Zázvor má velmi specifické a ostré aroma, které si mnozí spojí s asijskou kuchyní. Je jednou z nejběžnějších potravin v indické a většině asijských kuchyní. Existují dva hlavní důvody, proč je zázvor tak oblíbený. Prvním důvodem je specifická chuť, kterou mnozí zbožňují. Dalším důvodem je fakt, že zázvor je jedním z prvních objevených bylinných léků v historii lidstva. V kuchyni se používá kořen zázvoru, který je tmavě žluté až hnědé barvy. Používá se syrový, čerstvý kořen nebo sušený, který se přidává jako koření do pokrmů.
Zázvor – léčivé účinky
Zázvor lze považovat za elixír zdraví, jelikož má prokazatelně dost pozitivních účinků na lidské zdraví. Zázvor stimuluje metabolismus a mozkovou činnost.
Kromě toho zázvor léčí:
- kašel, rýmu, sucho v krku,
- migrénu,
- průjem a zácpu,
- záněty kloubů,
- astma.
Zázvor je používán i jako lék na žaludek, protože příznivě působí na trávení. Zlepšuje činnost žaludku a pomáhá při léčbě střevní neprůchodnosti a nadýmání. Lze ho použít i na klouby, protože pomůže snížit bolest a otoky. Účinné látky rostlinného oleoresinu a terpenů jsou zodpovědné za čištění lymfatického systému, antiseptické působení, úlevu od zácpy, lepší prokrvení. Zázvor je také známý jako přírodní lék na nevolnost pro svůj uklidňující, antibakteriální a antihistaminový účinek. Působí protizánětlivě a zmírňuje alergie. Pravidelná konzumace zázvoru zlepšuje paměť. Může však působit i jako prevence proti Alzheimerově chorobě. Zázvor snižuje špatný cholesterol a blokuje účinek prostaglandinů, kteří způsobují záněty cév v mozku, častou příčinu migrén. Zlepšuje krevní oběh a snižuje tak riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zázvorový čaj má uklidňující vlastnosti, které pomáhají snížit hladinu stresu a napětí. To je způsobeno jeho specifickou silnou vůní a léčivými vlastnostmi. Zmirňuje menstruační křeče a uvolňuje napětí břišních svalů.
.jpg)
Zázvor – nutriční hodnota
Kořen zázvoru v množství 100 g má energetickou hodnotu 80 kcal, z toho 1,82 g tvoří bílkoviny, 0,75 g tuky, sacharidy 18 g. Je bohatý na minerální látky, ve významném množství obsahuje hořčík, draslík, měď a mangan. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B (je přítomen B6) a v menším množství kyselina pantotenová a niacin.
Zázvor na hubnutí
Tradičně se zázvor používá ke zlepšení trávení, urychlení metabolismu a regulaci činnosti střev. Obsahuje dietní vlákninu, kterou nelze ve střevech rozložit, a ta stimuluje práci střevních svalů, což má vliv na lepší trávení. Zázvor zahřívá tělo a snižuje nadýmání a má se za to, že snižuje chuť k jídlu.
Zázvorový čaj
Zázvorový čaj si můžete připravit ze sušeného zázvoru nebo zázvorového kořene.
- Připravte si zázvorový čaj smícháním ½ lžičky zázvorového prášku s šálkem vroucí vody a nechte pár minut stát.
Čaj z kořene zázvoru připravíte následovně:
- Litr vody přiveďte k varu.
- Kousek zázvoru o šířce asi 4 centimetry omyjeme, oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Když jste vodu přivedli k varu, přidejte nadrobno nakrájený zázvor a vařte čaj asi 15-20 minut.
- Jakmile je čaj uvařený, sceďte ho a podle potřeby dochuťte citronem nebo medem.

Nakládaný zázvor – recept
Ingredience
- Zázvor
- Sůl
- 400 ml rýžový ocet
- 200 g krupicový cukr
Příprava
Zázvor omyjte, oloupejte a nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Poté plátky zázvoru osolte a nechte stát v misce zhruba hodinu. Osušte pairovými utěrkami a dejte do zavařovací sklenice. V hrnci přiveďte k varu ocet smíchaný s cukrem a touto směsí zalijte plátky zázvoru. Nechte zázvor vychladnout.