Vaše poloha:
Zkuste něco nového: Francouzské brambory s vajíčky a hořčicí
(Foto: canva.com)
Zkuste něco nového: Francouzské brambory s vajíčky a hořčicí
(Foto: canva.com)

20.03.2025

Zkuste něco nového: Francouzské brambory s vajíčky a hořčicí

Francouzská kuchyně je proslulá svou bohatou paletou chutí a sofistikovanými recepty, které lákají chuťové buňky po celém světě. Jedním z těchto lahodných pokrmů jsou francouzské brambory, které mohou být připraveny mnoha způsoby. Jedním z nezapomenutelných receptů je kombinace brambor, vajíček a hořčice, která vytváří jedinečnou chuťovou explozi.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Jakou roli hrají brambory ve francouzské kuchyni a proč jsou tak oblíbené?
  • Jak připravit zapečené brambory s hořčicí a vajíčky krok za krokem.
  • Jaké ingredience jsou klíčové pro dosažení nejlepší chuti a krémové konzistence.
  • Tipy na servírování a možnosti úprav receptu podle vašich preferencí.

 

Brambory jsou v Evropě oblíbenou přísadou již po staletí. Ve Francii jsou brambory pečlivě zpracovávány do řady pokrmů, od klasického gratinovaného bramborového závinu po sofistikované bramborové saláty. Francouzská kuchyně se vyznačuje širokou škálou regionálních pokrmů, a brambory jsou v nich často využívány jako hlavní ingredience.

 

Recept na zapečené brambory s hořčicí a vajíčky

 

(Foto:canva.com)

 

Ingredience:
  • 500 g brambory
  • 4 vajíčka
  • 2 lžíce hořčice
  • 100 g šunka
  • 100 g Eidam (nebo jiný oblíbený druh sýra)
  • 150 ml smetana ke šlehání

 

Postup:
  • Příprava brambor: Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky. Pokud preferujete, můžete brambory předem uvařit, ale není to nutné.
  • Příprava nádivky: Ve velké míse smíchejte na kostičky nakrájenou šunku a sýr. Přidejte lžíci hořčice a promíchejte, dokud nevznikne rovnoměrná směs.
  • Skládání vrstev: Na dno pekáčku položte první vrstvu brambor. Poté přidejte vrstvu nádivky se šunkou a sýrem. Opakujte tento postup, dokud nevyužijete všechny ingredience.
  • Příprava vajíček: Vejce rozklepněte do mísy a lehce osolte. Rozšlehejte smetanu ke šlehání a přidejte ji do mísy s vejci. Směsí zalijte vrchní vrstvu brambor.
  • Pečení: Pekáč dejte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180°C asi 30–40 minut, dokud nejsou brambory měkké a vrchní část zlatě hnědá.
  • Servírování: Hotové francouzské brambory s vajíčky a hořčicí můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či salátu.

 

Tento recept na francouzské brambory s vajíčky a hořčicí je skvělým způsobem, jak oživit vaši kuchyni a vyzkoušet něco nového. Kombinace krémových brambor, slané šunky a sýra, jemných vajíček a ostré hořčice poskytuje harmonickou symfonii chutí, která potěší vaše chuťové buňky. Takže neváhejte a pusťte se do přípravy tohoto lahodného pokrmu již dnes!

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz

Mohlo by Vás zajímat

Recept, který musíte vyzkoušet: Francouzské brambory s pikantní klobásou

Francouzské brambory patří k oblíbeným receptům české kuchyně. Co takhle je ale trochu ozvláštnit? Přinášíme vám verzi s pikantní klobásou, paprikou a jemnou smetanou, která je plná intenzivní chuti a vůní. Tento recept si zamilujete.

Neodolatelná krkovice s medem a hořčicí: Rychlá a snadná pochoutka pro každého

Šťavnatá vepřová krkovice na medu a hořčici je ideální volbou pro každého, kdo miluje výrazné chutě a jednoduchou přípravu. Tento recept vám ukáže, jak z běžné suroviny vytvořit dokonalou pochoutku, která se rozplývá na jazyku. Připravte si tuto lahůdku snadno a rychle v troubě.

Co uvařit z vepřové kotlety? Vyzkoušejte tyto 3 recepty, které si zamilujete

Vepřová kotleta je skvělou surovinou pro rychlá a chutná jídla. Ať už ji upečete v troubě, připravíte na pánvi nebo podusíte se smetanovou omáčkou, vždy vás potěší svou šťavnatostí a plnou chutí. Vyzkoušejte tyto tři lahodné recepty.

Jak na vepřové medailonky s hořčičnou omáčkou? Tenhle recept vás dostane

Vepřové medailonky z panenky jsou synonymem pro rychlou a elegantní večeři, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. S krémovou hořčičnou omáčkou získáte pokrm, který můžete podávat na všední stůl i slavnostní tabuli. Připravte se na dokonalou kombinaci chutí, která vás nadchne!

Zapečené brambory: 3 neotřelé recepty zapečených brambor

Milujete brambory a hledáte nové a neotřelé způsoby, jak je připravit? V tomto článku vám představíme tři nápadité recepty na zapečené brambory, které vás jistě okouzlí svou chutí a originalitou. Připravte se na gastronomickou lahůdku plnou kontrastů, kde se setkávají klasické brambory s nečekanými ingrediencemi.

Majonéza podle vašich představ? Vyzkoušejte tyto 3 recepty a užijte si jejich chuť naplno

Připravte se na jedinečné chutě domácí majonézy ve třech různých variantách. Od klasické chuti, přes lehčí, dietní alternativu až po neobvyklou příchuť. S našimi jednoduchými recepty a postupy si můžete majonézu vyrobit snadno a rychle přímo z pohodlí vaší kuchyně. 

Jak si připravit pravou anglickou snídani a zažít tak Anglii na talíři

Anglická snídaně patří mezi ty nejvýznamnější a nejtradičnější pokrmy, které zahrnují širokou škálu chutí a textur. Pokud se chystáte na návštěvu do Anglie nebo si, prostě jen chcete dopřát skvělou snídani, můžete si ji nyní připravit doma. 

Nevíte už, co s vajíčky? Vyzkoušejte tyto recepty a budete mile překvapeni

Vajíčka jsou v kuchyni skvělým pomocníkem, z kterého lze připravit nekonečné množství jídel. Pokud se vám ale zdá, že už jste vyzkoušeli všechny možné recepty, nezoufejte. Vyzkoušejte jeden z těchto pěti receptů!

Recept na jednoduchou vajíčkovou pomazánku

Připravte si lahodnou pomazánku a ochutnejte dokonalost chuti. Máme pro vás recept na jednoduchou domácí vajíčkovou pomazánku, která bude chutnat celé rodině!

Ke grilování patří domácí hořčice! Recept je velmi jednoduchý a výsledek vás překvapí

Máte rádi chutnou kombinaci masa z grilu a hořčice? Přinášíme Vám jednoduchý recept na hořčici, který si určitě zamilujete. Příprava není nijak namáhavá a zvládne to opravdu každý. Domácí hořčice je raz dva hotová!

Spolupracujeme s: