Meruňky
Věděli jste, že meruňky k nám doputovaly z daleké Číny? Nejprve se tato peckovice s oranžovými plody objevila v Arménii, a až poté ve Slovinsku, Itálii, Štýrsku a u nás. Meruňky nejen výborně chutnají, ale mají i pozitivní vliv na naše srdce, pomáhají zregenerovat pokožku, snižují vysoký tlak, chrání před stresem a mnoho dalšího. Proto by bylo velkým hříchem nevyužít příležitost k upečení meruňkového koláček.
Recept
Meruňkový koláč s drobenkou
Ingredience:
- meruňky – 1 kg
- polohrubá mouka – 2 hrnky
- cukr krystal – 1 hrnek
- bílý jogurt – jeden velký kelímek
- mléko – dle potřeby
- slunečnicový olej – ¾ hrnku
- vejce – 1 ks
- kypřící prášek do pečiva - 1 ks
na drobenku
- polohrubá mouka – 1 hrnek
- cukr krystal – 1 hrnek
- vanilkový cukr – 1 sáček
- změklé máslo – 80 g

Potup:
- Meruňky omyjte, rozpulte a zbavte pecek.
- Do velké mísy přesuňte všechny sypké suroviny, a to polohrubou mouku, cukr krystal, kypřící prášek do pečiva a promíchejte.
- Přidejte jogurt, vajíčko a olej a míchejte tak dlouho, dokud není těsto krásně hladké a bez hrudek.
- Pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, přilijte mléko (postupujte velmi opatrně).
- Těsto přelijte na plech vyložený pečícím papírem nebo vysypaný moukou.
- Plochu budoucího koláče štědře obložte meruňkami.
- Nyní si připravíme drobenku.
- Do misky nasypte mouku, vanilkový cukr a cukr krystal.
- Jako poslední přidejte máslo a ručně propracujte, dokud nezískáte malé hrudky, kterými posypete celý koláč.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 30 až 40 minut.
TIP: Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo horou šlehačky.

Upečte si výborný jablečný štrúdl z jogurtového těsta
Máte chuť na něco křupavého, šťavnatého, sladkého a voňavého? Domácí jablečný štrúdl je ideální volbou, protože nejen výborně chutná, ale s koncem léta začíná i jablečná sezóna. Pokud máte chuť experimentovat, vyměňte klasické kynuté nebo listové těsto za jogurtové.
Ke kávě jedině cuketovou buchtu s citronovou polevou!
Cuketová sezóna vrcholí a záhony chrlí stále nové plody. Smažená cuketa, cuketové rizoto, grilovaná cuketa, cuketová polévka, cuketové placičky a mnoho dalších pokrmů již bezesporu zpestřilo váš jídelníček. Co ale vyzkoušet cuketu na sladko? Cuketová buchta s citronovou polevou je vláčná, šťavnatá a určitě si ji zamilujete.