Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit zapečené špagety s tuňákem a rajčaty?
- Proč je kombinace těstovin a ryb tak oblíbená?
- Jakými způsoby můžete recept vylepšit?
Zapečené těstoviny patří mezi oblíbené pokrmy v mnoha kuchyních – od klasické italské lasagne až po jednoduché domácí variace. Kombinace špaget s tuňákem a rajčaty je inspirována středomořskou kuchyní, kde ryby, olivový olej a rajčata tvoří základ chutí. Díky zapékání se jednotlivé ingredience krásně propojí a vytvoří sytý pokrm, který je vhodný jak na rychlou večeři, tak i na rodinný oběd.
Recept na zapečené špagety s tuňákem a rajčaty

Ingredience (4 porce):
- 350 g špaget
- 2 konzervy tuňáka v oleji
- 400 g rajčat (čerstvých nebo loupaných z konzervy)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g sýra gouda
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, sceďte a odložte stranou.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a nechte je zesklovatět.
- Vmíchejte nakrájená rajčata, osolte, opepřete a krátce povařte, dokud se rajčata nerozvaří na omáčku.
- Přidejte tuňáka i s trochou oleje a promíchejte.
- Do zapékací mísy vložte uvařené špagety, zalijte směsí s tuňákem a rajčaty a dobře promíchejte.
- Posypte nastrouhaným sýrem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.
Tipy na vylepšení receptu a servírování
Pokrm můžete obohatit o olivy, kapary nebo čerstvé bylinky, které dodají výraznější středomořskou chuť. Pokud dáváte přednost krémovější verzi, vmíchejte do směsi trochu smetany. Zapečené špagety podávejte s lehkým zeleninovým salátem a sklenkou bílého vína, které chuťově krásně doplní celé jídlo.
Zdroj: AkcniCeny.cz