Vaše poloha:
Víte, jak poznat správný burčák a proč je dobré ho vždy ochutnat?
(Foto: canva.com)

06.09.2021

Víte, jak poznat správný burčák a proč je dobré ho vždy ochutnat?

Sezóna burčáku právě začíná. Vinotéky vyvěšují cedulky s nápisem „burčák“ a kolem silnic i na náměstích rostou (jako houby po dešti) stánky, nabízející tento chutný a zdravý alkoholický nápoj. Jak ale rozeznat kvalitní burčák a nenechat se napálit?

Burčák

Jako první by bylo dobré zmínit, že „burčák“ lze zakoupit pouze v České republice a musí být vyrobený z hroznů z domácí produkce. Zákon dále určuje, kdy se smí burčák prodávat, a to od 1. srpna do 30. listopadu. Pokud při vašem pátrání narazíte pouze na označení „částečně zkvašený hroznový mošt“, bude se pravděpodobně jednat o nápoj pocházející z Rakouska či Německa.

Pravý český burčák je takovým vinným polotovarem. Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. V této ovocné šťávě se nachází cukry, na které působí kvasinky a vzniká tak alkohol a oxid uhličitý. Toto kvašení prochází pěti fázemi, a to „sladký“, „ve varu“, „po zlomení“, „mydliňák“ a „mladé víno“. Čím pozdější fáze, tím více se projevuje alkohol a ustupuje sladkost. Nejsladší je tedy první fáze, s výstižným názvem „sladký“. Nejoblíbenější a nejprodávanější je burčák „ve varu“, kdy je poměr cukru a alkoholu v rovnováze. Nápoj obsahuje 3 až 7 % alkoholu.

Burčák a zdraví

Burčák nejen výborně chutná, ale je i zdraví prospěšný. Díky vysokému obsahu vitamínu B se jedná o elixír, který odstraňuje únavu, působí blahodárně na kvalitu pokožky a vlasů a podporuje dobré trávení či činnost srdce. Vitamín C zlepšuje imunitu. Burčák může být i zrádný, a to zejména díky jeho projímavým účinkům.  Denní doporučená dávka by neměla přesáhnout 0,5 l.

Burčák
(Foto: canva.com)

 

Jak nenaletět a poznat kvalitní a poctivý burčák

  • období – burčák se smí nabízet pouze od 1. srpna do 30. listopadu (letošní sezóna začíná z důvodu chladnějšího počasí až nyní, začátkem září)
  • barva – nápoj vyrobený z bílých hroznů by měl mít nažloutlou až mléčnou barvu. Pokud bude tmavší až hnědý, jedná se (s největší pravděpodobností) o nekvalitní či starý burčák nebo nápoj s příměsí jablečného moštu (narazit můžete i na růžový nebo červený burčák z červených hroznů, ten ale bývá méně běžný)
  • bublinky – jak krátké přiblížení vzniku burčáku napovídá, nápoj neustále pracuje. Při pohledu na tekutinu v lahvi či skleničce byste měli vidět uvolňující se bublinky a pěnu. Burčák obsahuje i drobné usazeniny
  • vůně – přivoníte-li k burčáku, ucítíte vůni hroznů (zkušenější poznají i odrůdu) a jemnou vůni droždí
  • místo prodeje – pořídit burčák ve stánku u silnice je velkou sázkou na nejistotu. Sice se nevylučuje, že i zde lze sehnat kvalitní zboží, ale vinaři většinou svůj produkt nabízí v kvalitním (nebo vlastním) vinařství, kde jsou pro skladování burčáku vhodné podmínky (teplota, absence přímého slunce …)

RADA: Vzhledem k tomu, že burčák neustále kvasí a pracuje, skladujte a převážejte burčák v lahvi s nedotaženým uzávěrem, aby mohl oxid uhličitý volně odcházet. V opačném případě můžete dopadnout jako hrdinové v nejedné filmové komedii odehrávající se ve vinařském prostředí, kterým láhev s burčákem explodovala v autě.

Burčák
(Foto: canva.com)

Hroznové víno v akci

Hrozny bílé bezsemenné 500g

39,90 - 44,90

2 prodejci

Více informací

Kaufland

39,90 Kč -50%

Zbývá 2 dny

Platí do: 17.6.2025

Prodejny Kaufland

Albert

44,90 Kč -44%

Zbývá 2 dny

Platí do: 17.6.2025

Platí v prodejnách

Hrozny tmavé 500g

54,90

1 prodejce

Více informací

Trefa

54,90 Kč

Zbývá 2 dny

Platí do: 17.6.2025

Prodejny Trefa

Zobrazit více

Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat

Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?

Jak bílé zelí prospívá našemu zdraví?

Bílé hlávkové zelí může na první pohled vypadat nenápadně až nudně, ale opak je pravdou. Tato košťálová zelenina je doslova pokladem, který již nespočet let lidé vyhledávají pro jeho všestranné využití v kuchyni, mnoho vitamínů a pro tělo prospěšné látky.

Mohlo by Vás zajímat

Míchání koktejlů bez komplikací: 5 klíčových tipů, které vám pomohou vyhnout se častým chybám

K horkým letním nocím patří míchané koktejly, proto jsme pro vás připravili 5 klíčových tipů na jejich přípravu. Pomocí těchto tipů vykouzlíte osvěžující letní drinky, které si zamilujete.

Vyzkoušejte 3 osvěžující, letní drinky s melounem nebo levandulí

Léto je v plném proudu a to znamená, že je ideální čas na užívání si! Osvěžte se v horkých dnech těmito lehkými letními drinky, které jsme pro vás připravili! Tyto jednoduché letní drinky bez alkoholu připravíte rychle a uděláte radost celé rodině.

Jaké bylinky vám pomůžou s ochlazením v těchto horkých dnech?

V těchto letních, horkých dnech se těžce funguje a proto se snažíme různými způsoby zchladit. My pro vás přinášíme seznam vhodných bylinek, které vám pomůžou s ochlazením organismu a zpříjemní pobyt na slunci.

Potravina měsíce Leden: Citron

Citrony se staly natolik běžnou součástí naší stravy, že si často ani neuvědomujeme jejich prospěšnost a přínos našemu zdraví. Nechte se tedy inspirovat a připravte si domácí citronádu nebo tradiční citronový koláč.

Jak správně používat lednici v létě a ušetřit na účtech za elektřinu

V horkých dnech se lednice dostává pod tlak. Spotřebovává více energie, chladí déle a hůř zvládá přetížení. Přitom stačí pár chytrých úprav a můžete výrazně snížit spotřebu elektřiny. Jak správně nastavit a používat lednici v létě?

Dáváte teplé jídlo rovnou do lednice? Může to být větší problém, než si myslíte

Možná to děláte i vy – uvaříte, dojíte a zbytek rovnou šup s hrncem do lednice. Ale pozor! Ukládání teplého jídla do chladničky může mít nepříjemné následky – od zvýšené spotřeby energie až po riziko množení bakterií. Jak to dělat správně?

Kuchyňské náčiní s datem spotřeby? Těchto 6 věcí má omezenou životnost!

Myslíte si, že kuchyňské náčiní vydrží věčně? Omyl. Některé běžné pomůcky mají omezenou životnost a při delším používání vám mohou spíše škodit než pomáhat. Zjistěte, které to jsou, a kdy je načase je vyměnit!

Jak nebezpečné je omývání syrového masa? Pozor na šíření bakterií v kuchyni

Možná i vy patříte k těm, kdo před vařením maso pečlivě omývají pod vodou. Tento zvyk však může způsobit více škody než užitku. Voda totiž dokáže bakterie z masa rozstříknout po celé kuchyni a vyvolat tak riziko závažných onemocnění. Jak správně s masem zacházet, aby bylo jídlo bezpečné? To se dozvíte v článku.

Bramborová kaše bez hrudek: Tuhle chybu dělá při vaření skoro každý!

Dokonale hladká bramborová kaše se může zdát jako jednoduchý cíl, ale právě při její přípravě se dělá nejvíc chyb. Hrudky, lepkavost nebo vodová konzistence kazí výsledek. Jak udělat kaši opravdu jemnou a čemu se vyhnout, aby chutnala jako z luxusní restaurace?

Knedlíky jako od babičky: Proč jsou tvrdé nebo lepivé a jak to napravit

Knedlíky patří k tradiční české kuchyni, ale ne vždy se povedou tak, jak bychom si přáli. Tvrdé knedlíky nebo lepivé knedlíky dokážou pokazit celý oběd. V článku se dozvíte, proč se to stává a jak se těmto chybám vyhnout, aby vaše domácí knedlíky chutnaly jako od babičky.

Spolupracujeme s: