Vaše poloha:
Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde
(Foto: canva.com)
Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde
(Foto: canva.com)

15.04.2025

Tvarohový beránek jako od babičky: Vláčný recept, který vždycky vyjde

Chcete letos upéct velikonočního beránka, který bude vláčný, jemný a vydrží dlouho čerstvý? Zkuste tradiční recept na tvarohového beránka, jaký pekly naše babičky. Těsto s tvarohem je skvělé nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy – a výsledek? Naprosto neodolatelný!

 

Co se v článku dozvíte?

  • Proč je tvarohový beránek skvělou volbou pro Velikonoce?
  • Jaké suroviny použít pro dokonalou vláčnost a chuť?
  • Krok za krokem recept na tvarohového beránka, který se vždy povede.
  • Jak beránka uchovat, aby byl vláčný i po několika dnech?
  • Tipy na servírování a vylepšení.

 

Proč právě tvarohový beránek?

 

Tvarohový beránek je ideální alternativou ke klasickému piškotovému nebo olejovému těstu. Díky tvarohu je:

 

  • příjemně vláčný a jemný
  • déle čerstvý, protože tvaroh zabraňuje vysychání
  • méně sladký, což ocení i děti a ti, kdo si hlídají příjem cukru

 

Navíc nepotřebujete droždí, těsto není náročné na přípravu a výsledek chutná každému – i těm, kdo beránka běžně moc nemusí.

 

Jak upéct vláčný tvarohový beránek?

 

Klíčem k úspěchu je nejen tradiční recept, ale především kvalitní suroviny:

 

  • Plnotučný tvaroh ve vaničce – zaručí vláčnost a jemnost
  • Čerstvá vejce a máslo – pro nadýchanost a bohatou chuť
  • Citronová kůra a vanilka – pro příjemné aroma bez umělých příchutí

 

Důležité je dodržet poměr ingrediencí, aby těsto nebylo ani příliš hutné, ani příliš řídké. V tomto receptu není nutné šlehat bílky zvlášť – beránek bude dostatečně jemný i bez toho, ale pokud chcete opravdu lehkou strukturu, můžete bílky vyšlehat zvlášť a opatrně vmíchat nakonec.

 

Recept: Tvarohový beránek

 

Ingredience:

 

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny.
  2. Přidejte vejce a opět dobře prošlehejte.
  3. Vmíchejte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru.
  4. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, pak vše zapracujte do tekuté směsi.
  5. Vymažte formu na beránka máslem a vysypte moukou.
  6. Nalijte těsto do formy (do 2/3 výšky) a uhlaďte povrch.
  7. Pečte při teplotě 160–170 °C cca 50–60 minut – podle vaší trouby.
  8. Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte.

 

Jak tvarohový velikonoční beránek vydrží co nejdéle vláčný?

 

  • zabalte ho do čisté utěrky nebo pečicího papíru
  • vložte do uzavíratelné dózy nebo chladné spíže
  • neukládejte do lednice – ta těsto vysušuje
  • případně zamrazte – ideálně nakrájeného na plátky, které po rozmrazení chutnají jako čerstvé

 

Tipy na servírování a vylepšení

 

  • posypat moučkovým cukrem pro klasický vzhled
  • přelít čokoládovou polevou, případně bílou čokoládou pro slavnostní efekt
  • přidat do těsta hrst rozinek nebo kandovaného ovoce
  • podávat s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou

 

Tvarohový beránek je ideální volba pro každého, kdo chce jednoduše připravit chutný a vláčný velikonoční moučník bez složitého kynutí. S naším receptem se vám povede napoprvé a jeho jemná chuť si získá srdce celé rodiny. A kdo ví – třeba se právě tento recept stane vaší novou velikonoční tradicí.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Rybízový koláč s tvarohem: Recept na šťavnatý letní dezert, který zvládnete hned

Rybízový koláč s tvarohem je ideální volbou, když toužíte po šťavnatém a snadném dezertu. Naučíte se, jak z červeného rybízu připravit vláčný koláč, který potěší rodinu i hosty. Ukážeme vám přesný recept i tipy, jak docílit dokonalé chuti a krásného vzhledu.

Moravská uzená polévka s vejci a smetanou: Poctivý recept z velikonoční tradice

Tradiční recept z jižní Moravy, který vás zahřeje na duši i na těle. Hustá polévka z uzeného masa, vajec a česneku je ideální nejen na Velikonoce, ale kdykoliv máte chuť na něco výživného a chutného.

Jak upéct beránka bez prasklin? Tento osvědčený fígl vás zachrání

Velikonoční beránek je symbolem svátků jara, ale nejednoho pekaře trápí, že mu při pečení praskne. Jak docílit krásného a nepopraskaného povrchu? Stačí znát pár základních pravidel a osvědčený fígl zkušených pekařů, díky kterému bude váš beránek nejen krásný, ale i nadýchaný a vláčný.

Recept na velikonoční muffiny, které upečete dřív, než řeknete „Hody, hody, doprovody“

Velikonoce nejsou jen o mazanci a beránkovi. Pokud chcete udělat radost koledníkům nebo potěšit děti něčím barevným a rychlým, velikonoční muffiny jsou skvělou volbou. Jsou jednoduché na přípravu, krásné na pohled a chutnají výborně i bez složitého zdobení.

Velikonoční hit za pár minut: Plněná vajíčka, která zmizí ze stolu jako první

Hledáte rychlý a chutný velikonoční recept, který nadchne hosty i rodinu? Vyzkoušejte plněná vajíčka – klasiku, která nikdy nezklame. Stačí pár surovin a deset minut času!

Recept na tvarohový mazanec jako od babičky: Nadýchaný, vláčný a neodolatelný

Velikonoce si bez voňavého mazance umí představit málokdo. Pokud ale chcete zkusit něco jemnějšího, vláčnějšího a nadýchanějšího než klasickou verzi, tvarohový mazanec je ta správná volba. Připravíte ho snadno, výsledek stojí za to a k tomu voní po vanilce, drží tvar a vydrží déle čerstvý.

Řecké velikonoční pletenky s vůní pomeranče: Nadýchané a sladké jako od babičky

Řekové si Velikonoce neumí představit bez sladkých copánků z kynutého těsta – tzv. „tsoureki“. Toto tradiční pečivo je voňavé po pomeranči a vanilce, krásně měkké a chutná skvěle i několik dní po upečení. Naučte se, jak si ho připravit doma podle jednoduchého receptu.

Pět originálních receptů na velikonoční nádivku, které oživí Velikonoce

Velikonoce se neobejdou bez poctivé nádivky. Zapomeňte ale letos na tu klasickou a inspirujte se pěti originálními recepty, které dodají vašemu svátečnímu stolu nový šmrnc. Ať už dáváte přednost tradičnímu masu, lehčí variantě se zeleninou nebo bylinkové nádivce, zaručeně si vyberete. Objevte chutě, které oživí vaše Velikonoce.

Recept na pučálku: Velikonoční pochoutka, kterou znaly už naše prababičky

Jednoduchá, ale výživná, voňavá i tradiční. Pučálka pokrm z naklíčeného hrachu patří k těm receptům, které v sobě nesou kus české historie. Připravovala se v době půstu, na Zelený čtvrtek, a své místo si nachází i dnes, kdy hledáme návrat k přirozenému stravování.

Recept na velikonoční jidáše: Překvapte rodinu dokonalým pečivem podle staré tradice

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče na Škaredou středu a jí se na Zelený čtvrtek. Jejich stočený tvar připomíná provaz Jidáše Iškariotského. Připravte si je doma podle ověřeného receptu, který provoní celou domácnost a potěší každého milovníka velikonočních tradic.

Spolupracujeme s: