Vaše poloha:
Zapomeňte na majonézu. Máme pro vás neodolatelné alternativy, které vás přesvědčí a nadchnou
(Foto: canva.com)
Zapomeňte na majonézu. Máme pro vás neodolatelné alternativy, které vás přesvědčí a nadchnou
(Foto: canva.com)

20.07.2023

Zapomeňte na majonézu. Máme pro vás neodolatelné alternativy, které vás přesvědčí a nadchnou

Uvažujete, čím v jídelníčku nahradit majonézu? Máme pro vás několik chutných alternativ, které vás potěší lehkou chutí i nutričními hodnotami.

 

V letních měsících se často raději vyhýbáme tučným pokrmům, a recepty obsahující majonézu proto z jídelníčku zcela vynecháváme. Některá jídla přitom bez majonézy takřka připravit nelze, například bramborový salát či hamburgery. Pokud jste milovníky majonézy, ovšem nechcete konzumovat příliš kalorické pokrmy, můžete vyzkoušet jednu z našich lahodných alternativ.

 

Majonéza

 

Základem majonézy jsou rostlinný olej a vaječné žloutky, chuť omáčky pak dotváří hořčice, koření, citronová šťáva či ocet. Existuje mnoho různých receptů pro přípravu majonézy, ovšem ve většině případů je doporučován řepkový olej. Pro přípravu zdravější alternativy však můžete využít i jiné druhy olejů, například olivový. V takovém případě však využijte spíše pomace či extra light olivový olej, nikoli extra virgin. Extra virgin olej je nejen dražší, ale má také výraznou chuť a po mixování může dokonce zhořknout.

 

Ať už použijete jakýkoli druh oleje, energetickou hodnotu výsledného produktu příliš nezměníte. Jedna porce majolky (asi 15 ml) obsahuje 50 – 100 kcal. Majonéza však není nutně potravina, kterou byste museli kvůli vysoké energetické hodnotě z jídelníčku vyřazovat. Jde o dobrý zdroj esenciálních omega-3 mastných kyselin. Příležitostně a s mírou vám tedy majonéza nemůže ublížit.

 

Na pozoru byste však měli být při přípravě domácí majonézy, která neprochází procesem pasterizace. Před přípravou proto vejce raději omyjte jarem, abyste se zbavili potenciální nečistot a nežádoucích mikroorganismů.

 

 

Zdravější a lehčí alternativy

 

náhrada za majonézu
(Foto: canva.com)

 

Řecký jogurt či zakysaná smetana

 

Do salátů včetně bramborového se výborně hodí jogurty řeckého typu. Ty můžete dochutit podobně jako majonézu hořčicí, citronovou šťávou či bylinkami. Další možností je využití zakysané smetany, případně kombinace obou těchto mléčných výrobků. Chuťově jsou sice mléčné výrobky jiné, zato však lehčí a zdravější. Ve 100 g zakysané smetany přijmeme do těla cca 150 kcal, zatímco u majonézy dodáme při stejném množství organismu kalorií 650!

 

Avokádová pomazánka

 

Ano, i avokádo je zdravější alternativou, a to i přesto, že obsahuje vysoké množství tuku. Najdeme v něm totiž mnoho zdraví prospěšných tuků, vitaminů a dalších látek. Pro přípravu pomazánky stačí vyzrálé avokádo rozmačkat vidličkou a dochutit solí a pepřem. Samozřejmě můžete do pomazánky přidat mnoho dalších ingrediencí, podle toho, jaký pokrm zrovna připravujete.

 

Majonéza light

 

Pokud nedáte dopustit na tradiční majonézu, můžete vyzkoušet i jednu z „light“ variant. V nich je povětšinou podstatná část tuku nahrazena vodou, škrobem a dalšími zahušťovadly. Výsledkem je tak majonéza s nižší energetickou hodnotou. Nevýhodou odlehčených variant majonézy je nutnost použití zahušťovadel a stabilizátorů.

 

Sojanéza

 

Sojanéza je jednou z komerčně dostupných alternativ majonézy, která obsahuje asi 30 procent sóji. Má tak ještě nižší energetickou hodnotu i obsah tuků. Ani ona se však neobejde bez přídavku zahušťovadel a stabilizátorů, veškerá přidaná „éčka“ jsou však bezpečná.

 

Tahini

 

Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek, používaná především v kuchyních Blízkého i Středního Východu. Oproti čistému sezamu obsahuje o něco více tuku okolo 20% bílkovin, vitaminy E, skupiny B a karoteny, z minerálních látek pak vápník, fosfor, železo, zinek nebo draslík. Můžete ji použít do salátů (v tomto případě ne do bramborového) i pomazánek.

 

Majonéza z kešu ořechů

 

Výbornou alternativu majonézy si můžete připravit také z kešu ořechů. Stačí je rozmixovat s kapkou vody a dochutit solí. Jedná se nesmírně chutnou alternativu, ovšem nevýhodou může být vysoká cena kešu ořechů.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Majonéza podle vašich představ? Vyzkoušejte tyto 3 recepty a užijte si jejich chuť naplno

Připravte se na jedinečné chutě domácí majonézy ve třech různých variantách. Od klasické chuti, přes lehčí, dietní alternativu až po neobvyklou příchuť. S našimi jednoduchými recepty a postupy si můžete majonézu vyrobit snadno a rychle přímo z pohodlí vaší kuchyně. 

Babičky věděly, jak v kuchyni zazářit. Seznam praktických fíglů, jak zvládnout kuchyň na jedničku

Naše babičky si musely poradit v každé situaci, aby jejich pokrmy byly vždy dokonalé a rodina spokojena. Výbava kuchyní nebyla tak široká a moderní, jako v těch dnešních a i přesto vše zvládaly. Máme pro vás pár babských fíglů, s kterými si poradíte v nouzi.

Jak zachránit připálenou omáčku?

Omáčka se vám nepovedla, jak jste si představovali? S několika rychlými kulinářskými triky můžete ještě všechno zachránit. Máme pro vás několik rad, jak na spálenou a hořkou omáčku.

Kdy vyhodit starou pánev nebo nůž? Tyto kuchyňské pomocníky je potřeba měnit častěji, než si myslíte

Vypadá vaše pánev po letech jako bojiště? A co plastová dóza s víčkem, které už nedrží? Některé kuchyňské nástroje mají překvapivě krátkou životnost. Kdy je čas je vyměnit – a jak prodloužit jejich funkčnost?

Jaterní a střevní detox: 4 druhy zeleniny, které byste měli jíst každý den

Jaterní a střevní detoxikace je klíčová pro udržení zdraví celého těla. V tomto článku vám představíme čtyři druhy zeleniny, které byste měli zařadit do svého každodenního jídelníčku, abyste podpořili očistu jater a střev. Červená řepa, růžičková kapusta, špenát a brokolice jsou nejen chutné, ale také plné živin, které vašemu tělu pomohou fungovat optimálně.

Rybízová šťáva: Jak ji připravit bez ztráty vitamínů a chuti

Domácí rybízová šťáva je ideální způsob, jak zužitkovat letní úrodu. Při správném postupu si zachová výraznou chuť i vitamíny – bez potřeby zavařování nebo přidávání konzervantů. Hodí se pro děti, do limonád i do moučníků.

Jak vybrat meloun, co opravdu chutná? Otestujte ho těmito 3 způsoby

Sladký a šťavnatý meloun je letní favorit, ale výběr toho správného může být oříšek. Poradíme vám 3 jednoduché triky, jak poznat zralý meloun bez ochutnání – podle barvy, zvuku a hmotnosti. Už žádné mdlé plody!

Jak správně používat lednici v létě a ušetřit na účtech za elektřinu

V horkých dnech se lednice dostává pod tlak. Spotřebovává více energie, chladí déle a hůř zvládá přetížení. Přitom stačí pár chytrých úprav a můžete výrazně snížit spotřebu elektřiny. Jak správně nastavit a používat lednici v létě?

Dáváte teplé jídlo rovnou do lednice? Může to být větší problém, než si myslíte

Možná to děláte i vy – uvaříte, dojíte a zbytek rovnou šup s hrncem do lednice. Ale pozor! Ukládání teplého jídla do chladničky může mít nepříjemné následky – od zvýšené spotřeby energie až po riziko množení bakterií. Jak to dělat správně?

Kuchyňské náčiní s datem spotřeby? Těchto 6 věcí má omezenou životnost!

Myslíte si, že kuchyňské náčiní vydrží věčně? Omyl. Některé běžné pomůcky mají omezenou životnost a při delším používání vám mohou spíše škodit než pomáhat. Zjistěte, které to jsou, a kdy je načase je vyměnit!

Spolupracujeme s: