Co se v článku dozvíte?
- Přes 200 korun v Praze i v Brně
- Více než desetina mzdy
- Obědy do krabičky
Ceny obědů v restauracích v březnu opět mírně stouply. Vyplívá to z Edenred Restaurant Indexu, jenž vyhodnocuje platby více než 200 000 majitelů stravenkových karet společnosti Edenred. Průměrně Češi v březnu za obědové menu zaplatili 187,2 korun. Oproti únoru se tak jedná o nárůst o 1 korunu a 20 haléřů. Po mírném poklesu v předešlých měsících se ceny vrátily zpět na prosincovou úroveň.
Přes 200 korun v Praze i v Brně
Nově jsou v České republice hned dvě města, kde zaměstnanci během polední pauzy zaplatí v průměru více než 200 korun. Kromě Prahy pomyslnou hranici překonalo také Brno. Zatímco v hlavním městě za obvyklý oběd strávníci zaplatí 210,9 korun, v Brně se průměrná cena pohybuje kolem 200,3 koruny. Výraznější nárůst cen obědů však zaznamenaly i další regiony. Na severovýchodě Čech, například v Liberci, Hradci Králové či v Pardubicích, stouply během tohoto čtvrtletí ceny o více než dvě a půl koruny. Výrazný pokles naopak ocení obyvatelé Olomouce, kde vyjde oběd ve srovnání s prosincovými cenami asi o 5,7 korun levněji.
Více než desetina mzdy
Při srovnání cen obědů s průměrnými mzdami v jednotlivých regionech je patrné, že pravidelné obědvání v restauracích vyjde české zaměstnance asi na 8,5 procent průměrného příjmu. Například v Liberci či v Českých Budějovicích se cena 21 obědů dokonce přibližuje desetině průměrné mzdy. Nejlépe je na tom v tomto ohledu paradoxně hlavní město. I přesto, že jsou v Praze náklady na stravování zdaleka nejvyšší, vyjdou ceny za 21 obědů jen na 8 procent průměrné měsíční mzdy.
Je také důležité zdůraznit, že na průměrnou mzdu v ČR dosáhne asi jen třetina obyvatel. Je tedy pravděpodobné, že ve skutečnosti vysoké ceny obědů do rodinných rozpočtů zasahují podstatně více. Podle údajů zveřejněných v průzkumu Barometr FOOD navštěvuje restaurační zařízení během polední pauzy asi 72 procent zaměstnanců. Čtvrtina z dotázaných přitom uvádí, že chodí na oběd do restaurace často.
Obědy do krabičky
Cena obědů stoupla v celorepublikovém měřítku od roku 2020 asi o 54,3 procenta. Největším skokanem je při podobném srovnání Ostrava, kde se náklady na oběd oproti roku 2020 zvýšily téměř o 70 procent. V Ostravě je také patrný značný meziroční nárůst, neboť letos místní obyvatelé za obědy zaplatí asi o 5 procent více než v loňském roce. Vzhledem ke stále stoupajícím cenám obědů v restauračních zařízeních, tak mezi zaměstnanci roste popularita obědů do krabičky.
Levné vaření: Recept na zapečené těstoviny se slaninou
Chutné, jednoduché a levné jídlo, které vás zasytí. Recept na zapečené těstoviny se slaninou. Tento vynikající pokrm se skládá jen z těstovin, slaniny a rajčat. Tyto suroviny se spojí s chutným sýrovým a smetanovým nádechem.






































































































































