Ingredience
- 500 g kuřecího masa (prsní filé nebo stehna)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 4-6 pita chlebíčků
Pro gyros omáčku:
- 1 šálku řeckého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička sušeného kmínu
- 1/2 lžičky soli
Pro hranolky:
- 4-5 brambor
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mleté papriky
Postup
- Maso nakrájejte na tenké proužky. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, oregano, sůl a pepř. Přidejte nakrájené kuřecí maso a dobře promíchejte, aby bylo maso všude obalené marinádou. Nechte maso odležet v lednici minimálně 30 minut, ideálně však přes noc.
- Mezitím připravte gyros omáčku. Ve sklenici smíchejte řecký jogurt, olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu, kmín a sůl. Dobře promíchejte a dejte stranou.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. V míse smíchejte olej, sůl a mletou papriku. Přidejte nakrájené brambory a důkladně promíchejte, aby byly všechny brambory obalené olejem a kořením.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Hranolky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě asi 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Kuřecí maso smažte na pánvi na středním ohni asi 6-8 minut, dokud není zcela propečené a získá zlatavou barvu.
- Pita chlebíčky můžete na chvíli ohřát v troubě nebo na grilu.
- Hotové kuřecí maso vyjměte z pánve a nechte ho na chvilku odpočinout. Poté ho nakrájejte na menší kousky nebo tenké plátky.
- Pita chlebíčky rozřízněte na poloviny. Na každou polovinu nanesete trochu gyros omáčky.
- Na spodní polovinu pita chlebíčku umístěte plátky kuřecího masa. Můžete také přidat další přísady podle svého gusta, jako je nastrouhaná zelenina (rajče, okurka, cibule), olivy nebo feta sýr.
- Pita chlebíček přeložte a fixujte párátkem, aby se udržel v pevné podobě.
- Podávejte kuřecí gyros s hranolky na předehřátém talíři. Doporučujeme podávat společně s čerstvým salátem, například řeckým salátem.