Levandule
Rod levandule obsahuje několik desítek druhů. Mezi ty nejznámější patří levandule lékařka (Lavandula angustifolia), kterou známe i pod označením levandule úzkolistá. Levandule pochází ze Středomoří, ale většina z nás ji má spojenou s Francií a oblastí Provence, kde je pěstována ve velkém. Dlouhé lány fialových kvítků jsou opravdu dechberoucí.
Pěstování levandule
Vytrvalý polokeř dorůstá do výšky až 80 cm, kvete od června do srpna a nejvíce mu vyhovuje sušší a slunné stanoviště. I tak nesmíme zapomínat na pravidelnou a mírnou závlahu. Levanduli lze pěstovat jak na zahradě, tak v truhlících či květináčích na balkonech a v bytech. Pokud toužíte po bohaté záplavě kvítků, je nutné keřík sestříhávat, a to již od mladé rostlinky.

Prospěšné účinky levandule
- Antidepresivum – levandulový olej má tlumící a protikřečové vlastnosti, a dokonce zvyšuje účinky sedativ. Vůně levandule pomáhá relaxovat a je využívána při léčbě úzkostných stavů a tišení stresového vypětí.
- Lék na nespavost – levandulové aroma nejen zklidňuje, ale pomůže vám i v případě, že trpíte nespavostí. Spánek s vůní levandule bude kvalitnější a hlubší. Vaši ložnici lze proměnit ve svatyni spánku pomocí levandulového polštářku či aroma lampičky.
- Dezinfekce – levandule nejen krásně voní, ale její olej má i dezinfekční účinky a umí tak zatočit s nejrůznějšími mikroby. Poraněné místo lze potřít levandulovým olejem. Připravit si můžete i levandulový nálev vhodný na omývání či k přípravě obkladů.
- Repelent – prohráváte boj s moly? Povolejte do boje levanduli!
- Trávení – levandule působí pozitivně na činnost trávícího ústrojí a zbaví vás i nechtěného nadýmání.
Pozor na alergickou reakci. V případě potíží se poraďte se svým lékařem.

Levandule v kuchyni
Využití levandule v kuchyni je opravdu široké. Tuto aromatickou bylinu lze použít jako koření při pečení (do těsta, na ozdobu), přípravě králičího či jehněčího masa a nebojte se přidat ji i do čokoládové zmrzliny. Velmi oblíbený je levandulový sirup. Nasekané květy levandule si velmi rozumí s obyčejnou rýží.
Dekorace z levandule a další využití
Levandule je opravdu líbivá, a navíc skvěle vypadá i po usušení. Levandulové klasy plné fialových kvítků lze naaranžovat do vázy, využít je můžete i při pletení věnců či košíků. Usušené kvítky nádherně voní, proto jsou ideální pro přípravu voňavých sáčků. Levandulová silice se skládá z více než 150 látek, proto je hojně využívána v kosmetickém průmyslu i při výrobě domácích přípravků, jako jsou levandulové soli do koupele, levandulová mýdla atd.

Levandulové zboží v akci
Zaléváte orchideje vodou? Máme pro vás lepší variantu, která prospívá a urychluje růst!
Pěstování orchideje zdravých zelených listů, která neustále kvete, je jednou z největších výzev každého botanika. Přinášíme Vám pár triků na pěstování orchidejí, které navždy změní vzhled Vašich orchidejí.
Nevíte si rady co s lógrem po kávě? Využijte ho jako hnojivo pro kytky!
Začíná váš den šálkem černé kávy, který potěší smysly jedinečnou vůní a dodá tělu intenzivní dávku energie? Pokud ano, určitě při úklidu řešíte, kam vyhodit kávovou sedlinu. Tato blahodárná hmota určitě nepatří do odpadu, protože ji lze (mimo jiné) využít jako hnojivo pro rostliny.
Vypěstujte si na parapetu avokádo s pomocí párátek a sklenice s vodou!
Věděli jste, že si můžete vypěstovat své vlastní domácí avokádo? Jde o jednoduchý proces a zvládne to opravdu každý. Ptáte se, jak na to? Dáme Vám návod, jak vypěstovat toto exotické ovoce na parapetu pomocí párátek a sklenice s vodou.