BBQ
BBQ neboli barbecue je způsob tepelné úpravy jídla, kdy je maso opékáno na nepřímém ohni několik hodin. Teplota se pohybuje v rozmezí od 100 °C do 150 °C. Kdybyste v grilu přitopili (200 °C a více) či dokonce rozdělali oheň, jedná se už o grilování.
Domovem barbecue je jih USA, a to především Texas či Kansas. Velký rozmach a popularitu BBQ zaznamenalo v 19. století, kdy se na grilu nejčastěji objevovalo vepřové maso a kukuřice. Postupem času si tento způsob úpravy pokrmů oblíbily masy lidí, a to nejen v Americe. Hodování na zahradě s přáteli či rodinou je neodmyslitelnou součástí i českého léta.
BBQ omáčka
Během tradičního BBQ nebo i rychlejšího grilování se neobejdete bez BBQ (barbecue) omáčky. V minulosti byl jejich úkol nejen gurmánský (chuť a vůně), ale především praktický, protože omáčky měly zabránit tomu, aby se čerstvé maso v horku zkazilo. Mezi základní suroviny patří ocet a rajčatový protlak.
Barbecue omáčky jsou k sehnání v supermarketech i menších obchodech, a to v mnoha variantách. Ale každý šéfkuchař vám bezesporu potvrdí, že doma připravená BBQ omáčka je nejen tisíckrát chutnější, ale i zdravější.
Recept na luxusní domácí BBQ omáčku
Ingredience:
- rajčatový protlak nebo rajčatové pyré – 480 g
- jablečný ocet – 1 lžička
- cibule (nejlépe šalotka) – 2 ks
- stroužek česneku – 2ks
- limetková šťáva – 1 lžička
- třtinový cukr – 1 lžíce
- med – 1 lžíce
- mletá skořice – ½ lžičky
- panenský olivový olej – 2 lžíce
- Worcesterová omáčka – 1 lžíce
- čerstvý zázvor – špalíček dlouhý cca 2,5 cm
- cayenský pepř
- mořská sůl
- sladká paprika
Postup:
- Cibuli, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte je na drobné kostičky.
- Na pánvi rozpalte panenský olivový olej, na kterém lehce podusíte česnek a cibuli.
- Směs posypte sladkou paprikou a nechte provonět.
- Přidejte rajčatový protlak (nebo pyré), limetkovou šťávu, cukr, med, mletou skořici, zázvor, jablečný ocet a nechte krátce provařit (3 až 4 minuty).
- Vše dochuťte Worcesterovou omáčkou, cayenským pepřem a mořskou solí.
- Nechte bublat cca 20 minut do požadovaného zhoustnutí.
- Aby byla vaše BBQ omáčka krásně hladká a jemná, proceďte ji přes jemný cedník.
TIP: Pokud se chcete proměnit v BBQ krále, použijte tzv. tekutý kouř, který zvýrazní (popřípadě dodá) masu chuť a vůni kouře. Na 1 kg masa stačí použít 2 lžíce tohoto tekutého zázraku (pokud byste ho použili příliš, mohl by pokrm zhořknout).
Ke grilování patří domácí hořčice! Recept je velmi jednoduchý a výsledek vás překvapí
Máte rádi chutnou kombinaci masa z grilu a hořčice? Přinášíme Vám jednoduchý recept na hořčici, který si určitě zamilujete. Příprava není nijak namáhavá a zvládne to opravdu každý. Domácí hořčice je raz dva hotová!
Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování
Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.






































































































































