Důležitá je i cena, která je v tomto období opravdu příznivá, protože obchodníci se předhání v poskytování slev a akční nabídek.
Pokud si chcete nefalšované kouzlo podzimu přinést i domů, upečte si rychlý, ale výtečný jablečný štrůdl z listového těsta. Nejenže si pochutnáte na výborném zákusku, navíc si celý byt nádherně provoníte vůní jablek a skořice. Navíc, vám poradíme malý trik, který zaručí, že vámi upečený štrůdl bude vždy neodolatelný.
Jablečný štrůdl z listového těsta:
- 1 balení listového těsta
- 4–6 jablek (záleží na jejich velikosti)
- 1 vanilkový cukr
- cukr krystal
- 1 balení vanilkového pudinku
- 1 vejce
- mletá skořice
- rozinky, ořechy (dle chuti)
- moučkový cukr na posypání
- pečící papír na vyložení plechu
Nejdříve si pečlivě omyjte a oloupejte jablka. Poté je zbavte jádřinců a nakrájejte na menší až středně velké kousky. Jablka určitě nestrouhejte. V misce si smíchejte krystalový cukr s balením vanilkového pudinku dle návodu na obalu. Ve vzniklé směsi pečlivě obalte nakrájené kousky jablek (při pečení jablka pustí šťávu a kolem každého kousku se vytvoří šťavnatá pudinková vrstva).
Na plech vyložený pečícím papírem rozložte vyválené listové těsto, na které rozprostřete předem připravená jablka. Nyní váš moučník můžete dle libosti dochutit vanilkovým cukrem a skořicí. Přisypat můžete i rozinky či ořechy dle chuti.
Nyní těsto pevně zaviňte a vytvořte tak požadovaný štrůdl. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a vložte do střední části trouby rozehřáté přibližně na 200°C. Pečte přibližně 20 až 25 minut.
Upečený štrůdl posypte dle chuti moučkovým cukrem. Pokud chcete dodat vašemu jablečnému štrůdlu z listového těsta slavnostnější ráz, doplňte ho doma ušlehanou šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Přejeme vám dobrou chuť.