lékaři varují, přestaňte ji jíst hned!

Po 45. roce se tělo mění a některé potraviny, které jste dříve jedli bez obav, mohou nenápadně podkopávat vaše zdraví. Odborníci doporučují tuto změnu udělat okamžitě – a nahradit rizikové potraviny zdravějšími variantami.

Po čtyřicítce vás ničí tyto potraviny: Jíte je každý den a ani o tom nevíte

Po čtyřicítce se tělo mění – metabolismus zpomaluje, tuk se ukládá snáz a zdravotní rizika stoupají. Některé potraviny tento proces dramaticky zrychlují. Podívejte se, které to jsou, proč jsou nebezpečné a čím je nahradit, aby tělo zůstalo ve formě.

Játra v ohrožení? Tyto běžné potraviny jim škodí, jiné dokážou zázraky

Játra jsou neúnavnou továrnou našeho těla. Každý den filtrují toxiny, zpracovávají živiny a udržují nás v rovnováze. Některé potraviny jim ale mohou vážně uškodit, zatímco jiné je naopak posílí.

Tajemství ostrého zraku: Tyto potraviny chrání oči a zlepšují vidění

Zdraví očí neudržují jen brýle a pravidelné kontroly u očního lékaře. Velký vliv má i to, co jíme. Některé potraviny dokážou posílit zrak, chránit před únavou očí a snižovat riziko onemocnění, jako je šedý zákal nebo makulární degenerace.

Tyto běžné potraviny mohou zvyšovat tlak. Jíte je pravidelně i vy?

Hypertenze patří mezi nejčastější civilizační choroby a její výskyt v Česku neustále roste. Málokdo si ale uvědomuje, že klíčem k prevenci může být i to, co denně jíme. Některé oblíbené potraviny totiž zvyšují krevní tlak mnohem víc, než si myslíte.

Zelené zlato pro vaše kosti: Proč byste měli jíst fazolky častěji?

Fazolky neboli zelené lusky patří mezi podceňovanou zeleninu. Přitom obsahují látky, které prospívají nejen kostem, ale i celkovému zdraví. Víte, proč by se měly objevit na talíři častěji?

Pro hubnutí může být strava důležitější než cvičení, ukazuje nová studie

Nová rozsáhlá studie ukazuje, že samotné zvýšení pohybové aktivity nestačí k výraznému úbytku váhy. Zásadní je úprava jídelníčku a omezení ultra zpracovaných potravin, které podporují přejídání a zvyšují vstřebávání kalorií. Výsledky mění pohled na to, jak efektivně hubnout dlouhodobě a udržitelně.

Nejhorší potravina v kuchyni? Horší než cukr i tuky dohromady, říkají lékaři

Možná ji máte doma a používáte ji každý den – přitom může vašemu zdraví škodit víc než bílý cukr a nasycené tuky. Nutriční odborníci varují před populární potravinou, která zvyšuje riziko obezity, cukrovky i zánětů.

Tajemství dlouhověkosti Nikoly Tesly: Co jedl slavný vynálezce každý den?

Nikola Tesla byl génius své doby – jeho vynálezy změnily svět. Ale kromě elektřiny měl i jiný „tajný zdroj energie“: svůj jídelníček. Co jedl muž, který přemýšlel v desítkách dimenzí a žil do úctyhodného věku?

Spolupracujeme s: