Vaše poloha:
Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí
(Foto: canva.com)
Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí
(Foto: canva.com)

15.08.2025

Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí

Kapání je nenápadná, ale klíčová tečka za dobrou polévkou. Přesto ho mnoho lidí připravuje tak, že je příliš tuhé, nebo se naopak rozvaří a polévka pak nevypadá ani nechutná lákavě. Tento jednoduchý postup a pár babičkovských rad zajistí, že kapání bude vždy jemné, nadýchané a krásně propojí chuť celé polévky.


Co se v článku dozvím?

  • Jak připravit těsto na kapání, aby bylo nadýchané a lehké

  • Jaký je klíčový trik, aby se kapání nesrazilo

  • Jak ho správně vařit přímo v polévce

  • Jak kapání obměnit a ochutit podle typu polévky

  • Jaké chyby při přípravě lidé dělají nejčastěji a jak se jim vyhnout


Proč se vyplatí dělat domácí kapání

 

Kupované nudle nebo knedlíčky jsou sice rychlé řešení, ale domácí kapání má nezaměnitelnou chuť, která připomene polévky z dětství. Navíc je hotové za pár minut, bez éček a můžete si ho ochutit přesně podle sebe.


Suroviny: jednoduchý základ

 

Na klasické kapání budete potřebovat:

  • 1 vejce

  • 2–3 vrchovaté lžíce hrubé mouky (případně polohrubé)

  • špetku soli

Pro jemnější chuť lze přidat lžičku rozpuštěného másla nebo trochu mléka, které těsto zjemní.


Klíčový trik: pomalé nalévání a jemný var

 

Tajemství dokonalého kapání spočívá v tom, že polévka musí jen mírně probublávat – prudký var těsto trhá a sráží. Těsto lijte pomalu tenkým pramínkem, ideálně přes vidličku nebo naběračku, a přitom polévku míchejte.

„Vždy míchám vidličkou v jedné ruce a druhou rukou leju těsto – nikdy se mi nesrazí,“ říká paní Jana z Vysočiny, která vaří kapání více než 40 let.


Ochucení podle polévky

 

  • Do vývaru: nasekaná petrželka nebo pažitka přímo do těsta

  • Do zeleninové polévky: špetka kurkumy nebo kari pro barvu

  • Pro sytější chuť: část mouky nahradit jemně mletými ovesnými vločkami

  • Do krémových polévek: trocha parmazánu pro jemnou slanost


Nejčastější chyby a jak se jim vyhnout

 

Příliš husté těsto udělá kapání tvrdé a hutné – stačí přidat trochu vody nebo mléka, aby bylo tekutější. Pokud polévka vře příliš prudce, kapání se srazí do nevzhledných hrudek – proto udržujte jen mírný var. Nalévání příliš rychle způsobí velké a slepené kusy těsta, takže kapání lijte opravdu pomalu a za stálého míchání. A nezapomínejte na dochucení – bez soli, bylinek nebo špetky koření může kapání působit nevýrazně.


Jak kapání skladovat

 

Pokud uděláte více těsta, lze ho uložit v uzavíratelné dóze do lednice na 1–2 dny. Před použitím ho stačí promíchat. Některé hospodyňky ho dokonce mrazí v malých sáčcích – po rozmrazení se dá hned použít.


Výsledek? Polévka jako od babičky

 

Správně připravené kapání je nadýchané, jemné a chuťově propojí celou polévku. Hodí se do vývarů, zeleninových i krémových polévek a zvládne ho opravdu každý – stačí znát ten správný postup.


Zdroje: AkcniCeny.cz, ireceptar.cz

 

Mohlo by Vás zajímat

Tortilla polévka: Mexická klasika, která vás zahřeje a okouzlí chutí

Mexická kuchyně je plná barev, vůní a intenzivních chutí. Jedním z pokladů, který stojí za to ochutnat, je tradiční tortilla polévka. Kombinuje křupavé proužky kukuřičných tortill, bohatý rajčatový vývar, avokádo, sýr a pikantní chilli. Připravte si tuto autentickou lahůdku i doma – zvládnete ji překvapivě snadno.

Nejlepší recept na domácí květákovou polévku

Přinášíme vám recept na krémovou květákovou polévku, která vás zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Za pár chvil tak můžete připravit ideální lehkou večeři pro celou rodinu.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Letní hit na talíři: Krémová cuketová polévka, která vás nadchne hned první lžící

Cuketa je zelenina, která v kuchyni zvládne zázraky. Připravte si hedvábně jemnou krémovou polévku, která je lehká, rychlá a perfektní na letní dny.

Gazpacho: Letní polévka bez vaření, kterou zvládne každý

Hledáte osvěžení do horkých dnů, které nezatíží žaludek ani sporák? Gazpacho je studená polévka z čerstvé zeleniny, která vás překvapí jednoduchostí i chutí. Navíc ji zvládne úplně každý – bez vaření, během pár minut.

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem: Exotická dobrota, kterou zvládnete i doma

Spojení kuřecího masa, kokosového mléka a thajských chutí je trefa do černého. Tahle polévka není jen výborná – je léčivá, výživná a přitom snadná na přípravu. Zkuste ji podle jednoduchého receptu!

Chladivá okurková polévka je letní záchrana: Osvěžující chuť ve stylu tzatziki

Když rtuť na teploměru stoupá, těžká jídla ustupují lehkým a osvěžujícím receptům. Právě chladivá okurková polévka ve stylu tzatziki je ideálním letním řešením – rychlá, bez vaření a plná svěžesti, kterou si můžete vychutnat i „na cestu“ třeba ve skleničce.

5 nejčastějších chyb při vaření polévky: Děláte je taky?

Polévka může být dokonalým předkrmem i léčivým pokrmem, pokud ji připravíte správně. Jenže právě při vaření se často dělají chyby, které její chuť úplně pokazí. Vyhněte se těm nejčastějším a připravte si domácí vývar, na který budete pyšní!

Recept na chřestovou polévku: Krémová, jednoduchá a hotová za pár minut

Chřestová sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než rychlá, krémová a voňavá chřestová polévka. Připravte si ji ze zeleného chřestu a užijte si lehký jarní pokrm, který vás zahřeje i osvěží.

Jarní detoxikační polévka: Zbaví tělo toxinů, zrychlí trávení a pomůže při hubnutí

Chcete odlehčit jídelníček, pročistit střeva a zbavit se jarní únavy? Vyzkoušejte osvěžující zeleninovou polévku, která přirozeně nastartuje vaše trávení a pomůže i s pár kily navíc.

Spolupracujeme s: