Reklama Reklama
Vaše poloha:
Vepřová panenka na smetaně s žampiony: Jemnost, která se rozplývá na jazyku
(Foto: canva.com)
Vepřová panenka na smetaně s žampiony: Jemnost, která se rozplývá na jazyku
(Foto: canva.com)

17.11.2025

Vepřová panenka na smetaně s žampiony: Jemnost, která se rozplývá na jazyku

Jemná vepřová panenka, žampiony a krémová smetanová omáčka tvoří spojení, které vás spolehlivě přenese do vůně domácí kuchyně. Recept je rychlý, přirozený a zároveň dostatečně slavnostní, abyste ho podávali i o víkendu. Díky jednoduchým postupům jej zvládnou i začátečníci.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jak chutná klasická panenka na smetaně?
  • Jaké suroviny vybrat, aby byla omáčka krémová?
  • Jak postupovat krok za krokem?
  • Jak recept vylepšit, aby působil výjimečně?

 

Když klasika nezklame: Jemná panenka s krémovou omáčkou
Vepřová panenka na smetaně s žampiony patří mezi klasiky české kuchyně, které nestárnou. Jemné maso se rychle připravuje, snadno se kombinuje s omáčkami a v této podobě vytváří harmonii, která zahřeje i v náročném dni. Spojení žampionů, másla a smetany dodává omáčce plnost a vůni, která připomíná domácí kuchyni našich babiček, přesto však působí svěže a lehce.

 

Recept na vepřovou panenku na smetaně se žampiony

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience pro 4 porce:

  • 500–600 g vepřové panenky
  • 250 g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • Čerstvý tymián
  • Sůl a pepř podle chuti

 

Postup:

  1. Panenku očistěte a nakrájejte na silnější medailonky. Osolte a opepřete.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a maso zprudka opečte z obou stran do zlaté barvy. Vyjměte a odložte stranou.
  3. Do výpeku přidejte nasekanou cibuli, krátce ji opečte a poté přidejte prolisovaný česnek.
  4. Přisypte nakrájené žampiony, orestujte je a podlijte trochou vody nebo vývaru.
  5. Jakmile se tekutina částečně odpaří, přilijte smetanu, vložte snítku tymiánu a nechte omáčku lehce probublat.
  6. Vraťte panenku zpět do omáčky a na mírném ohni ji nechte dojít do šťavnaté měkkosti.

 

Tipy, jak recept povýšit na nedělní specialitu


Pro intenzivnější chuť můžete ke smetaně přidat lžičku dijonské hořčice nebo pár kapek citronu. Pokud chcete lehčí omáčku, použijte smetanu na vaření a přidejte lžíci crème fraîche. Skvěle fungují také čerstvé bylinky – tymián, petržel nebo šalvěj.

 

Jak servírovat, aby vynikla chuť i vůně?


Ideální přílohou jsou bramborové noky, domácí šťouchané brambory nebo jemné máslové těstoviny. Před podáváním doporučujeme maso přelít omáčkou a posypat kouskem čerstvé zelené bylinky, která zvýrazní vůni i celkový dojem.

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Recept na nejlepší vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Vepřové medailonky se smetanou a gnocchi: Dokonalá kombinace pro vaši večeři

Každý z nás občas touží po jednoduchém, ale přesto výtečném jídle, které potěší naše chuťové buňky. Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou a s gnocchi právě nabízejí tu správnou kombinaci elegance a chutí. Připravené během pár chvil, toto jídlo je hotová klasika, která nikdy nezklame. Nebojte se experimentovat s masem a smetanou – uvidíte, že úspěch bude neodvratný.

Vepřová panenka po asijsku: Sladko-slaná marináda, která okouzlí i začátečníky

Asijská vepřová panenka s medovo-sójovou marinádou je důkazem, že i jednoduché suroviny dokážou vykouzlit výjimečné jídlo. Křehké maso, voňavý zázvor a karamelová chuť medu se spojují v harmonii, která promění obyčejný oběd v zážitek.

Recept na smažené žampiony v panko strouhance a s dipem, který si zamilujete

Křupavé na povrchu, šťavnaté uvnitř – takové jsou panko žampiony, které si zamilovali v amerických barech a stále častěji se objevují i na českých stolech. V kombinaci s domácím ranch dipem představují ideální party občerstvení, lehkou večeři i vegetariánskou alternativu k masu.

Slaninové žampiony plněné sýrem: Chuťovka, která zmizí dřív, než ji stihnete vyndat z trouby

Když se spojí šťavnaté žampiony, voňavá slanina a rozplývající se sýr, vznikne neodolatelná kombinace ideální jako rychlý předkrm nebo efektní pohoštění pro návštěvy. Tento jednoduchý recept zvládne každý a výsledek vás překvapí.

Vepřová panenka se sušenými rajčaty: Roláda, která zmizí ze stolu jako první

Chcete připravit něco, co vypadá slavnostně, chutná luxusně, a přitom nezabere hodiny v kuchyni? Roláda z vepřové panenky plněná sušenými rajčaty a sýrem je trefa do černého. Hodí se na rodinný oběd i slavnostní večeři a díky jednoduché přípravě ji zvládne i kuchař-začátečník.

Co uvařit z vepřové kotlety? Vyzkoušejte tyto 3 recepty, které si zamilujete

Vepřová kotleta je skvělou surovinou pro rychlá a chutná jídla. Ať už ji upečete v troubě, připravíte na pánvi nebo podusíte se smetanovou omáčkou, vždy vás potěší svou šťavnatostí a plnou chutí. Vyzkoušejte tyto tři lahodné recepty.

Jak na vepřové medailonky s hořčičnou omáčkou? Tenhle recept vás dostane

Vepřové medailonky z panenky jsou synonymem pro rychlou a elegantní večeři, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. S krémovou hořčičnou omáčkou získáte pokrm, který můžete podávat na všední stůl i slavnostní tabuli. Připravte se na dokonalou kombinaci chutí, která vás nadchne!

Jak připravit perfektní řízky z vepřové panenky?

Máte chuť na skvělý domácí oběd a toužíte po perfektních řízcích z vepřové panenky? Vyzkoušejte tento recept na chutné a šťavnaté řízky, které si zamilujete. Navíc vám představíme recept na křupavé brambory jako ideální přílohu k těmto lahůdkám.

Jak si připravit pravou anglickou snídani a zažít tak Anglii na talíři

Anglická snídaně patří mezi ty nejvýznamnější a nejtradičnější pokrmy, které zahrnují širokou škálu chutí a textur. Pokud se chystáte na návštěvu do Anglie nebo si, prostě jen chcete dopřát skvělou snídani, můžete si ji nyní připravit doma. 

Spolupracujeme s: