Kde by se měla spíž nacházet
I skladování trvanlivých potravin má svá pravidla. Vlhkost, teplo, hmyz. To vše se nesmí ve spíži objevit. Proto by se měla ideálně nacházet v dobře větrané, temné místnosti, nebo komoře. Teplota uvnitř by se ideálně měla pohybovat kolem 10°C. Potraviny v ní skladované, jako jsou brambory, cibule, česnek atp., by se při vyšších teplotách začaly kazit. Na odvětrávání klaďte obzvlášť důraz, neboť při vysoké vlhkosti by se velice rychle mohla objevit plíseň.
Jak ji uspořádat
1/ Zóny
Spíž by měla být rozdělená na zóny. Za prvé na zóny teplotní. Trvanlivou zeleninu, nápoje, nebo třeba trvanlivé mléko uložte co nejblíže podlahy, kde je teplota nejnižší. Potraviny a suroviny méně náchylné na teplotu pak skládejte výše. Pokud budete do spíže uskladňovat aviváže, toaletní papír, nebo jiné toaletní potřeby, vytvořte si za tímto účelem zónu oddělenou od potravin.
2/ Police a organizéry
Spíž vybavte regály, nebo nejlépe nastavitelnými systémy, aby bylo možné prostory přizpůsobovat aktuálním potřebám a skladovaným surovinám. Nejvyšší police umístěte maximálně do výšky 170 cm, aby bylo dobře vidět, co se na polici nachází. Jednotlivé police by pak ideálně měly mít hloubku 30 cm. Potraviny a suroviny na nich pak budou lépe dosažitelné a nebude hrozit shození při snaze sáhnout hlouběji do police. Velmi praktickým řešením jsou drátěné závěsné šuplíky. Používejte také chytré organizéry. Tímto způsobem znásobíte úložné prostory a zároveň si usnadníte přístup k často používaným ingrediencím.
Jak skladovat
Suché potraviny jako vločky, těstoviny, rýže nebo suroviny jako cukr, mouku, krupici atp. přesypte do průhledných nádob s utěsněným víkem. Zabráníte tak vniknutí vlhkosti, ale také výskytu molů. Udržíte si také dobrý přehled, co se v nádobě nachází. V případě mouky, cukru a jiných sypkých ingrediencí na nádoby umístěte štítek. Nezapomeňte na něj také připsat minimální trvanlivost potraviny, případně nalepte přímo originální štítek z obalu. Vytvořte si logické skupiny potravin a uložte je pospolu do jedné skřínky nebo přihrádky. Na otevřené obaly vždy použijte klipsy. Nově přidávané potraviny umísťujte za ty starší. Budete je tak rovnoměrně spotřebovávat a nebudou zbytečně stárnout.
Co do spíže nepatří
Jelikož ve spíži primárně skladujeme potraviny, určitě do ní nepatří agresivní a nebezpečné chemikálie, jako jsou barvy, ředidla, nebo také agresivní čistící prostředky. Ty by mohly potraviny kontaminovat. Stejně tak se vyvarujte hubícím prostředkům proti hmyzu.
Ve spíži by také neměla byt lednice, nebo mrazák. Vyzařují teplo a ohřívají tak místnost, ve které se nachází. To by mělo negativní vliv na trvanlivost uskladněných potravin, zejména trvanlivé zeleniny.
Tip na závěr: Doporučujeme ve spíži dělat pravidelně generální úklid. A to nejlépe jednou za měsíc, maximálně dva. Včas tak přijdete na případný problém s hmyzem, nebo kazící se potraviny.