A buďte si jisti, že tento jednoduchý hruškový koláč se u vás doma dlouho neohřeje, protože jeho vůně přiláká strávníky z širokého okolí. Ideální je podávat ho s horkým čajem, svařeným moštem či šálkem kvalitní kávy. Nejlépe chutná po dlouhé procházce v přírodě s přáteli či rodinou.
Recept na podzimní hruškový koláč s ořechy
Ingredience:
- zralé hrušky – 5 ks
- vlašské ořechy – cca ½ hrnku
- hladká mouka – 200 g
- máslo – 150 g
- vejce – 3 ks
- cukr krystal – 100 g
- vanilkový cukr – 1 sáček
- kypřící prášek – 1 sáček
- skořice mletá – na posypání
- máslo a polohrubá mouka – na vymazání
Postup:
- Máslo si odměřte a nechte změknout.
- Poté ho vyšlehejte spolu s cukrem krystal, vanilkovým cukrem a vejcem do pěny.
- Přebrané vlašské ořechy jemně nasekejte.
- Hrušky omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky (měsíčky).
- Smíchejte zbylé suché suroviny, a to hladkou mouku, prášek do pečiva a vlašské ořechy.
- Smíchané sypké suroviny přidejte k vyšlehanému vejci a důkladně promíchejte (zbavte se všech hrudek).
- Koláčovou formu vymažte másle a vysypte polohrubou moukou.
- Do připravené formy opatrně přendejte těsto.
- Nakrájené plátky hrušek systematicky pokládejte vedle sebe do kruhu tak dlouho, dokud celý koláč nebude plný. Posypte trochou mleté skořice.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 minut cca 40 až 50 minut (započítejte zkušenosti s vaší troubou).
TIP č.1: Použít můžete i jiné sezónní ovoce, jako jsou například jablka.
TIP č.2: Nechte si několik ořechů na posypání koláče.
