Burčák
Jako první by bylo dobré zmínit, že „burčák“ lze zakoupit pouze v České republice a musí být vyrobený z hroznů z domácí produkce. Zákon dále určuje, kdy se smí burčák prodávat, a to od 1. srpna do 30. listopadu. Pokud při vašem pátrání narazíte pouze na označení „částečně zkvašený hroznový mošt“, bude se pravděpodobně jednat o nápoj pocházející z Rakouska či Německa.
Pravý český burčák je takovým vinným polotovarem. Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. V této ovocné šťávě se nachází cukry, na které působí kvasinky a vzniká tak alkohol a oxid uhličitý. Toto kvašení prochází pěti fázemi, a to „sladký“, „ve varu“, „po zlomení“, „mydliňák“ a „mladé víno“. Čím pozdější fáze, tím více se projevuje alkohol a ustupuje sladkost. Nejsladší je tedy první fáze, s výstižným názvem „sladký“. Nejoblíbenější a nejprodávanější je burčák „ve varu“, kdy je poměr cukru a alkoholu v rovnováze. Nápoj obsahuje 3 až 7 % alkoholu.
Burčák a zdraví
Burčák nejen výborně chutná, ale je i zdraví prospěšný. Díky vysokému obsahu vitamínu B se jedná o elixír, který odstraňuje únavu, působí blahodárně na kvalitu pokožky a vlasů a podporuje dobré trávení či činnost srdce. Vitamín C zlepšuje imunitu. Burčák může být i zrádný, a to zejména díky jeho projímavým účinkům. Denní doporučená dávka by neměla přesáhnout 0,5 l.

Jak nenaletět a poznat kvalitní a poctivý burčák
- období – burčák se smí nabízet pouze od 1. srpna do 30. listopadu (letošní sezóna začíná z důvodu chladnějšího počasí až nyní, začátkem září)
- barva – nápoj vyrobený z bílých hroznů by měl mít nažloutlou až mléčnou barvu. Pokud bude tmavší až hnědý, jedná se (s největší pravděpodobností) o nekvalitní či starý burčák nebo nápoj s příměsí jablečného moštu (narazit můžete i na růžový nebo červený burčák z červených hroznů, ten ale bývá méně běžný)
- bublinky – jak krátké přiblížení vzniku burčáku napovídá, nápoj neustále pracuje. Při pohledu na tekutinu v lahvi či skleničce byste měli vidět uvolňující se bublinky a pěnu. Burčák obsahuje i drobné usazeniny
- vůně – přivoníte-li k burčáku, ucítíte vůni hroznů (zkušenější poznají i odrůdu) a jemnou vůni droždí
- místo prodeje – pořídit burčák ve stánku u silnice je velkou sázkou na nejistotu. Sice se nevylučuje, že i zde lze sehnat kvalitní zboží, ale vinaři většinou svůj produkt nabízí v kvalitním (nebo vlastním) vinařství, kde jsou pro skladování burčáku vhodné podmínky (teplota, absence přímého slunce …)
RADA: Vzhledem k tomu, že burčák neustále kvasí a pracuje, skladujte a převážejte burčák v lahvi s nedotaženým uzávěrem, aby mohl oxid uhličitý volně odcházet. V opačném případě můžete dopadnout jako hrdinové v nejedné filmové komedii odehrávající se ve vinařském prostředí, kterým láhev s burčákem explodovala v autě.

Hroznové víno v akci
Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat
Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?
Jak bílé zelí prospívá našemu zdraví?
Bílé hlávkové zelí může na první pohled vypadat nenápadně až nudně, ale opak je pravdou. Tato košťálová zelenina je doslova pokladem, který již nespočet let lidé vyhledávají pro jeho všestranné využití v kuchyni, mnoho vitamínů a pro tělo prospěšné látky.