V letních měsících se často raději vyhýbáme tučným pokrmům, a recepty obsahující majonézu proto z jídelníčku zcela vynecháváme. Některá jídla přitom bez majonézy takřka připravit nelze, například bramborový salát či hamburgery. Pokud jste milovníky majonézy, ovšem nechcete konzumovat příliš kalorické pokrmy, můžete vyzkoušet jednu z našich lahodných alternativ.
Majonéza
Základem majonézy jsou rostlinný olej a vaječné žloutky, chuť omáčky pak dotváří hořčice, koření, citronová šťáva či ocet. Existuje mnoho různých receptů pro přípravu majonézy, ovšem ve většině případů je doporučován řepkový olej. Pro přípravu zdravější alternativy však můžete využít i jiné druhy olejů, například olivový. V takovém případě však využijte spíše pomace či extra light olivový olej, nikoli extra virgin. Extra virgin olej je nejen dražší, ale má také výraznou chuť a po mixování může dokonce zhořknout.
Ať už použijete jakýkoli druh oleje, energetickou hodnotu výsledného produktu příliš nezměníte. Jedna porce majolky (asi 15 ml) obsahuje 50 – 100 kcal. Majonéza však není nutně potravina, kterou byste museli kvůli vysoké energetické hodnotě z jídelníčku vyřazovat. Jde o dobrý zdroj esenciálních omega-3 mastných kyselin. Příležitostně a s mírou vám tedy majonéza nemůže ublížit.
Na pozoru byste však měli být při přípravě domácí majonézy, která neprochází procesem pasterizace. Před přípravou proto vejce raději omyjte jarem, abyste se zbavili potenciální nečistot a nežádoucích mikroorganismů.
Zdravější a lehčí alternativy

Řecký jogurt či zakysaná smetana
Do salátů včetně bramborového se výborně hodí jogurty řeckého typu. Ty můžete dochutit podobně jako majonézu hořčicí, citronovou šťávou či bylinkami. Další možností je využití zakysané smetany, případně kombinace obou těchto mléčných výrobků. Chuťově jsou sice mléčné výrobky jiné, zato však lehčí a zdravější. Ve 100 g zakysané smetany přijmeme do těla cca 150 kcal, zatímco u majonézy dodáme při stejném množství organismu kalorií 650!
Avokádová pomazánka
Ano, i avokádo je zdravější alternativou, a to i přesto, že obsahuje vysoké množství tuku. Najdeme v něm totiž mnoho zdraví prospěšných tuků, vitaminů a dalších látek. Pro přípravu pomazánky stačí vyzrálé avokádo rozmačkat vidličkou a dochutit solí a pepřem. Samozřejmě můžete do pomazánky přidat mnoho dalších ingrediencí, podle toho, jaký pokrm zrovna připravujete.
Majonéza light
Pokud nedáte dopustit na tradiční majonézu, můžete vyzkoušet i jednu z „light“ variant. V nich je povětšinou podstatná část tuku nahrazena vodou, škrobem a dalšími zahušťovadly. Výsledkem je tak majonéza s nižší energetickou hodnotou. Nevýhodou odlehčených variant majonézy je nutnost použití zahušťovadel a stabilizátorů.
Sojanéza
Sojanéza je jednou z komerčně dostupných alternativ majonézy, která obsahuje asi 30 procent sóji. Má tak ještě nižší energetickou hodnotu i obsah tuků. Ani ona se však neobejde bez přídavku zahušťovadel a stabilizátorů, veškerá přidaná „éčka“ jsou však bezpečná.
Tahini
Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek, používaná především v kuchyních Blízkého i Středního Východu. Oproti čistému sezamu obsahuje o něco více tuku okolo 20% bílkovin, vitaminy E, skupiny B a karoteny, z minerálních látek pak vápník, fosfor, železo, zinek nebo draslík. Můžete ji použít do salátů (v tomto případě ne do bramborového) i pomazánek.
Majonéza z kešu ořechů
Výbornou alternativu majonézy si můžete připravit také z kešu ořechů. Stačí je rozmixovat s kapkou vody a dochutit solí. Jedná se nesmírně chutnou alternativu, ovšem nevýhodou může být vysoká cena kešu ořechů.