Co se v článku dozvím?
-
Proč některé potraviny do lednice nepatří vůbec
-
Jaké potraviny raději rovnou vyhodit
-
Co může nevhodné skladování způsobit
-
Které potraviny ztrácejí v lednici chuť a kvalitu
-
Praktické tipy, jak skladovat správně
Ne každá potravina patří do lednice
Lednice bývá v mnoha domácnostech úložištěm „všehomožného“. Jenže právě tím si můžeme zadělat nejen na zkažené suroviny, ale i na zbytečné plýtvání nebo zhoršenou chuť jídla. Některé potraviny se totiž chladem rychle kazí, mění chuť, nebo dokonce uvolňují škodlivé látky.
Co vyhodit z lednice hned? Těmto potravinám raději řekněte sbohem
-
Starý kečup, hořčice a omáčky
I když mají dlouhou trvanlivost, pokud je používáte jen občas, často zapomenete, že jsou otevřené už několik měsíců. Po otevření se ale postupně kazí a ztrácejí chuť. -
Zvětralá rajčata
Rajčata nepatří do chladu – v lednici ztrácejí aroma i sladkost. Pokud už jsou měkká nebo zvětralá, nemají v kuchyni co dělat. -
Změklé brambory
Brambory v chladu sladnou a mění texturu. Navíc se v nich může tvořit toxický solanin. Pokud jsou navíc nahnilé nebo raší, vyhoďte je okamžitě. -
Staré sýry s nevhodnou plísní
Pokud sýr nevoní tak, jak má, a objevuje se na něm neznámá plíseň, nekompromisně s ním pryč. Ne každá plíseň je „camembert“. -
Zbytky vařeného jídla po víc než 3-4 dnech
Kolikrát si řeknete „ještě zítra“, až nakonec jídlo zůstane týden. V tu chvíli se v něm mohou množit bakterie, které vám způsobí nevolnost nebo horší potíže. -
Otevřené balíčky sýrů a uzenin bez obalu
Pokud nejsou dobře uzavřené, vysychají, mění chuť a navíc mohou přijímat pachy ostatních potravin. Ztrácí kvalitu i bezpečnost.
Pozor na potraviny, které se chladem kazí
Banány, cibule, česnek nebo avokádo – tyto potraviny do lednice nepatří vůbec. Chlad zpomaluje jejich dozrávání, ale zároveň mění jejich texturu a ničí přirozené enzymy. Výsledkem je mdlá chuť a konzistence, která nemá s čerstvostí nic společného.
Jak poznat, že potravinu raději vyhodit?
-
Změna barvy nebo vůně
-
Tvorba slizu nebo plísně
-
Změna textury (např. lepkavý sýr, moučnatá rajčata)
-
Datum spotřeby je výrazně překročeno (u „spotřebujte do“ – nikdy neriskujte)
Praktické tipy na závěr
-
Používejte boxy a štítky – vidíte, co je kde a kdy jste to otevřeli.
-
Kontrolujte lednici každý týden – vyhazování starých potravin je prevence i pro čistotu.
-
Nejste si jisti? Raději nejezte. Některé bakterie nejsou cítit ani vidět – a přesto mohou způsobit otravu.
Lednice má být pomocník, ne odpadkový koš. Pravidelnou kontrolou a správným skladováním potravin ochráníte nejen zdraví své rodiny, ale i chuť svých jídel. A možná ušetříte i nějakou tu stovku měsíčně.
Zdroje: AkcniCeny.cz, healthline.com