Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky vývaru (můžete použít kuřecí, hovězí nebo zeleninový)
- 1/2 šálku nasekaných kyselých okurek
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Rozehřejte si pánev na středním ohni a přidejte do ní máslo. Počkejte, až se máslo rozpustí.
- Přidejte hladkou mouku a míchejte do doby, než bude směs hladká. Vařte směs po dobu jedné minuty, aby se z ní stala světle hnědá směs.
- Postupně přidejte vývar, stále míchejte a nechte směs vařit do doby, než začne houstnout. Pokud chcete hustou omáčku, přidejte méně vývaru, pokud chcete řidší omáčku, přidejte více vývaru.
- Přidejte nasekané kyselé okurky a nechte omáčku vařit na nízkém ohni po dobu 5 minut.
- Přidejte smetanu a promíchejte, dokud se omáčka dobře nespojí.
- Dochutťe solí a pepřem podle chuti.
- Hotovou omáčku podávejte ihned k různým druhům masa nebo zeleniny.
Tato omáčka má bohatou chuť a je skvělou doplňkem k různým druhům masa, jako je kuře, vepřové nebo hovězí. Kyselé okurky dodávají omáčce svěží chuť a smetana ji zjemňuje.