Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit tradiční tvarohové knedlíky s jahodami?
- Jaké suroviny budete potřebovat?
- Jaký je správný postup pro nadýchané těsto?
- Jak recept vylepšit podle chuti celé rodiny?
Tvarohové knedlíky s jahodami: česká klasika plná chutí
Tvarohové knedlíky s jahodami patří mezi nejmilejší letní dezerty, ale i plnohodnotná sladká jídla. Oproti kynuté variantě jsou tyto knedlíky rychlejší na přípravu a jejich hlavní výhodou je jemná textura a vláčnost. Tvarohové těsto se snadno zpracovává, není potřeba čekat na kynutí a hotové knedlíky lze podávat s cukrem, máslem, zakysanou smetanou nebo třeba sypané perníkem. Tohle je jídlo, které spojuje generace – od babičky po vnoučata
Recept na tvarohové knedlíky s jahodami
.png) 
Ingredience na cca 15 knedlíků:
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe v kostce, ne ve vaničce)
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžíce cukru (volitelné)
- 15 menších čerstvých jahod (nebo mražených, dobře osušených)
Na dokončení:
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
- zakysaná smetana, strouhaný perník nebo skořice (dle chuti)
Postup:
- V míse smíchejte měkký tvaroh, vejce, mouku, sůl a případně cukr. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
- Z těsta vytvořte váleček a rozdělte ho na stejné dílky.
- Do každého dílku zabalte očištěnou a osušenou jahodu. Vytvarujte knedlík.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte přibližně 6–8 minut, dokud nevyplavou.
- Po vytažení knedlíky lehce propíchněte vidličkou, aby unikla pára a knedlíky nezvlhly.
- Podávejte polité máslem, posypané moučkovým cukrem a doplněné smetanou nebo perníkem.
Tipy na vylepšení receptu
- Tvaroh: Ideální je tvaroh v kostce, který není příliš vlhký. Pokud máte tvaroh z vaničky, můžete ho nechat okapat.
- Plnění: Místo jahod lze použít i jiné ovoce – meruňky, švestky nebo borůvky. V zimě lze využít kompotované ovoce nebo mražené, které je třeba dobře osušit.
- Ochucení těsta: Do těsta můžete přidat trochu citronové kůry nebo vanilkového cukru pro výraznější chuť.
- Bezlepková varianta: Mouku lze nahradit bezlepkovou směsí, ale je třeba upravit poměr podle savosti.
- Slaná verze: Tvarohové knedlíky můžete připravit i naslano, například plněné uzeným masem nebo zeleninou.
Tvarohové jahodové knedlíky jsou rychlé, jednoduché, a přitom neskutečně dobré. Díky tvarohu jsou jemné a vláčné, a když je doplníte máslem a cukrem, vykouzlíte tradiční pochoutku, kterou miluje celá rodina. Ať už je připravujete poprvé, nebo po letech, s tímto receptem se vždy povedou.
Zdroj: AkcniCeny.cz







































































































































