Cukr se v dnešní době stal téměř obávanou potravinou, jejíž konzumaci se snažíme omezovat. Přesto ho však má doma téměř každý a jeho užití je velice všestranné. A to nejen v kuchyni. Připravili jsme proto pro vás několik praktických tipů, jak využít cukr v domácnosti.
Pro čerstvé pečivo i sýry
Nemáte možnost nakupovat čerstvé pečivo každý den, nebo jen nakupováním neradi ztrácíte čas? Pak vyzkoušejte tento jednoduchý trik a přidejte k pečivu několik kostek cukru. Ten pohlcuje přebytečnou vlhkost, a tak uchovává pečivo čerstvé výrazně déle. Podobný vliv má cukr také na plísňové sýry, které se v jeho přítomnosti méně kazí.
Hojí rány a uklidňuje spálený jazyk
Cukr pomáhá hojení a podporuje proces zacelování otevřených ran. Ve vysokých koncentracích je totiž toxický pro některé bakterie, které se mohou v ráně vyskytovat a způsobovat záněty. Zároveň cukr dobře absorbuje vodu, kterou mikroorganismy potřebují k životu. Pokud tedy máte menší zranění či nepříjemné hmyzí bodnutí, vyzkoušejte léčivou sílu obyčejného cukru.
Podobný účinek cukr má i v případě, že si při konzumaci spálíme jazyk horkým jídlem. Po popálení tedy zkuste nechat na jazyku rozpustit kostku cukru. Ta rychle zažene pálení i bolest, a vy tak budete moci opět vychutnávat jídlo bez omezení.
Živiny pro řezané květiny
Rádi byste, aby vám řezané květiny vydržely co nejdéle? Pak nechte ve váze rozpustit asi dvě lžičky cukru do litru vody. Takto vzniklý roztok sacharózy dodá rostlinám potřebnou energii a zajistí tak, že květiny vydrží vitální po dlouhou dobu.
Při přidávání cukru ke květinám je však nutné čas od času kontrolovat, zda se v roztoku nezačaly množit bakterie, které by způsobovaly hnití stonků. Pokud si tedy chcete práci ještě ulehčit, přidejte k roztoku tabletu aspirinu! Ten působí silně antimikrobiálně a látky v něm obsažené jsou přirozenými rostlinnými hormony, které zajišťují vyšší odolnost rostlin. Vaše kytice pak vydrží o několik dní déle čerstvá.
Poradí si i se skvrnami od trávy
Pokud rádi trávíte čas v přírodě, čas od času se vy nebo vaši blízcí umažete od trávy. Tyto zelené skvrny jsou velmi odolné, s jejich odstraněním však opět pomůže cukr.
Pro účinné vyčištění smíchejte cukr s teplou vodou tak, aby vznikla hustější pasta. Tu naneste na skvrny a nechte dvě až tři hodiny působit. Poté pouze dejte prádlo do pračky a máte hotovo!
Lákadlo pro motýly i včely
Cukr je oblíbenou pochoutkou mnoha druhů hmyzu. Pokud tedy chcete motýlům přichystat vítané pohoštění, pouze svařte cukr s vodou a roztok nalijte do misky či zátky od lahve. Brzy se na vaši zahradu začnou slétat motýli z celého okolí.
Avšak pozor na mravence! Ti mají nektar také rádi, a je tak dobré misku s cukerným roztokem vždy umístit co nejvýše, aby se k nedostali. Pokud se však mravenců chcete definitivně zbavit, přidejte do roztoku kypřící prášek. Mravenci jeho přítomnost nepoznají, avšak je pro ně toxický. Při opakovaném používání se tak můžete zbavit celého hnízda.
Na zahradě likviduje nepříjemný plevel i háďátka
Pokud v brzkých jarních měsících posypete trávník moučkovým cukrem a zalijete ho vodou, úspěšně se tak zbavíte většiny plevelu, který v trávníku nemá co dělat. Stejně tak cukr škodí i háďátkům – nepříjemným škůdcům, kteří ničí kořeny naší zeleniny i okrasných květin.
Zbavte se zápachu
Mnoho pokrmů, jako jsou syrečky či ryby, zanechává v kuchyni ještě dlouho nepříjemný zápach. Pokud se ho tedy chcete zbavit, převařte cukr na pánvi či v hrnci tak, dokud se nevytvoří tmavě karamelové barva. Vznikající karamel celý dům provoní a navíc eliminuje již existující zápach.