Nikoho z nás patrně nepřekvapí, že výběr jídelníčku má klíčový vliv na naše zdraví, vitalitu i psychiku. Ne všichni však tuší, že některé potraviny mohou mít přímý vliv na zánětlivá onemocnění. Jaké potraviny jsou tedy ideální pro potlačení zánětu a kterým se raději vyhnout?
Co je to zánět?
Zánět je přirozená obrana našeho těla před infekcemi a onemocněními. Jedná se tedy o zcela běžnou imunitní odpověď našeho organismu na nejrůznější druhy problémů. Pokud však zánětlivá reakce trvá delší dobu, jedná se o chronickou formu, která může mít mnoho neblahých následků. Mezi ty nejčastější patří snížená obranyschopnost organismu či zvýšené riziko rakoviny, cukrovky a srdečních chorob. Záněty navíc bývají nesmírně bolestivé a je tedy důležité je vyléčit co nejdříve.
K tomu pomáhá i správný výběr stravy. Mnohá průmyslově zpracovaná jídla a další nezdravé pokrmy často zhoršují hojení zánětu.
Kterým potravinám se tedy raději vyhnout?
Tučná a smažená jídla
Smažená jídla jsou velmi obávaným strašákem, který figuruje snad na každém seznamu nezdravých jídel. V tomto případě však bohužel naprosto oprávněně. Kromě zvýšené hladiny cholesterolu totiž tuky přináší i zvýšené riziko zánětlivých onemocnění. Konzumace nadměrného množství nevhodných tuků bývá spojována se zvýšenými hladinami některých zánětlivých markerů, které pomáhají odhalovat tato onemocnění.
Mezi nejnebezpečnější patří takzvané trans nenasycené mastné kyseliny, které se vyskytují v přepálených tucích a ztužených olejích. Hrozbou jsou však i nasycené mastné kyseliny, které najdeme především v tucích živočišného původu. Pokud se tedy chcete vyhnout nepříjemnostem spojeným se záněty, pokuste se konzumaci smaženého jídla a sladkostí alespoň omezit.
Naopak mezi velice prospěšné tuky patří rostlinné oleje, zejména ten olivový. Jejich konzumace vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a navíc podporuje hojení zánětů.
Uzeniny a další zpracované maso
Co je to zpracované maso? Ve zkratce jakékoli maso, které bylo nasolené, uzené či upravené tak, aby byla zlepšena jeho chuť či trvanlivost. V podstatě se tedy jedná o všechny šunky, salámy, párky, klobásy a další pochutiny, které si čas od času dopřává mnoho z nás. Avšak pozor! Nejenže byly tyto potraviny označeny za prokázané karcinogeny (tedy látky způsobující nádorová onemocnění), ale také za potraviny zvyšující zánětlivost.
Pokud si tedy budete chtít dopřát některou z uzenin, pokuste se kupovat spíše ty s vysokým obsahem masa. Samotné (libové) maso totiž nejenže záněty nezhoršuje, ale může vám dodat některé velice důležité živiny.
Alkohol
I v případě, že se chcete vyvarovat nepříjemného vlivu alkoholu na zánětlivá onemocnění, rozhodně se nemusíte stát úplnými abstinenty. Stačí pít pouze příležitostně a v rozumných množstvích. Nadměrná konzumace alkoholu totiž může vést ke vzniku zánětlivých onemocnění trávicí soustavy, jako je například syndrom propustného střeva.
Jednoduché cukry
Cukry jsou bezesporu nedílnou součástí našeho jídelníčku a jsou tak naprosto nezbytné pro náš život. Problematické však mohou být tzv. rafinované sacharidy. Jedná se zejména o jednoduché cukry ve sladkostech, pečivu a slazených nápojích.
Ty totiž nesmírně rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a tím i způsobují vznik některých zdravotních rizik. Častá konzumace sladkostí totiž může vést k zánětům i u naprosto zdravých osob. Sladké potraviny navíc podporují růst nebezpečných bakterií v tlustém střevě, které mohou taktéž způsobovat onemocnění trávicí trubice.
Které potraviny pomáhají bojovat se zánětem?
Mezi nejlepší přírodní léky, které pomáhají při zánětech, patří zejména potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jde tedy především o mnoho druhů ovoce i zeleniny. Nejčastěji bývají doporučovány např. borůvky, citrusy či listová zelenina.
Mezi další důležité bojovníky se zánětem patří také již zmíněný olivový olej, ořechy či semena.