Gril
Grilovat bez grilu opravdu nejde. Pokud ho ještě nevlastníte, je nejvyšší čas vyrazit do obchodu a koupit si nového pomocníka. Současná nabídka je velmi široká, proto je dobré určit si, podle jakých parametrů budete gril vybírat:
- cena
- druh grilu
- velikost
- venkovní x vnitřní užití
Druhy grilu
- na uhlí – grilování na dřevěném uhlí je náročnější, těžko se reguluje teplota a není příliš zdravé, ale dodává pokrmům unikátní chuť a aroma
- plynový – u plynových grilů se snáze reguluje teplota. Palivem je plyn z propanbutanové lahve, proto jsou tyto grily většinou těžší a hůře se s nimi manipuluje
- elektrický – tyto kontaktní grily bývají skladné, mobilní a lehce se u nich reguluje teplota. Využít je můžete venku i doma
Zahradní nábytek
Abyste si grilování vychutnali do posledního sousta, je dobré vybudovat si i příjemné zázemí, kde si ugrilované pokrmy náležitě užijete a popovídáte si s příteli a rodinou. Nebojte se zahradní nábytek dodekorovat polštářky či dekami, které dodají nejen barevnost, ale i zvýší pohodlí.
Recepty
Zeleninové špízy
- dřevěné špejle
- cherry rajčátka
- žampion
- cuketa
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek
Do misky nalijte olivový olej, přidejte sůl, pepř a dle chuti rozmačkaný česnek. V této marinádě obalte cherry rajčátka, na čtvrtky nakrájené žampiony a plátky cukety. Nyní na špejle střídavě napichujte rajčátka, žampiony a do ruličky stočené plátky cukety, až vzniknou špízy ideální pro letní grilovačku.
Medovo-sójová kuřecí křidélka
- med
- sójová omáčka
- česnek
- kuřecí křidélka
Opravdu rychlou marinádu připravíte ze sójové omáčky, medu (přibližně stejný poměr omáčky a medu) a česneku dle chuti. Do připravené směsi naložte kuřecí křidélka a nechte několik hodin marinovat. Poté kuřecí křidélka grilujete dozlatova.
Nápoje ke grilování
Většina dospělých stolovníků bezesporu sáhne po dobře vychlazeném pivu či sklence kvalitního vína. Co když ale máte chuť na něco nealkoholického a osvěžujícího?
Letní osvěžující limonáda
- ovocný džus
- perlivá voda
- pomeranč
- limetka
- led
Do džbánu nalijte dva díly ovocného džusu a jeden díl perlivé vody. Přidejte na plátky nakrájený pomeranč a limetku a zamíchejte. Přidejte led a můžete podávat.