Co se v článku dozvíte?
- Co je kortizol a proč jeho nadbytek škodí zdraví?
- Jaké potraviny podporují přirozené snížení hladiny stresu?
- Proč jsou některé potraviny zklidňující i pro nervovou soustavu?
- Jak si sestavit klidnější jídelníček bez extrémních diet?
- Tipy na konkrétní jídla a ingredience vhodné při stresu.
Mnoho z nás se v zaměstnání i v domácnosti dostává do nepříjemných stresových situací. Dlouhodobý stres přitom může vést ke zvýšené produkci kortizolu, což se negativně projevuje i na našem zdravotním stavu. Jak snížit hladinu kortizolu? Pomůže i změna jídelníčku.
Kortizol neboli hormon stresu
Kortizol, známý také jako hormon stresu, je nejúčinnějším hormonem ze skupiny glukokortikoidů produkovaných kůrou nadledvin. Kortizol zvyšuje celkovou pohotovost našeho organismu při zátěžových situacích (jako je stres, těžká fyzická námaha či infekční onemocnění). Kortizol tak společně s dalšími hormony zodpovídá za správné nastavení řady metabolických i fyziologických pochodů v našem těle. Mimo jiné kortizol pomáhá regulovat krevní tlak a srdeční funkce, metabolickou aktivitu, reakce imunitního systému i činnost centrálního nervového systému.
Pro udržení celkového zdraví je tak klíčové udržovat správnou hladinu kortizolu. Jeho dlouhodobá nadprodukce způsobená chronickým stresem může vést k celé řadě zdravotních komplikací. Mezi nejčastější projevy nadprodukce kortizolu patří:
- vysoký krevní tlak
- přírůstek hmotnosti (zejména v oblasti břicha)
- zvýšení cholesterolu, rozvoj srdečních chorob
- rozvoj kognitivních problémů, úzkostí a deprese
- nespavost a poruchy spánku
- zhoršení funkce imunitního systému
Příčiny zvýšené hladiny kortizolu
Existuje celá řada faktorů, které zvyšují riziko nadprodukce kortizolu. Jednou z příčin je například pravidelná a dlouhodobá konzumace nadměrného množství sacharidů a tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin. Ke zvýšení hladiny kortizolu dochází i při nadměrné pracovní zátěži či chronickém stresu. Stejně tak mohou produkci tohoto hormonu ovlivňovat některá léčiva, onemocnění i civilizační choroby (např. obezita).
Potraviny snižující hladinu kortizolu
Pokud některé potraviny hladinu kortizolu zvyšují, mohou jiné působit opačným způsobem? Provedené studie naznačují, že ano. Existuje celá řada potravin a bylinných přípravků, které mohou pomoci upravit hladinu kortizolu, a tím i zmírnit jeho negativní účinky na naše zdraví.
Mezi potraviny prokazatelně snižující hladinu kortizolu patří tuky s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty najdeme především v rybím masu, rybím tuku a některých semenech. Podobně může působit i pravidelné pití zeleného či černého čaje. Hladinu kortizolu snižuje i konzumace vysokoprocentní hořké čokolády, avšak pouze u pacientů potýkajících se s úzkostmi. Potraviny bohaté na vitamin C, především některé druhy ovoce a zeleniny, rovněž významně redukují produkci kortizolu.
Pro udržení pevného zdraví a dlouhodobě stabilní hladiny kortizolu je však klíčový zejména zdravý životní styl jako celek. Kromě konzumace těch "správných" potravin je též třeba dbát na dostatek pohybu, pravidelný spánkový režim a redukci stresu. Duševní i tělesný klid může navodit nejrůznější aktivity od sportu přes některé koníčky až po meditaci a dechová cvičení.
Citron v akci
Zdroje: AkcniCeny.cz, epochtimes