Velikonoční beránek, symbol čistoty a nového začátku, má své kořeny v křesťanské tradici, avšak jeho příprava se stala neodmyslitelnou součástí mnoha kultur po celém světě. Slouží nejen jako dekorace, ale především jako chutný dezert, který dodává velikonočnímu období slavnostní atmosféru.
Recepty na beránka - pět variant pro každého

1. Tvarohový beránek:
- 500 g tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 3 vejce
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Rozinky a citronová kůra pro dochucení
Postup:
Tvaroh utřete s máslem a cukrem. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt, rozinky a citronovou kůru. Mouku smíchanou s práškem do pečiva vmíchejte do směsi. Nakonec jemně přimíchejte tuhý sníh z bílků. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
2. Biskupský beránek:
- Nahraďte tvaroh v předchozím receptu čokoládovou směsí (100 g rozpuštěné čokolády a 2 lžíce kakaa) pro bohatší čokoládovou chuť.
3. Ořechový beránek:
- Přidávejte 200 g mletých ořechů do tvarohového těsta a redukujte množství mouky na 100 g.
4. Jablečný beránek s křupavou drobenkou:
- Do tvarohové směsi přidejte 2 nastrouhaná jablka. Na vrch před pečením posypte drobenkou z másla, cukru a mouky.
5. Nejlepší velikonoční beránek - kombinovaný:
- Vytvořte těsto kombinací předchozích variant, kde do jedné části přidáte ořechy, do druhé čokoládu, do třetí jablka a poslední část necháte klasicky tvarohovou. Těsto vrstvěte do formy pro zajímavý efekt.