Vaše poloha:
Umíte si představit grilování bez BBQ omáčky? My teda ne! Zkuste náš domácí recept na barbecue omáčku a užijte si tu skvělou chuť
(Foto: canva.com)
Umíte si představit grilování bez BBQ omáčky? My teda ne! Zkuste náš domácí recept na barbecue omáčku a užijte si tu skvělou chuť
(Foto: canva.com)

13.07.2021

Umíte si představit grilování bez BBQ omáčky? My teda ne! Zkuste náš domácí recept na barbecue omáčku a užijte si tu skvělou chuť

Prázdniny začaly a s nimi i období, kdy se vytahují grily, nakupuje maso, připravuje zahradní posezení a rozesílají se pozvánky na poctivou domácí grilovačku. Žádné hodování s vůní dřevěného uhlí se ovšem neobejde bez vynikající BBQ omáčky. Vyzkoušejte si s námi jeden opravdu luxusní recept.

BBQ

BBQ neboli barbecue je způsob tepelné úpravy jídla, kdy je maso opékáno na nepřímém ohni několik hodin. Teplota se pohybuje v rozmezí od 100 °C do 150 °C. Kdybyste v grilu přitopili (200 °C a více) či dokonce rozdělali oheň, jedná se už o grilování.

Domovem barbecue je jih USA, a to především Texas či Kansas. Velký rozmach a popularitu BBQ zaznamenalo v 19. století, kdy se na grilu nejčastěji objevovalo vepřové maso a kukuřice. Postupem času si tento způsob úpravy pokrmů oblíbily masy lidí, a to nejen v Americe. Hodování na zahradě s přáteli či rodinou je neodmyslitelnou součástí i českého léta.

BBQ omáčka

Během tradičního BBQ nebo i rychlejšího grilování se neobejdete bez BBQ (barbecue) omáčky. V minulosti byl jejich úkol nejen gurmánský (chuť a vůně), ale především praktický, protože omáčky měly zabránit tomu, aby se čerstvé maso v horku zkazilo. Mezi základní suroviny patří ocet a rajčatový protlak.

Barbecue omáčky jsou k sehnání v supermarketech i menších obchodech, a to v mnoha variantách. Ale každý šéfkuchař vám bezesporu potvrdí, že doma připravená BBQ omáčka je nejen tisíckrát chutnější, ale i zdravější.

(Foto: canva.com)

Recept na luxusní domácí BBQ omáčku

Ingredience:

Postup:

  1. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte je na drobné kostičky.
  2. Na pánvi rozpalte panenský olivový olej, na kterém lehce podusíte česnek a cibuli.
  3. Směs posypte sladkou paprikou a nechte provonět.
  4. Přidejte rajčatový protlak (nebo pyré), limetkovou šťávu, cukr, med, mletou skořici, zázvor, jablečný ocet a nechte krátce provařit (3 až 4 minuty).
  5. Vše dochuťte Worcesterovou omáčkou, cayenským pepřem a mořskou solí.
  6. Nechte bublat cca 20 minut do požadovaného zhoustnutí.
  7. Aby byla vaše BBQ omáčka krásně hladká a jemná, proceďte ji přes jemný cedník.

TIP: Pokud se chcete proměnit v BBQ krále, použijte tzv. tekutý kouř, který zvýrazní (popřípadě dodá) masu chuť a vůni kouře. Na 1 kg masa stačí použít 2 lžíce tohoto tekutého zázraku (pokud byste ho použili příliš, mohl by pokrm zhořknout).

(Foto: canva.com)

Ke grilování patří domácí hořčice! Recept je velmi jednoduchý a výsledek vás překvapí

Máte rádi chutnou kombinaci masa z grilu a hořčice? Přinášíme Vám jednoduchý recept na hořčici, který si určitě zamilujete. Příprava není nijak namáhavá a zvládne to opravdu každý. Domácí hořčice je raz dva hotová!

Přinášíme vám 8 nejlepších domácích marinád na grilování

Grilovací sezóna je v plném proudu. Chystáte se připravit maso na grilu? Vyzkoušejte těchto 8 domácích marinád, díky kterým bude maso chutnat ještě lépe.

Mohlo by Vás zajímat

Majonéza podle vašich představ? Vyzkoušejte tyto 3 recepty a užijte si jejich chuť naplno

Připravte se na jedinečné chutě domácí majonézy ve třech různých variantách. Od klasické chuti, přes lehčí, dietní alternativu až po neobvyklou příchuť. S našimi jednoduchými recepty a postupy si můžete majonézu vyrobit snadno a rychle přímo z pohodlí vaší kuchyně. 

Užijte si tradiční českou chuť. Recept na jednoduchý segedínský guláš

Pokud jste milovníkem tradičních jídel, pak by segedínský guláš měl být na vašem seznamu jídel, které musíte ochutnat. Hlavní ingrediencí tohoto pokrmu jsou hovězí maso a kyselé zelí, které se vaří spolu s cibulí, paprikou a dalšími kořenícími látkami. Výsledkem je hustý guláš s plnou chutí a výrazným aroma.

Recept na pečené vepřové maso se smetanou

Už vám dochází nápady, co připravit k obědu nebo večeři? Máme pro vás jednoduchý, ale i přesto chuťově výborný recept na pečené vepřové maso se smetanou. K snadné přípravě tohoto jídla budete potřebovat jen pár ingrediencí.

Recept na masové kuličky s rajčatovou omáčkou se špagety

Mleté maso lze připravit na různé způsoby. U nás jsou nejběžnější kuličky z hovězího masa s rajčatovou omáčkou a bramborovou kaší. Dnes Vám přinášíme recept na italské masové kuličky v rajčatové omáčce podávané se špagety. Jsou snadné na přípravu a skvěle chutnají. Nenechte si ujít tento skvělý recept na neodolatelné masové kuličky!

Uncle Ben’s už kupovat nemusíte: Sladkokyselou omáčku si snadno připravíte doma

Sladkokyselá omáčka ve stylu Uncle Ben’s patří mezi stálice v kuchyni. Připravit si ji doma z vlastní zeleniny je snadné, levné, a navíc získáte zdravou variantu bez konzervantů. Omáčka se hodí k masu, rýži i těstovinám a díky zavaření ji můžete mít po ruce po celý rok.

Vinná sůl jako netradiční koření: Hodí se k masu, do omáček i do dezertů

Vinná sůl je tajnou ingrediencí, kterou si oblíbili gurmáni i milovníci domácího vaření. Její jemně nakyslá chuť vynikne nejen u masa, ale překvapivě i v sladkých dezertech. Přitom si ji můžete snadno připravit doma, ušetřit a mít po ruce po celý rok.

Caprese špízy: Rychlé občerstvení na párty, piknik i letní grilování

Chcete na stůl postavit něco svěžího, jednoduchého a přitom efektního? Caprese špízy jsou skvělou volbou. Bez vaření, během pár minut a se zaručeným úspěchem – ideální předkrm na párty, rychlé občerstvení na piknik nebo jako lehké sousto ke grilu.

Tahini salát: Recept s citronem a česnekem, který ladí s rybou i steakem

Hledáte zdravý salát bez oleje, který se hodí ke grilované rybě i šťavnatému steaku? Tahini salát je krémový, svěží a hotový za 15 minut. Zkuste blízkovýchodní klasiku, která vás překvapí svou jednoduchostí i chutí.

Letní dezerty podle dietologa: 4 sladké recepty, které potěší i vaše zdraví

Lehké, osvěžující a zároveň výživné – přesně takové mohou být letní dezerty, pokud vsadíte na čerstvé suroviny a tipy od odborníka na výživu. Podívejte se na čtyři zdravé recepty, které v létě ocení nejen vaše chuťové buňky, ale i tělo.

Grilovaný hermelín s brusinkami? Luxusní chuťovka, která vám z grilu zmizí dřív, než ji otočíte

Grilovaný hermelín s brusinkami je letní stálice, kterou si zamilují i ti, co jinak sýru moc nedají. Spojení krémového sýra, sladkokyselých brusinek a křupavé kůrky je zkrátka neodolatelné – ideální jako rychlá chuťovka nebo večeře s letním salátem.

Spolupracujeme s: