Jaké jsou účinky řepy na zdraví?
I když je ve srovnání s ostatními druhy zeleniny dost opomíjená, řepa je velmi zdravá potravina a měla by být zařazena do jídelníčku.
Řepa, stejně jako brokolice, poskytuje našemu tělu vysoký podíl živin a malé množství kalorií. Jedna středně velká řepa obsahuje zhruba 35 kalorií, 0 gramů tuku, 8 gramů sacharidů a 1 gram bílkovin, což je z doporučené denní hodnoty 54 % vitaminu C, 8 % manganu, 7 % draslíku a 5 % vitaminu B6. Díky své nízké kalorické hodnotě je skvělým doplňkem jídelníčku pro hubnutí a pozitivní účinky na zdraví by měly být více než dostatečným důvodem pro zařazení do jídelníčku každého, bez ohledu na to, zda chceme zhubnout nebo ne. Listy řepy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů K, A a C, obsahují značné množství manganu, vápníku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, dietní vlákniny.
Příznivé účinky řepy:
- Reguluje funkci trávící soustavy – díky vysokému obsahu vlákniny snižuje riziko chronických zánětů trávicího systému.
- Reguluje hladinu krevního tlaku – působí preventivně proti srdečním chorobám a infarktu.
- Podporuje hubnutí a detoxikaci – je skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje málo kalorií. Díky vláknině může poskytnout delší pocit sytosti s nízkým příjmem kalorií, což je výherní kombinace pro lidi, kteří chtějí zdravě hubnout.
- Zmírňuje příznaky zánětu průdušek – pomáhá s problémy souvisejícími s dýchacími orgány.
- Bohaté nutriční složení – jedna středně velká řepa obsahuje má pouze 35 kalorií, zanedbatelné množství tuku, 1 g bílkovin, 8 g sacharidů, z toho přibližně polovinu tvoří cukr, 2,34 g vlákniny, 87 mg sodíku, 39 mg vápníku, 35,1 mg fosforu, 27,3 mg vitaminu C, 14,3 mg hořčíku a také obsahuje zinek, železo a vitamín K.
- Zlepšuje kvalitu kostí
- Posiluje imunitní systém
- Listy řepy příznivě působí na vlasy a pokožku – vitamín A je nezbytný pro růst všech tkání. Vitamín C udržuje produkci kolagenu, který je zásadní pro strukturu pokožky a vlasů. Vypadávání vlasů může být způsobeno nedostatkem železa a nachází se také v řepných listech.
- Zmírňuje anémii – konzumace potravin bohatých na vitamín C zvyšuje schopnost vstřebávat železo.
- Podporuje spánek a náladu – listy řepy obsahují cholin, živinu, která hraje roli ve spánku, pohybech svalů, učení a paměti.
- Působí preventivně proti rakovině – konzumace listů řepy může snížit škodlivé účinky heterocyklických aminů, sloučenin, které vznikají přípravou jídla při vysokých teplotách a jsou spojeny s některými druhy rakoviny.
S výsevem řepy se začíná zhruba během druhé poloviny dubna a v květnu, sklizeň pak nastupuje po 60 až 140 dnech.
Řepa – recepty
Červená řepa - smoothie
Ingredience
Příprava
Na přípravu budeme potřebovat smoothie mixér. Řepu a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Do mixéru nalijeme vodu, přidáme nakrájené ovoce a lžíci medu. Vše rozmixujeme a podle chuti můžeme ještě přidat med a vodu.
TIP: Můžeme přidat jablečnou šťávu místo vody.

Polévka z červené řepy
Ingredience
- 6 ks menších červených řep
- 1 ks cibule
- 1 ks stroužek česneku
- 400 g rajčat
- 1 l zeleninový vývar
- Olivový olej
- Balzamikový ocet
- Pepř
- Sůl
Příprava
1. Řepy nejdříve nastrouháme. V pánvi na olivovém oleji osmahneme cibuli, poté přidáme nastrouhanou řepu a restujeme.
2. Poté do hrnce dáme osmažené řepy, nakrájená rajčata a vývar. Vaříme zhruba 10 minut. Odstavíme hrnec ze zdroje tepla a rozmixujeme mixérem do hladka.
3. Dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem.

Bramboráky z červené řepy
Ingredience
- 1 ks středně velká řepa obecná
- 2 ks brambory
- 1 ks cibule
- 2 ks vejce
- 1 lžíce mléko
- 1 lžíce pohanková mouka
- Řepkový olej
Příprava
1. Nejdříve řepu a brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme nakrájenou cibuli, poté vejce a mléko. Vmícháme sůl, pepř a zahustíme moukou.
2. V pánvi na řepkovém oleji osmahneme bramboráky z obou stran dozlatova.

Řepu červenou můžete koupit zde:
![]() |
rohlik.cz Košík.cz SKLIZENO iGlobus.cz